De ce terapii alternative?

Folosesc metode naturale si propriile energii ale organismului ca metoda de tratament. Sunt eficiente, blande, nu au contraindicatii majore si nici efecte secundare atunci cand sunt realizate de medici competenti.

Osteopatia trateaza oasele pentru a vindeca intregul organism
Osteopatia (patologia oaselor) sau chiroterapia (terapia cu ajutorul mainilor) inseamna acelasi lucru: un sistem de diagnostic si tratament care porneste de la ideea ca mare parte dintre durerile si afectiunile de care suferim decurg din anormalitatile existente in structura corpului.

Terapia trateaza suferinte aparute la nivelul coloanei vertebrale (discopatii, spondiloze), diverse tulburari de statica (scolioze, cifoze), procese degenerative sau leziuni aparute in urma unor miscari bruste, dar si afectiuni care, aparent, nu au nici o legatura cu coloana vertebrala (oasele): ulcer duodenal, tulburari de somn sau de vedere etc.

Osteopatia este o terapie cu traditie in Rusia, SUA, Europa de Vest – mai recent, in Europa de Est. La noi, ea este cunoscuta intr-un cadru medical relativ restrans si, mai ales, la nivel teoretic, desi este recunoscuta oficial in practica medicala.
 

Dr. Cristian Bodescu are 33 de ani si este medic rezident in specialitatea recupe-rare medicala, medicina fizica si balneologie. A terminat facultatea la Timisoara, a practicat timp de doi ani medicina de familie, a studiat acupunctura, homeopatia, apifitoterapia, reflexoterapia.
 
De doi ani, lucreaza la Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie din Bucuresti. Aici l-a intalnit pe doctorul Petru Supac, cadru didactic la Facultatea de Medicina din Chisinau (Catedra de recuperare-reabilitare) si un osteopat recunoscut in Republica Moldova si Federatia Rusa.

Dr. Bodescu a devenit unul dintre discipolii sai cei mai talentati: "L-am vazut pe dr. Supac tratand numerosi pacienti cu probleme diverse. Unul dintre primele cazuri – o femeie de peste 40 de ani, cu dureri precordiale – chemase salvarea, suspectand un infarct. La spital, i-a fost infirmat diagnosticul de infarct si atunci a venit la noi.

Avea o vertebra toracala superioara deplasata, iar durerile iradiau in zona inimii. Dupa o singura sedinta s-a simtit foarte bine. Sedinta consta intr-o gama de proceduri prin care se realizeaza elongatii, mobilizari, manipulari vertebrale, individualizate pentru fiecare caz. Dr. Supac este un medic neurolog care a vrut sa stie mai mult decat ceea ce i se predase in facultate.

A studiat in Centrul de osteopatie din Ucraina, apoi la St. Petersburg si a vizitat centre de renume din lume, acumuland o experienta de 19 ani in acest domeniu si o cazuistica pe masura. Sub indrumarea lui, dr. Cristian Bodescu a vindecat primii pacienti cu ajutorul osteopatiei: "Trebuie sa colaborezi cu pacientul.

Tratamentul se asociaza cu kinetoterapie si el trebuie sa urmeze un program de exercitii acasa. Peste 70% din populatie are probleme cu coloana vertebrala, din cauza sedentarismului. Cand stam mult timp pe scaun, muschii posteriori ai coapsei se contracta, statica bazinului este influentata negativ – la fel, pozitia intregii coloane vertebrale.

Pot sa apara dureri de spate, cu sau fara iradieri la nivelul membrelor, si dureri de cap. Imi amintesc de o pacienta, medic stomatolog, cu strabism si dureri intense de cap, care nu cedasera de-a lungul timpului la numeroasele tratamente medicamentoase care i-au fost administrate.

Dupa cateva sedinte de osteopatie, durerile s-au ameliorat semnificativ. |n anumite cazuri de cefalee se incepe prin «alinierea» bazinului. Apoi se ajunge, din aproape in aproape, in zona coloanei cervicale, de unde pornesc cel mai adesea durerile de cap sau paresteziile (amorteli ale membrelor superioare)."

INFORMATII PRACTICE DESPRE OSTEOPATIE

  • DIAGNOSTICUL este clinic (se realizeaza prin palpare si mobilizari) si imagistic (radiografii, rezonanta magnetica nucleara, tomografie computerizata).
     
  • CONTRAINDICATII Procese inflamatorii, infectioase sau tumorale, osteoporoza avansata
     
  • RISCURI Procedeele de tratament includ manevre blande ale vertebrelor sau ale altor articulatii. Accidentele sunt foarte rare si sunt cauzate fie de o eroare de diagnostic, fie de o tehnica intempestiva. Ele includ fracturi vertebrale, paralizii de plex brahial sau de nerv sciatic, surditati, accidente hemoragice meningiene, chiar deces. De acceea, este bine ca tratamentul sa fie facut de un medic specialist.
     
  • CAT TIMP? Ameliorarea sau vindecarea suferintei se poate obtine intr-o singura sedinta (in cazul cel mai simplu) sau in cinci-opt, in functie de afectiune. |n cazuri cronice, terapia trebuie repetata la anumite intervale de timp.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Tratamente naturiste