De la mâna extraterestră la sindromul Alice în Țara Minunilor. Bolile mentale de care nu ai auzit niciodată

Există în lume un procent destul de ridicat al persoanelor care se confruntă cu bolile mentale. În timp ce unele dintre acestea suferă de probleme comune, cum ar fi anxietatea sau depresia, multe altele se luptă cu un set diferit de simptome.

Unele dintre cele mai grave boli mintale te pot face să te simți ca și cum mintea ta nu mai este a ta. Altele te vor face să simți că cei din jurul tău ar fi de fapt impostori.

Dacă considerați că aveți o boală mintală sau dacă suferiți de oricare dintre simptomele descrise mai jos, este important să solicitați ajutor medical. Medicul familie v-ar putea recomanda un specialist pentru a ajuta.

Bolile mentale de care nu ai auzit niciodată

Iată câteva dintre afecțiunile de sănătate mintală despre care s-ar putea să nu fi auzit.

1. Licantropia clinică

Acesta este un sindrom psihiatric rar prin care pacientul crede că se poate transforma sau s-a transformat deja într-un animal. Persoanele cu această afecțiune se vor comporta adesea ca animale și vor încerca adesea să fie acolo unde sunt animalele sălbatice, cum ar fi în parcuri și în pădure.

2. Sindromul Alice în Țara Minunilor

Persoanele cu sindromul Alice în Țara Minunilor vor vedea adesea lucruri mai mici sau mai mari decât sunt, ceea ce poate fi copleșitor, dar și confuz pentru persoana care suferă. A fost numit după celebrul roman Lewis Carroll, întrucât o parte a poveștii o descrie pe Alice prea înaltă pentru casa în care se află.

3. Sindromul mâinii extraterestre

Cei care suferă de sindromul mâinii extraterestre suferă o pierdere completă a unei mâini sau a unui membru. Oamenii au raportat anterior că mâna va avea adesea o „minte proprie'.

Este frecvent observat la pacienții cu Alzheimer și se poate întâmpla uneori și ca urmare a unei intervenții chirurgicale pe creier.

4. Apotemnofilie

Această afecțiune se referă la dorința covârșitoare de a amputa părți ale corpului. Se crede că este asociat cu deteriorarea lobului parietal drept al creierului – dar medicii încă nu au găsit o cauză fermă a sindromului.

5. Boantropia

Persoanele care suferă de boantropie vor crede că sunt vaci și se vor comporta adesea ca vacile, de exemplu, mâncând iarbă. Cercetătorii medicali consideră că afecțiunea este provocată de vise și, în unele cazuri, poate fi declanșată de hipnoterapie.

6. Sindromul Capgras

Persoanele care suferă de această boală cred că oamenii din jurul lor au fost înlocuiți de impostori.

Este o afecțiune rară și se observă de obicei după un traumatism la nivelul creierului sau la pacienții cărora li s-a diagnosticat demență, schizofrenie sau epilepsie.

7. Sindromul Cotard

În timp ce The Walking Dead a fost un spectacol popular pe multe dintre ecranele noastre în ultimii ani, sindromul cotard te-ar putea face să crezi că faci parte din distribuție.

Dacă suferiți de această boală, atunci s-ar putea să vă simțiți ca și cum corpul vostru se descompune sau că v-ați pierdut toate organele interne.

A fost descoperit pentru prima dată în 1880 de neurologul Jules Cotard și se crede că este extrem de rar.

8. Sindromul Diogene

Sindromul Diogene este mai des denumit „tezaur' sau „colecționarism'. Acest lucru se caracterizează de obicei prin dorința de a colecta și păstra obiecte de obicei aleatorii. Persoanele cu această afecțiune sunt adesea firi retrase și vor căuta să se izoleze.

9. Tulburare de identitate disociativă

Aceasta este, de asemenea, cunoscută sub numele de tulburare de personalitate multiplă și oamenii vor zbura adesea între două sau trei personalități diferite.

Din acest motiv, aceste persoane vor fi adesea într-o secție de psihiatrie sau vor fi monitorizate de către profesioniștii din domeniul medical.

10. Tulburare obsesiv-compulsivă (TOC)

Aceasta este o tulburare destul de bine cunoscută și oamenii pot avea niveluri diferite de TOC. Cele mai faimoase tipuri de TOC includ persoanele care curăță obsesiv și care aprind și sting luminile sau, în general, devin obsedate de ordinea lucrurilor.

Persoanele care au TOC vor fi adesea afectate de anxietate și, de obicei, nu știu dacă sentimentele lor sunt raționale.

11. Sindromul Kluver-Bucy

Aceasta este dorința de a mânca obiecte necomestibile. Se caracterizează prin pierderea memoriei și uneori poate determina persoana să fie atrasă de obiecte.

Poate fi greu de diagnosticat, iar medicii cred că este rezultatul leziunilor severe ale lobului temporal al creierului.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate