Descifreaza limbajul pisicilor

Pisicile comunica in mod natural.
Exprimarea lor este absolut sincera. In discutiile' ca de la pisica la pisica intervine foarte rar vreo neintelegere. Mesajul este transmis limpede prin pozitia corpului si printr-o varietate de vocalize.

Dar intre oameni si pisici pot aparea frecvent rupturi in comunicare. Ceea ce noua ni se pare un act de sfidare, de exemplu, daca pisica foloseste covorasul din baie in loc de ladita ei cu nisip, poate fi un strigat de ajutor pentru o problema medicala.

Putem comunica mai bine cu pisicile noastre, daca ne straduim sa le invatam limba'. Este foarte posibil ca, pe parcurs, sa mai dam gres din cand in cand, dar nu trebuie sa ne demoralizam.

Pisicile seamana foarte mult cu oamenii. Unele sunt vorbarete, iar altora le place mai mult sa asculte decat sa vorbeasca. Pisicile din anumite rase vorbesc mai mult. In fruntea clasamentului se afla pisicile siameze. Din rasele mai tacute fac parte pisicile persane si cele din rasa Maine Coon. Desigur ca exista intotdeauna exceptii de la regula.

Studiile comportamentale efectuate la Universitatea Bristol din Anglia au demonstrat ca oamenii care imita veselia pisicii lor au o relatie mai buna cu aceasta. In plus, pisicile care se joaca mai mult cu stapanii lor tind sa fie mai deschise, mai ascultatoare si mai sociabile.

Limbajul pisicilor
Fie ca pisica ta vorbeste mult, fie ca e foarte tacuta, probabil ca ai observat ca se exprima in diferite moduri. Ai putea fi surprinsa sa afli ca pisicile sunt capabile sa emita aproximativ 30 de sunete, plus cel putin 19 variatii ale simplului mieunat.

Iata cateva dintre cele mai frecvente sunete ale felinelor:

Miu. Acest sunet placut, cu tonalitate inalta, este folosit pentru a-i indemna pe oameni sa se conformeze unor dorinte ale pisicii, ca de exemplu Te rog sa umpli vasul cu mancare' sau As vrea sa ies afara'. Pisoii le adreseaza acest sunet mamelor atunci cand vor sa suga.

Miau. Pisica emite acest ton lung, cu caracter urgent, pentru a cere un lucru sau pentru a spune ca ceva ii displace. Mi ii semnaleaza stapanului unde se gaseste pisica, iar au ii cere ceva imperios: Ai grija de mine! Un miau poate denota neplacerea provocata de mangaierile excesive sau poate fi un indiciu de iritatie dupa ce i-a fost ignorat un miu politicos.

Cirip. Acest tril muzical vine din gatlej si se sfarseste ca o intrebare. Pisicile – mamici scot acest sunet ca sa-si adune pisoii pentru a-i alapta. Adresat unei persoane dragi, acest sunet ar putea insemna: Ma bucur ca ai ajuns acasa' sau Ah, ce bine, ai venit!'

Cotcodacit. Pisicile care vad o pasare devin foarte incitate si, adesea, emit un sunet de tipul cot-cot-cot. Daca esti atenta, vei observa ca mandibula pisicii tremura atunci cand cotcodaceste. Acesta este un sunet de frustrare.

Geamat. Aceasta tanguire prelunga, de panica sau protest, este emisa de o pisica atunci cand este extrem de nemultumita sau are dureri mari. Unele pisici gem cand sunt pe punctul de a regurgita un ghem de par sau in timpul unui consult veterinar.

Suierat. Este un sunet care iti spune limpede sa te retragi. Este un semnal de avertizare inainte ca pisica sa se apere muscand sau lovind. O pisica extrem de furioasa poate scoate scoate sunete ca si cum ar scuipa.

Urlet. Pisicile suparate, agitate, vor izbucni adesea intr-un sir de tipete si urlete, daca se simt suficient de amenintate ca sa atace. Aceste zbierete preced sau insotesc deseori un contact fizic. Intr-o situatie pasnica, se poate intampla ca o pisica batrana, senila sau dezorientata sa urle, de parca ar fi o pisica surda, care nu poate auzi. Pisica poate urla de jale atunci cand moare sau pleaca o pisica ce i-a fost tovarasa. Iar femele vor urla fara incetare cand sunt in calduri, ceea ce este un motiv intemeiat pentru a o castra.

Care sunt cele mai populare rase de pisici din lume

Oana Racheleanu; Foto: Shutterstock.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Animale de casa