De ce terapii alternative?

Folosesc metode naturale si propriile energii ale organismului ca metoda de tratament. Sunt eficiente, blande, nu au contraindicatii majore si nici efecte secundare atunci cand sunt realizate de medici competenti.

Osteopatia trateaza oasele pentru a vindeca intregul organism
Osteopatia (patologia oaselor) sau chiroterapia (terapia cu ajutorul mainilor) inseamna acelasi lucru: un sistem de diagnostic si tratament care porneste de la ideea ca mare parte dintre durerile si afectiunile de care suferim decurg din anormalitatile existente in structura corpului.

Terapia trateaza suferinte aparute la nivelul coloanei vertebrale (discopatii, spondiloze), diverse tulburari de statica (scolioze, cifoze), procese degenerative sau leziuni aparute in urma unor miscari bruste, dar si afectiuni care, aparent, nu au nici o legatura cu coloana vertebrala (oasele): ulcer duodenal, tulburari de somn sau de vedere etc.

Osteopatia este o terapie cu traditie in Rusia, SUA, Europa de Vest – mai recent, in Europa de Est. La noi, ea este cunoscuta intr-un cadru medical relativ restrans si, mai ales, la nivel teoretic, desi este recunoscuta oficial in practica medicala.
 

Dr. Cristian Bodescu are 33 de ani si este medic rezident in specialitatea recupe-rare medicala, medicina fizica si balneologie. A terminat facultatea la Timisoara, a practicat timp de doi ani medicina de familie, a studiat acupunctura, homeopatia, apifitoterapia, reflexoterapia.
 
De doi ani, lucreaza la Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie din Bucuresti. Aici l-a intalnit pe doctorul Petru Supac, cadru didactic la Facultatea de Medicina din Chisinau (Catedra de recuperare-reabilitare) si un osteopat recunoscut in Republica Moldova si Federatia Rusa.

Dr. Bodescu a devenit unul dintre discipolii sai cei mai talentati: "L-am vazut pe dr. Supac tratand numerosi pacienti cu probleme diverse. Unul dintre primele cazuri – o femeie de peste 40 de ani, cu dureri precordiale – chemase salvarea, suspectand un infarct. La spital, i-a fost infirmat diagnosticul de infarct si atunci a venit la noi.

Avea o vertebra toracala superioara deplasata, iar durerile iradiau in zona inimii. Dupa o singura sedinta s-a simtit foarte bine. Sedinta consta intr-o gama de proceduri prin care se realizeaza elongatii, mobilizari, manipulari vertebrale, individualizate pentru fiecare caz. Dr. Supac este un medic neurolog care a vrut sa stie mai mult decat ceea ce i se predase in facultate.

A studiat in Centrul de osteopatie din Ucraina, apoi la St. Petersburg si a vizitat centre de renume din lume, acumuland o experienta de 19 ani in acest domeniu si o cazuistica pe masura. Sub indrumarea lui, dr. Cristian Bodescu a vindecat primii pacienti cu ajutorul osteopatiei: "Trebuie sa colaborezi cu pacientul.

Tratamentul se asociaza cu kinetoterapie si el trebuie sa urmeze un program de exercitii acasa. Peste 70% din populatie are probleme cu coloana vertebrala, din cauza sedentarismului. Cand stam mult timp pe scaun, muschii posteriori ai coapsei se contracta, statica bazinului este influentata negativ – la fel, pozitia intregii coloane vertebrale.

Pot sa apara dureri de spate, cu sau fara iradieri la nivelul membrelor, si dureri de cap. Imi amintesc de o pacienta, medic stomatolog, cu strabism si dureri intense de cap, care nu cedasera de-a lungul timpului la numeroasele tratamente medicamentoase care i-au fost administrate.

Dupa cateva sedinte de osteopatie, durerile s-au ameliorat semnificativ. |n anumite cazuri de cefalee se incepe prin «alinierea» bazinului. Apoi se ajunge, din aproape in aproape, in zona coloanei cervicale, de unde pornesc cel mai adesea durerile de cap sau paresteziile (amorteli ale membrelor superioare)."

INFORMATII PRACTICE DESPRE OSTEOPATIE

  • DIAGNOSTICUL este clinic (se realizeaza prin palpare si mobilizari) si imagistic (radiografii, rezonanta magnetica nucleara, tomografie computerizata).
     
  • CONTRAINDICATII Procese inflamatorii, infectioase sau tumorale, osteoporoza avansata
     
  • RISCURI Procedeele de tratament includ manevre blande ale vertebrelor sau ale altor articulatii. Accidentele sunt foarte rare si sunt cauzate fie de o eroare de diagnostic, fie de o tehnica intempestiva. Ele includ fracturi vertebrale, paralizii de plex brahial sau de nerv sciatic, surditati, accidente hemoragice meningiene, chiar deces. De acceea, este bine ca tratamentul sa fie facut de un medic specialist.
     
  • CAT TIMP? Ameliorarea sau vindecarea suferintei se poate obtine intr-o singura sedinta (in cazul cel mai simplu) sau in cinci-opt, in functie de afectiune. |n cazuri cronice, terapia trebuie repetata la anumite intervale de timp.

Homeopatia si fitoterapia folosesc natura ca remediu
Homeopatia foloseste ca remedii dilutiile foarte mari din substante de origine vegetala (plante), animala (insecte, venin) sau minerala (fosfor, fluor, calciu). La baza acestei terapii stau trei principii: cel al similitudinii, in care pacientului i se administreaza dilutii foarte inalte din chiar substantele care i-au declansat boala; celelalte doua sunt principiul individualitatii si cel al minimei doze.

Dr. Gabriela Papazian Urdareanu este medic primar de medicina ge-nerala, cu competente de homeopatie, acupunctura si fitoterapie, pe care le practica simultan la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie. "Fitoterapia (tratamentul cu plante medicinale) a fost prima mea dragoste.

O folosesc si acum: la majoritatea pacientilor mei combin acupunctura cu fitoterapia si efectele acestei terapii combinate sunt mult mai bune decat in cazul aplicarii uneia singure.

Si homeopatia merge foarte bine cu acupunctura. Eu am avut norocul ca parintii mei sa-l cunoasca pe biologul Mircea Alexan, cel care a fost directorul Plafarului. Asa am putut sa cunosc foarte bine plantele inca din primii ani de facultate.

Acum predau fitoterapie medicilor din cadrul Centrului de Perfectionare. E foarte important sa stii sa faci o simbioza intre aceste terapii. Acum oricine se ocupa de sanatate si, din pacate, unii dintre «vindecatori» nu au nici o legatura cu medicina: ei pot sa temporizeze o boala foarte grea, astfel incat pacientul ajunge prea tarziu la medicul care ar fi putut sa-i salveze viata.

Nu trebuie sa absolutizam nici un domeniu medical. E adevarat, nu e bine nici sa folosim prea multe metode invazive (tratamente cu antibiotice) la cea mai mica raceala, de exemplu, ci ceaiuri, remedii naturale (homeopate, apicole). Dar in cazul unei boli grave sau in cazurile de urgenta se aplica tratamentul clinic.

Eu, fiind medic primar, pot jongla foarte usor cu aceste principii, in functie de necesitatile de moment ale pacientului. Homeopatia, ca si celelalte ramuri ale medicinii naturiste, este o arta. In practicarea ei, cel mai important lucru este relatia medic-pacient.

Tratamentul trebuie sa fie individualizat, pentru fiecare bolnav in parte. De aceea, pacientul trebuie sa aiba incredere in medic, iar acesta trebuie sa-l asculte, sa-l inteleaga si sa-l indrume.
Din pacate, pacientul ajunge la noi abia dupa ce a incercat tot felul de medicamente luate abuziv. Si-a intoxicat organismul si zice: "Hai s-o incerc si p-asta!" – cand ar fi bine s-o fi facut cu mult timp inainte….

Laseracupunctura, la granita dintre modern si traditional
Acupunctura este o procedura veche de 3.000 de ani, cu originile in medicina traditionala extrem orientala. Ea porneste de la ideea ca organele si functiile corpului se afla in corelatie cu un anumit punct de pe tegument.

Prin stimularea acestui punct – mecanica (masaj, presiune, intepatura), chimica sau electrica – se poate obtine redarea functiei sau organului aflat in suferinta. Practica acupuncturii este cunoscuta peste tot in lume si folosita din ce in ce mai mult, in principal la terapia durerii, dar si a bolilor functionale (alergii, astm bronsic, rinita cronica, ulcer gastro-duodenal, dischinezie biliara etc.).

La noi, acupunctura a fost admisa oficial in practica medicala in 1958. Douazeci de ani mai tarziu, Academia de Stiinte Medicale, in colaborare cu Clinica medicala a Spitalului Coltea, Institutul de Ftiziologie si alte institutii medicale de prestigiu, a inceput o serie de cercetari de fundamentare stiintifica a acupuncturii, medicii romani reusind sa demonstreze stiintific validitatea acestei terapii.

Dr. Corneliu Moldovan – medic specialist oncolog, lector, vicepresedinte al Societatii Romane de Acupunctura, cercetator in domeniul biofizicii acupuncturii si autorul unei noi metode terapeutice: biostimuloterapia computerizata. "In Romania, acupunctura a aparut din pasiunea unor cercetatori si din necesitatea obiectiva de a-i demonstra validitatea.

Nimeni nu credea pe-atunci in aceasta terapie (se spunea ca e o vrajitorie!), ceva paranormal… Eu, ca oncolog, sub conducerea regretatului profesor Alexandru Trestioreanu, m-am ocupat de introducerea unor elemente de acupunctura in tratamentul sechelelor bolii canceroase la san.

Este vorba despre edemurile de brat, care apar dupa operatie si iradiere – mutilante si fara nici un fel de tratament. Experienta a demonstrat ca acupunctura, electroacupunctura si, ulterior, laseracupunctura au efecte bune in aceste cazuri si sunt o metoda alternativa acceptata de tratament."

In timp, dr. Corneliu Moldovan a renuntat la terapia prin ac, in favoarea celei cu laser. El a imbinat pasiunea pentru acupunctura cu cea pentru calculatoare si biofizica, reusind sa armonizeze traditia cu modernitatea.

A facut parte dintr-un colectiv de cercetatori care a brevetat si realizat aparate de masurare si tratament al punctelor de acupunctura. Cu ajutorul acestor aparate, medicul reuseste sa masoare, sa diagnosticheze si sa trateze in acelasi timp – prin semnale optice, laser, electrice sau ultrasunete pana la 24 de puncte de acupunctura.

Ac sau laser? Principiul e acelasi, stimularea se face diferit. Laserul reprezinta o solutie moderna de tratament, o intrepatrundere intre acupunctura, fizioterapia clasica si aplicatiile biofizicii. |n loc de intepatura cu ac, terapia moderna foloseste fotostimularea: un pointer cu lumina laser de extrem de joasa energie, indreptat catre punctul de acupunctura.

Dupa tratament, punctul respectiv este masurat bioelectric, iar rezultatele sunt inregistrate intr-un computer – acesta permite astfel monitorizarea tratamentului. Terapia prin laser nu este o metoda invaziva, cum este acupunctura clasica. E total atraumatica, aseptica, non radianta, nenociva, complet nedureroasa si fara riscuri.

Cine sunt beneficiarii? Terapia este indicata oricarui bolnav, dar, mai ales, copiilor, varstnicilor, celor cu probleme psihice, in cazul riscului de contaminare cutanata sau, pur si simplu, celor carora le este teama de ac.

Dr. Corneliu Moldovan foloseste laserul de 18 ani in studii clinice: "Terapia cu laser este mai nuantata si mai diversificata decat acupunctura, e o imbinare la limita dintre acupunctura, biofizica moderna, medicina cuantica si asa-numitele terapii de rezonanta."

Indicatiile terapiei cu laser de foarte joasa energie
"Terapia cu laser are rezultate foarte bune in tratamentul durerii cronice: reumatism, dureri articulare si abarticulare cronice. Reactia cea mai buna o au gonartrozele, hidartrozele: lichidul se retrage in tesuturi si inflamatia din genunchi dispare.

De asemenea, nevralgia de trigemen are raspunsuri spectaculoase. Laserul si acupunctura cresc imunitatea locala, au efect antialgic, antiinflamator, neuromodulator. Rezultate la fel de bune s-au obtinut in tratamentul edemelor periferice (chiar mari), al suferintelor circulatorii.

De aceasta terapie mai beneficiaza afectiunile neurologice, cum sunt hernia de disc si neurosciatica, chiar de tip paralizant. In lombosciatica acuta hiperalgica, la pacientii cu contraindicatii chirurgicale (bolnavi de inima, de cancer sau care refuza operatia), aplic electrostimulare cu laser.

La fel, in pareze si paralizii de toate tipurile, sechele dupa accidente vasculare multiple. Pareza faciala, de exemplu, parca e ca o epidemie in ultimul timp. Din ce in ce mai multi tineri vin cu pareze faciale: au stat in curent, in aer conditionat, au transpirat, s-au dat cu gel pe cap.

Au dureri mari, coltul gurii ridicat si pleoapa inchisa. Dupa cinci sedinte, rezultatele sunt vizibile. Terapia cu laser se mai aplica in afectiunile functionale si ginecologice (anexite cronice, chisturi ovariene mici, dispareunie), ca si in spasmofilie, boli psihice etc."

"Intr-o luna, am putut sa merg…"
Carmen Turlea are 38 de ani si este cadru didactic universitar, in Bucuresti. "Aveam ceva probleme cu coloana. La un moment dat, am ridicat de jos o vaza mare, intr-o pozitie mai putin buna, in urma careia am facut o hernie de disc lombara.

In cateva luni, hernia a determinat si o pareza pe piciorul stang (nu mai simteam decat degetul mare de la picior). Am facut tratament cu hidrocortizon injectat in coloana, dar n-am obtinut nici o ameliorare. In cateva luni, am ajuns in carucior.
Hernia era foarte mare, necesita operatie, dar pana atunci trebuia sa-mi recuperez piciorul.

Am inceput tratamentul cu laser, cu dl dr. Moldovan, la coloana si picior, de doua-trei ori pe saptamana. |ntr-o luna, am putut sa merg. In Germania, la operatie, am fost pe picioarele mele…".

Text: Mihaela Doina Radulescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Tratamente naturiste