Reportaj din noaptea strigoilor – partea a doua

strigoi

noaptea strigoilor

Drum în calea lupilor

Mâine în zorii zilei de 30 noiembrie' povestește mai departe dada Marta, lupul coboară în drumurile omului, devine mai sprinten, işi poate îndoi gâtul, care altminteri e ţeapăn şi acum, nimic nu scapă dinaintea lui. Oamenii zic că “işi vede coada”.

În ziua când porneşte Luparia, nimeni nu trebuie să îndraznească să plece la drum căci nu se mai poate întoarce'. Abia noaptea târziu pericolul scade, atunci când sfântul îşi adună lupii şi le împarte prada pentru iarna ce vine. Ca să-ţi aperi casa trebuie să ungi uşorii porţii, ferestrele şi pragurile cu usturoi. Iar ca să fie păzite vitele trebuie să lipeşti o cruce de ceară pe cornul lor drept dar numai la cele de parte bărbătească' .

În ziua Sfântului Andrei, de teamă de lupi, nu se mătură toată ziua, nu se duce gunoiul, nu se piaptănă. Trebuie să ai grijă să nu-ţi faci zgărieturi, să nu faci pomană şi să nu dai nimic împrumut. Oamenii spun că dacă nu munceşti, lupul nu se poate apropia de tine. Dar dacă soarta ta scrie altfel, trebuie să te supui. Atunci primejdia nu se poate îndepărta, căci peste cele hotărâte de Sfântul Andrei, nimeni nu poate trece'.

Nouă clipiri de pleoapă sau lumina care vine mai devreme

În noaptea Sfântului Andrei se spune că se deschide cerul pentru vrăji si farmece de aflarea ursitei. Fetele nemăritate toarnă într-un vas nouă ceşcuţe pline cu apă şi le aşază sub icoana sfîntului. A doua zi, înainte să dea prima geană de lumină a soarelui le măsoară cu aceeaşi căniţă. Dacă pe fundul străchinii mai rămân chiar şi câteva picături de apă se zice că vor avea noroc, iar dacă ultima cană nu se umple bine, nu se vor mărita.

Unele pun sub cap 41 de boabe de grâu şi visează chipul celui care vrea să-i ia grâul, se va căsători. Altele merg noaptea la fântână, aprind acolo o lumânare rămasă de la Paşti si o coboară în fântână cu găleata. În jurul gurii fântânei trebuiesc puse 9 potcoave, 9 fuse, 9 ace, 3 cuţite si o coasă. Dacă fata are curajul să facă asta şi să nu spună nici o vorbă înainte ca apa să se lumineze bine, atunci, fântâna se tulbură şi se spune că i se arată toată soarta ce-o va avea, bună sau rea.

Acum, de la miezul nopţii, se dezleagă limbile animalelor şi toate vorbesc între ele. Îţi trebuie mare curaj să le asculţi. Dacă îţi ţii firea şi nu scoţi o şoaptă poţi să afli de la ele locul comorilor ascunse, numele ucigaşilor neprinşi, tainele de spovedanie ori sălaşul iarbei fiarelor şi câte şi mai câte. Pe toate eşti legat să nu le spui nimănui, niciodată, altfel te vei schimba într-unul din morţii vii care n-au veşnic odihnă.

Bătrânii zic că în noaptea asta, din porunca Sfântului, lumina zilei se arată mai devreme decât ar fi sorocit să vină, cu nouă clipiri de pleoapă. Asta ca toate relele să fugă la locurile lor, pe tărâmul celălalt. Acum în aste nouă clipiri de pleoapă se deschid cerurile şi coboară îngeri ca să gonească strigoii, moroii şi duhurile rele'.

Usturoiul, leac împotriva sperieturii, descântecului, deochiului sau sughițului

Dimineaţă, după sfârşitul nopţii fără somn, dada Mara, a împărţit în dumicate mici pâinea ce stătuse pe masă. A dat fiecăruia câte un păhărel de rachiu şi doi căţei din usturoiul păzit. Poţi să-l porţi la tine la drum lung, ca să nu dai faţă cu moartea sau cu ăl rău. Şi să-l ţii de leac peste iarnă. De sperietură, descântec, deochi ori sughiţ.

Faci un mujdei şi-l bei în borş ori în vin. Îţi vine să râzi? Rău faci. Să nu râzi, că nu ştii nimic din tainele Sfântului. Nici eu, cât sunt de bătrână, n-am ştire de toate puterile lui şi ale oştirii lui de lupi'. M-am cutremurat puţin a îndoială şi am plecat năuc, vârând căţeii de usturoi în buzunar. Îi mai am şi acum, uscaţi, pe undeva prin casă, semn al celei mai tainice nopţi pe care am trait-o vreodata: noaptea morţilor vii.

Citește prima parte a Reportajului din noaptea strigoilor

Autor: Adrian Cîlțan

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate