De ce purtăm haine noi în Duminica Paștelui?

Cu toții ne aducem aminte din copilărie acel moment când părinții se pregăteau de cel mai important moment din an: Învierea Domnului Iisus Hristos. Pe lângă postul ținut cu sfințenie și smerenie, pregătirea preparatelor specifice, fiecare membru al familiei purta haine noi în Duminica Paștelui. Ce semnificație are această tradiție?

Așa cum creștinii proaspăt botezați în primele secole purtau haine albe de in nou, tot așa a devenit o tradiție pentru toți credincioșii să se prezinte în haine noi în Duminica Paștelui, simbolizând „viața nouă” pe care Domnul, prin Învierea Sa, a acordat-o tuturor credincioșilor.

Acest obicei a fost foarte răspândit în perioada medievală. În multe locuri, o superstiție populară îi amenința cu ghinion pe toți cei care își permiteau să cumpere haine noi pentru Duminica Paștelui, dar refuzau să o facă.

În biserica primară, adepții lui Hristos erau botezați și li se cerea să poarte haine albe noi pentru o perioadă de timp după botez, pentru a-și demonstra angajamentul față de noul lor mod de viață. Mai mult decât atât, acest obicei marchează, de asemenea, sfârșitul sezonului Postului Mare cu o celebrare a unei reînnoiri atât a spiritului, cât și a hainelor, pentru a comemora Învierea. Prin urmare, există credința că purtarea de haine noi în Duminica Paștelui aduce noroc.

De asemenea, se mai spune că sezonul de primăvară al reînnoirii este un motiv pentru care cumpărăm ceva nou în perioada Paștelui. Apoi, poate că ne place să ne prezentăm în cea mai bună formă în această zi specială de comemorare și sărbătoare în biserică.

Această veche tradiție a hainelor noi este încă respectată, deși semnificația și contextul ei au fost demult uitate de mulți. De fapt, în multe familii moderne, acesta este, poate, singurul obicei de Paște care încă se mai practică cu fidelitate.

Alte tradiții din Duminica Paștelui

În ziua de Paște, credincioșii ciocnesc ouă roșii și își spun Hristos a înviat',' Adevărat a înviat'.  Se spune că cu persoanele cu care vei ciocni ouă în ziua de Paște te vei întâlni și pe lumea cealaltă și că este foarte important ca din primul ou ciocnit să mănânce toată familia, pentru a rămâne mereu împreună. 

În zona Moldovei, în dimineața Paștelui există o tradiție potrivit căreia fiecare membru al familiei trebuie să se spele pe fața cu apa în care au stat câteva monede și un ou roșu. Cel care se trezește ultimul, va lua mondele din vasul cu apă. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate