Top 10 superstiţii românești

oglinda sparta

Superstiţiile sunt poate cele mai vechi reguli' ale binelui şi răului, un fel de legi nescrise, transmise de secole şi pe care, prinşi de vârtejul clocotitor al vieţii moderne, le ignorăm deseori. Află care sunt și de unde vin cele mai cunoscute superstiţii.

Marţea cu cele trei ceasuri rele, ziua de 13, cifra ghinionului, sarea pe care o scapi pe jos, cioburile oglinzii şi pantofii trântiţi care-ncotro, căscatul fără motiv ori pisica neagră care îţi trece prin faţă. Toate astea şi încă multe altele fac parte din lumea „semnelor ascunse' gata să ne transforme viaţa într-un şir de ghinioane.

Unii le respectă, alţii le dispreţuiesc total. Unii cred în ele în vreme ce alţii nici nu le cunosc pe toate. Iata câteva dintre cele mai comune superstiții românești:

Treisprezece

Multe popoare consideră numărul 13 ca fiind blestemat. Se zice că 13 este aducător de nenorociri pentru că la Cina de Apoi au stat la masă 13 persoane, înaintea crucificării, cei 12 apostoli şi Iisus. Puțini oameni au curajul să cheme la masă 13 musafiri, unii evită să folosească cifra 13 pentru zilele din calendar, sau înlocuiesc numerele de străzi sau apartament, cu 12 bis.

Toate zilele de vineri 13 din calendar sunt considerate aducătoare de nenorociri, boală, ghinion, şi cela mai rău lucru posibil este ca 13 martie să pice într-o vineri. În Tarot, cartea numărul 13 este “Moartea”. În Germania există credinţa că într-o cameră unde se află 13 persoane, cel care stă vizavi de o oglindă va muri.

Oglinda

Se spune că spargerea unei oglinzi e un lucru îngrozitor, pentru că vor urma 7 ani de nenorociri. Motivul vine din credinţa străveche care spune că sufletul omului sălăşluieste în oglinda, şi dacă aceasta se sparge sufletul este distrus şi omul moare fără să mai poată ajunge în rai Exista o singură metodă de a evita consecinţele catastrofale ale spargerii unei oglinzi.

Toate cioburile până la ultima fărâmiţă trebuie culese şi aruncate într-un râu pentru ca ghinionul să fie spălat.

Scara

Niciodata să nu depaşeşti pe cineva în timp ce urci sau cobori o scară. Credinţa vine de la o poveste din Geneza din Vechiul Testament care vorbeşte despre Scara lui Iacob, cea dintre cer şi pământ.

Dacă trebuie totuşi să treci pe lângă cineva şi să-l depăşeşti pe o scară, încrucişează două degete la mâna stângă şi tine-le aşa până ce înâlneşti un câine, altfel ghinionul se va cuibări în calea ta.

Pisica

Pisicile pot prezice vremea. Dacă strănută, vine ploaia. Dacă stă cu spatele la foc, se apropie furtuna. Dacă îşi ascute ghearele de piciorul mesei, e semn de îmbunătăţire a vremii, iar dacă face acest lucru pe covor, anunţă vânt. Dacă îşi spală urechea cu laba, se apropie ploaia.

Pisica neagră care îţi taie drumul este semn de ghinion. Motivul este că, în trecut, pisicile negre erau considerate ajutoarele vrăjitoarelor şi prietenele răului. Superstiţia se păstrează în aproape toate ţările, în afara Angliei unde aduce… noroc!

Citește și Superstiții pentru ziua de marți 13. Ce nu trebuie să faci în această zi ca să te ferești de ghinion

Potcoava

Potcoava este printre cele mai cunoscute talismane aducătoare de noroc din toată lumea. Tradiţia spune că ele erau la început făcute din fier pur, metalul care ocroteşte oamenii şi animalele de vrăjitoare, zâne şi duhuri rele.

Dacă găseşti o potcoavă, te poti considera norocoasă, mai ales în zilele noastre când sunt destul de rare, dar pentru a păstra norocul asupra ta, trebuie urmat un anumit ritual. Ia potcoava cu mâna dreaptă, scuipă pe unul din capetele ei şi puneţi o dorinţă. Apoi aruncă potcoava peste umarul stâng şi pleacă din acel loc fără să priveşti înapoi ca să nu vezi cumva locul unde a căzut.

Pierderea

Dacă nu găseşti un lucru prin casă oricât ai căuta, întoarce o oală măricică cu gura în jos şi se spune că imediat după aceea lucrul pierdut va fi găsit

Şaptele

Din 7 în 7 ani planetele au influenţe distincte în viaţa unui om şi atunci se produc mari schimbări ale personalităţii. De aici vin cei şapte ani de acasă, primirea buletinului la 14 ani, majoratul la 21 de ani etc.

Talismanele de noroc

labă de iepure, trifoi cu patru foi, inimioară, chimen, zar, purceluş, elefant, numărul 13 (ciudat, dar adevărat), potcoavă, sare, usturoi, mac

Deochiul

Semne sigure de deochi: durerea puternică de cap care nu cedează cu nimic, căscatul continuu, stare de vomă fără motiv, faţa înroşită puternic, sângerare nazală, febră izbucnită brusc şi ţiuituri în urechi.

Mâncărimea, una dintre cele mai amuzante superstiții românești

Dacă te mănâncă:
– urechea, te vorbeşte cineva. De rău dacă e vorba de urechea stângă, de bine la urechea dreaptă.
– buzele, vei fi sărutată în ziua respectivă.
– nasul, anunţă supărare şi ceartă.
– talpa dar numai la piciorul drept, pleci într-o călătorie.
– palma stângă, primeşti bani.
– palma dreaptă, dai bani în curând. Ca să te fereşti de semnul rău, bagă palma în buzunar sau scarpin-o.

Citește și Superstiții din ziua nunții: ce nu e bine să faci

Adrian Ciltan

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi ce faci când ești deocheat!

Citeşte şi ce înseamnă când spargi o farfurie!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate