Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri de Paște

tradiții și obiceiuri de paște 2017

Paștele este considerat cea mai mare sărbătoare a creștinătății, un moment în care lăsăm de-o parte grijile cotidiene și ne întoarcem cu fața spre credință. Această sărbătoare este una importantă, de aceea este bine să știi cât mai multe despre tradiții și obiceiuri de Paște.

Ca în fiecare an, Paștele este încărcat de semnificație și emoție, iar credincioșii respectă cu sfințenie câteva obiceiuri vechi de sute de ani. Iată lista de tradiții și obiceiuri de Paște .

De ce se trece pe sub masă în Vinerea Mare

Un obicei practicat înainte de Paște este trecutul pe sub masă. Foarte multe persoane merg la biserică pentru a face acest lucru, fără să știe care este semnificația acestui gest. Se spune că în Vinerea Mare, credincioșii coboară în mormânt împreună cu Iisus, pentru ca mai apoi să se ridice la cer.

Acest lucru se face în mod simbolic, trecând pe sub o masă poziționată în mijlocul bisericii, masă pe care se află  trupul mort al lui Iisus Hristos, întipărit pe Sfântul Epitaf. În momentul în care vin la biserică, credincioșii aduc cu ei flori pe care le lasă pe masa special amenajată.

Semnificația mielului

La români, aproape că nu există Paște, dacă nu există și friptura de miel. Acest obicei își are rădăcinile în trecut, atunci când evreii asemănaul acest animal cu  Mielul lui Dumnezeu Care ridică păcatele lumii. Practic, mielul este animalul sacrificat în mod simbolic, așa cum Iisus s-a sacrificat pentru noi.

Tradiții și obiceiuri de Paște, în Sâmbăta Mare

Aceasta este ultima zi a postului și ziua în care credincioșii merg la biserica pentru a asista la slujba de Înviere. În această seară, la miezul nopții, preotul îi cheamă pe credincioși să ia lumină. După ce au luat lumina sfântă, credincioșii merg la cimitir pentru a le duce lumină și celor dragi care s-au stins din viață. În Sâmbăta Mare, gospodinele vor face ultimele pregătiri pentru Paște, iar această zi este încarcată de tradiții și obiceiuri. În această zi se coc pasca și cozonacul.

Există mai multe superstiții legate de această zi, printre care și aceea că toate oasele și resturile adunate după tăierea mielului ar trebui îngropate la rădăcina unui copac, pentru ca membrii familiei să fie sănătoși.  O altă superstiție spune că cel ce se va împiedica în drum către slujba de Înviere, va avea ghinion tot anul.  Tot în Noaptea de Înviere, tradiția spune că se deschid cerurile, iar sufletele celor morți se întorc la casa unde au locuit înainte de a muri.

Duminica Paștelui

În ziua de Paște, credincioșii ciocnesc ouă roșii și își spun “Hristos a înviat”,” Adevărat a înviat”.  Se spune că cu persoanele cu care vei ciocni ouă în ziua de Paște te vei întâlni și pe lumea cealaltă și că este foarte important ca din primul ou ciocnit să mănânce toată familia, pentru a rămâne mereu împreună. Mai mult, există obiceiul ca în această zi, oamenii să poarte haine noi pentru a avea noroc tot anul.

În zona Moldovei, în dimineața Paștelui există o tradiție potrivit căreia fiecare membru al familiei trebuie să se spele pe fața cu apa în care au stat câteva monede și un ou roșu. Cel care se trezește ultimul, va lua mondele din vasul cu apă. Tot în dimineața Paștelui, credincioșii mănâncă din pâinea sfințită în biserică în noaptea de Înviere, pâine care poartă denumirea de Paști și beau câte o gură de vin. Acest ritual  face referire la trupul și sângele Mântuitorului.

O altă superstiție legată de Paște spune că persoana care va păstra un ou timp de 40 de zile, fără ca acesta să se strice, va avea noroc tot timpul anului.

 

Foto:shutterstock.com

Citește și:

Postul Paștelui 2017. Cum se ține în mod corect Postul Mare

Top 3 modele de oua decorative pentru Paste de pe Breslo

Ce idee bună pentru Paște! Ouă din sfoară întărită – Video

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Diverse