Castrarea (sterilizarea) animalului de companie

Pe langa a-i oferi adapost adecvat, hrana corespunzatoare nevoilor lui si vaccinurile si deparazitarile obligatorii, trebuie sa te asiguri ca ai grija si de alte aspecte ale sanatatii acestuia. Unul din aceste aspecte se refera la castrare (in cazul masculilor) si sterilizare (in cazul femelelor).

In special daca nu ai un caine cu valoare chinologica sau o pisica ce are valoare felinologica, daca nu esti crescator autorizat al unei anumite rase, castrarea animalului este cea mai indicata solutie, atat pentru sanatatea lui, cat si pentru evitarea supra-popularii strazilor cu animale. Majoritatea animalelor de pe strada sunt animale nascute intr-o casa/curte si abandonate ulterior.

Inca exista in Romania ideea preconceputa ca sterilizarea/castrarea este egala cu mutilarea' animalului, lucru ce este cat se poate de neadevarat.

Dimpotriva, castrarea/sterilizarea animalului de companie elimina multe probleme de sanatate (cum ar fi piometrul – ceea ce inseamna puroi in uter, boala care de cele mai multe ori este mortala, tumorile mamare la femele, litiaza renala la masculi), dar si problemele comportamentale (cum ar fi marcarea teritoriului prin urinare, in special la motani, probleme de agresivitate fata de alti masculi la caini etc).

Multi dintre stapanii de animale rezolva problema perioadelor de calduri la femele cu pastile, lucru care nu este indicat, deocarece in timp, femela poate face cancer mamar si piometru datorita acestui lucru.

Inca din 1991 s-a demonstrat ca pisicile supuse la tratamente hormonale sunt de peste trei ori mai expuse la riscul de a dezvolta cancer mamar decat cele castrate (sursa: W. Misdorp, A. Romijin, A. Hart: Feline Mammary tumors: a case control study of hormonal factors, Anticancer').

O alta idee preconceputa este aceea ca femela trebuie sa faca un rand de pui.

De fapt, studiile demonstreaza ca femelele castrate inainte de prima perioada de calduri (care apare in jurul varstei de 6-9 luni) au un risc de cancer de 200 de ori mai redus fata de cele nesterilizate. Tumorile mamare la animale sunt de 3 ori mai frecvente decat la femei. (sursa: The Merck Veterinary Manual', Eighth Edition, 2003, Merck & Co., Inc., Whitehouse Station, NJ, USA

Pe langa aceste beneficii, ganditi-va ca o femela intra in calduri de doua ori pe an (in cazul pisicilor si de trei ori) si poate da nastere, in medie, unui numar de 4 pui o data, ceea ce inseamna 8 pui pe an, care la randul lor vor face pui.
 

Ce presupune castrarea/sterilizarea?
Sterilizarea femelelor presupune indepartarea chirurgicala a uterului si a ovarelor (ovariohisterectomie), iar castrarea masculilor presupune indepartarea testiculelor (orhidectomie). Ambele operatii se efectueaza cu anestezie totala si sunt operatii de rutina pentru medicii veterinari.

Recuperarea este mai rapida la masculi decat la femele, datorita faptului ca operatia de castrare este mai simpla decat cea de sterilizare si nu necesita nici fire de sutura.

Cand se face castrarea/sterilizarea?
La femele este recomandat a se face inainte de primele calduri, datorita motivelor mentionate mai sus, adica incepand cu varsta de 6 luni. La masculi, in general se realizeaza dupa varsta de 1 an.

Avantajele castrarii/sterilizarii

  •  elimina posibilitatea de cancer ovarian si de aparitie a piometrului (o boala frecventa la femelele necastrate, care este dificil de diagnosticat in stadiile incipiente si letala in stadiile avansate).
  •  reduce considerabil riscul aparitiei cancerului mamar, in special daca femela este castrata inainte de primele calduri
  •  elimina riscul de cancer testicular si scade incidenta bolilor de prostata la masculi
  •  elimina total perioada de calduri, care dureaza in emdie 6-12 zile de doua ori pe an la catele si 6-7 zile de trei ori pe an la pisici)
  •  reduce instinctul de marcare a teritoriului (obice neplacut, mai ales la motanii care traiesc numai in casa) si dorinta de fuga.
     

Mituri si adevaruri despre castrare/sterilizare:
Fals: Animalul meu se va ingrasa si va deveni mai lenes!
Adevarat: Adevarul este ca majoritatea animalelor, castrate sau nu, se ingrasa daca sunt hranite in exces si cu hrana necorespunzatore si daca nu fac miscare. Exista hrana speciala pentru animalele castrate/sterilizate.

Fals: Este bine ca femela sa aiba intai un rand de pui!
Adevarat: Din contra, medicina de specialitate demonstreaza exact opusul – femelele sterilizate inainte de primul ciclu de calduri sunt mai sanatoase.

Fals: Cainele/cateaua isi va pierde instinctul de protejare!
Adevarat: Castrarea/sterilizarea NU afecteaza instinctul unui caine de a proteja casa/curtea si familia. Personalitatea unui animal este formata de catre genetica si mediu, nu de catre hormonii sexuali.

Fals: Nu vreau ca motanul/cainele meu sa nu se mai simta mascul!
Adevarat: Animalele nu au conceptul de identitate sexuala. Castrarea NU va schimba personalitatea masculului si NU va suferi de o criza de identitate' daca este castrat.

Fals: Animalul meu este deosebit, vreau sa am pui de la el care sa-i semene!
Adevarat: Orice animal este special, mai ales pentru stapanul sau, insa asta nu inseamna ca puii ii vor semana sau ca trebuie sa-l inmultim necontrolat.

Fals: Este prea scump sa il castrez/sterilizez.
Adevarat: Costurile unei astfel de operatii nu sunt asa de mari, iar operatia se face o data in viata animalului. De asemenea, sunt cabinete care ofera reduceri daca animalul este adoptat de pe strada sau asociatii de protectia animalelor care ofera castrari gratuite pentru cei fara posibilitati materiale.

Fals: O sa gasesc stapani pentru toti puii animalului meu!
Adevarat: Probabil ca da, insa vei avea siguranta ca nu va fi abandonat la un moment dat? Animalele de pe strada nu sunt acolo pentru ca asa eu ales ele, ci pentru ca la un moment dat, au fost abandonate. Supra-populatia animalelor fara stapan este sporita cu fiecare serie de pui care se naste!

Fals: Motanul/cainele meu este mascul. Nu va face pui.
Adevarat: Asa este, masculii nu pot da nastere la pui, insa asta nu inseamna ca nu poate fugi de acasa dupa o femela in calduri sau ca nu se poate imperechea cu o femela de pe strada, contribuind astfel la marirea numarului de animale fara stapan.

Fals: Operatia de castrare/sterilizare este dureroasa.
Adevarat: Operatia de sterilizare nu este mai dureroasa decat o nastere. Se realizeaza sub anestezie totala, iar recuperarea este rapida.

Cereti mai multe detalii despre castrare/sterilizare medicului veterinar.

 

 

Text: Asociatia GIA- Group Initiative for Animals.
Sursa: Cabinet veterinar Ortovet (tel: 031.425.91.77)
Foto: Shutterstock

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Animale de casa