Crezi ca poti sa te tratezi singura?

Remediile naturale se gasesc in orice gospodarie sau se pot cumpara fara reteta din farmacii. Cele mai multe sunt inofensive si chiar te ajuta sa te simti mai bine. Altele, in schimb, pot sa-ti faca rau. Invata sa le deosebesti, sa le eviti pe cele daunatoare si sa ceri sfatul medicului atunci cand e cazul.

Remedii discutabile
Avem impresia ca tot ce putem procura fara reteta este mai putin nociv decat medicamentele prescrise de medic. Dar si remediile cele mai banale sunt periculoase in anumite conditii.
 
Inhalante
Inhalarea aburilor emanati de cateva picaturi de ulei mentolat si de eucalipt, turnate intr-un vas cu apa fierbinte, poate desfunda caile respiratorii. Acest cunoscut remediu devine riscant atunci cand vasul cu apa fierbinte este nesupravegheat. Cei mai afectati pot fi copiii mici, in randul carora sunt cele mai multe cazuri de arsuri grave cu apa clocotita folosita de parinti la desfundarea nasului.
 
Creme descongestive
Se elibereaza fara reteta si se spune ca ajuta la imbunatatirea respiratiei in cazul afectiunilor respiratorii. Aceste geluri descongestive trebuie folosite cu prudenta, pentru ca uneori pot provoca ingreunarea respiratiei, ca urmare a inhalarii mirosurilor puternice. Aceste creme sunt interzise astmaticilor.
 
Reactii alergice
Orice remediu (fie recomandat de medic, fie “natural”) poate declansa reactii alergice. Unele persoane reactioneaza diferit la substante foarte cunoscute, cum ar fi ibuprofenul. Alergiile grave se manifesta prin umflarea buzelor, a limbii si ochilor, ingustarea tractului respirator, respiratie suieratoare, batai foarte rapide ale inimii; pot aparea si eczeme, cu mancarimi pe corp, si uneori chiar voma.
 
Efecte secundare
Din pacate, cele mai eficiente produse au si cele mai multe efecte secundare: de exemplu, antialergicul folosit contra febrei fanului (clorfeniramina) da ameteli. Toate medicamentele sunt insotite de un prospect detaliat, cu instructiuni de folosire. Citeste-l intotdeauna cu atentie si nu sari peste “Contraindicatii” si “Efecte adverse”. S-ar putea sa descoperi ceva care i-a scapat medicului.
 
Supradozare
Multe dintre produsele farmaceutice indicate pentru raceli si gripe contin paracetamol. Ai grija ca, atunci cand iei mai multe, sa nu depasesti doza de paracetamol indicata – luat in cantitati mari, provoaca distrugeri ale ficatului si, in cazuri extreme, chiar moarte. Alege tablete de paracetamol simplu, deoarece iti este mai usor sa calculezi dozele recomandate si sa te limitezi la ele.

Afectiunile minore tind sa dispara, fara nici un tratament, in decurs de o saptamana, dar e bine sa consulti un medic daca simptomele devin persistente sau ingrijoratoare.

Remedii eficiente

  • Ochi invinetit – Un pachet inghetat din frigider (o punga cu mazare congelata), tinut pe zona respectiva poate reduce inflamatia si sangerarea interna. Evita sa apesi direct pe ochi.
  • Intepatura de insecte – Freaca imediat locul cu o aspirina (cu exceptia cazului in care esti alergica la acest medicament). Un strop de echinaceea (spray, tinctura) reduce mancarimea si inflamatia.
  • Durere in gat – Poti reduce durerea si inflamatia facand gargara cu apa calduta (500 ml) in care ai dizolvat 1 lingura sare de bucatarie. Repeta procedeul la fiecare ora, pana ce durerile dispar.
  • Infectie urinara – Bea ceai din cozi de cirese sau din matase de porumb, precum si cat mai multe lichide – neindulcite, in general; acestea maresc diureza si par sa impiedice prinderea bacteriilor de peretii tractului urinar.
  • Rau de miscare – Ia doua capsule de ghimbir (de 500 mg fiecare) sau bea ceai de ghimbir cu o jumatate de ora inainte de a pleca intr-o calatorie.

NU ORICE REMEDIU TRADITIONAL ESTE EFICIENT
Multa lume este gata sa garanteze eficacitatea unor “tratamente” traditionale, mostenite de-a lungul timpului – cum e celebra supa de pui, remediu pentru gripa si raceli. Sunt acestea eficiente in realitate sau numai in mintea oamenilor?
 
Problema
Remediu
Rezultat
Halena (respiratie urat mirositoare)
Gargara cu zeama de lamaie diluata
Zeama de lamaie iti usuca gura si nu face decat sa inrautateasca situatia. Cum halena este cauzata de obicei de afectiuni gingivale, ar fi bine sa mergi la dentist.
Ochi inrositi
Infuzie de musetel, despre care se credea ca e un antiseptic ocular.
Musetelul este mai degraba iritant pentru ochi. Resturi minuscule de floare raman in zona oculara, provocand suprainfectii bacteriene. Mergi la medicul oftalmolog.
Infectii urinare
Cat mai multa bere, despre care se spune ca “spala” rinichii.
Fals! Berea te poate face sa uiti de durere, dar nu va vindeca niciodata o infectie, pentru care trebuie sa iei, probabil, antibiotice.
Durere in piept
Dusuri fierbinti pe piept si spate
Durerea toracica puternica poate fi semnul unui atac de cord! Apa fierbinte nu atenueaza decat o banala crampa musculara.
Arsuri
Ungerea plagii cu unt, ulei de floarea-soarelui, maioneza (!) si orice alte alifii preparate in casa, pe baza de grasimi
Grasimea nu face decat sa inrautateasca lucrurile, ducand la agravarea arsurii si la infectii. In cazul arsurilor usoare, foloseste apa rece sau alcool foarte diluat. Pentru arsuri grave sau pe zone intinse, cere de urgenta sfatul medicului.

Chiar daca produsele sunt naturale, plantele din care sunt obtinute pot fi puternic alergenice. Nu le folosi ca remedii inainte sa te asiguri ca nu-ti fac mai mult rau decat bine!

Solutii alternative?
Eticheta “natural” nu inseamna automat “sigur”. In momentul in care apelam la terapiile alternative si la preparatele si potiunile asociate, e bine sa le cunoastem si posibilele efecte secundare.
 
Homeopatie
Intrucat remediile homeopatice sunt niste preparate farmaceutice extrem de diluate, ele nu genereaza, teoretic, nici un fel de efecte secundare sau reactii alergice. In orice caz, ai grija sa nu depasesti dozele recomandate de medic si semnaleaza la fiecare consultatie ce remedii folosesti.
 
Fitoterapie
Remediile fitoterapeutice au la baza preparate din plante: ceaiuri, infuzii, decocturi. Oricat ar parea de inofensive, si ele au contraindicatii uneori. De exemplu, banalul ceai de sunatoare, folosit ca remediu in bolile de stomac, ficat, dar si contra depresiei, interactioneaza cu o multime de medicamente, inclusiv cu pilula contraceptiva!
 
Acupunctura
Terapia cu ajutorul acelor amelioreaza multe dureri, redirectioneaza fluxurile energetice si asigura echilibrul energetic al intregului organism. Dar acupunctura este o manevra invaziva, care presupune si riscuri. Daca acele nu sunt sterilizate corect sau terapeutul nu dispune de indemanarea sau pregatirea necesara, tratamentul poate fi nociv.
 
Liliana Popescu (34 de ani) a suferit mai multi ani de o micoza genitala persistenta, extrem de neplacuta, cauzata de folosirea unor banale produse de igiena intima. Dupa zeci de consultatii medicale si tratamente, cand pierduse aproape orice speranta, cineva i-a dat ideea sa renunte la aceste produse – ceea ce Liliana a si facut, gasind, in sfarsit, o solutie la problema ei. “Tratamentele obisnuite cu creme si unguente devenisera inutile.

De-a lungul anilor, am incercat si tot felul de remedii “naturale”, fara nici un rezultat. Singurul tratament care “functiona” in ultima vreme era cel cu tablete de Diflucan. Dar acesta era foarte scump, iar efectul nu dura prea mult. Cum incetam sa iau pastilele, candidoza reaparea, triumfatoare. Apoi, recent, am stat de vorba cu o asistenta medicala.

M-a intrebat ce sapun folosesc. I-am spus ca, in general, folosesc un sapun “feminin”, usor parfumat. Mi-a spus ca acesta ar putea fi cauza problemei mele. M-a sfatuit sa nu mai folosesc sapun, ci doar apa calda si sa ma asigur ca zona este foarte bine uscata dupa dus. Daca trebuie sa folosesc sapun, sa aleg un produs simplu, fara actiune antibacteriana. In mai putin de o saptamana, simptomele au disparut!”

Sfatul medicului Liliana intrase intr-un cerc vicios. Cu cat se spala mai mult, cu atat simptomele deveneau mai puternice, iar acestea o faceau sa se spele din ce in ce mai des! Din nefericire, sapunurile “feminine” distrug acele bacterii care mentin mediul acid al vaginului, favorizand aparitia si proliferarea micozelor de tip candida albicans.

Text: Mihaela Doina Radulescu.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Tratamente naturiste