De ce se vopsesc ouăle roșii în Joia Mare?

Fiind cea mai sacră săptămână din calendarul creștin, Săptămâna Mare este plină de tradiții colective care variază de la un loc la altul. Unul dintre cele mai comune obiceiuri este vopsitul ouălor. Ouăle sunt vopsite în Joia Mare, care se mai numește și Joia Roșie.

Coaja oului simbolizează mormântul închis ermetic al lui Hristos, crăparea lui simbolizează învierea și ieșirea din mormânt, în timp ce culoarea roșie reprezintă sângele lui Hristos vărsat pe Sfânta Cruce.

Există câteva povești despre motivul pentru care vopsim ouăle în roșu. Potrivit uneia dintre povești, după cum scrie Libertatea, Fecioara Maria a luat un coș cu ouă și le-a oferit gardienilor Fiului ei, rugându-i să nu-l tortureze. Când lacrimile ei au căzut pe ouă, acestea s-au înroșit. O altă poveste este legată de Maria Magdalena.

Când împăratul roman a fost informat despre Învierea lui Iisus, a considerat vestea la fel de imposibilă ca și “ouăle roșii”. Maria Magdalena a vopsit atunci câteva ouă roșii și i le-a oferit pentru a confirma faptul. Potrivit unei alte versiuni a aceleiași povești, Maria Magdalena s-a dus la Tiberius Cezar pentru a anunța Învierea lui Hristos. Tiberius Cezar i-a spus Mariei Magdalena că o va crede doar dacă ouăle din coșul de lângă el se vor înroși, ceea ce s-a întâmplat instantaneu.

Tradiția ortodoxă este ca ouăle să fie vopsite în roșu în Joia Patimilor, în amintirea Cinei celei de Taină, ultima masă pe care Iisus a împărțit-o cu apostolii săi la Ierusalim înainte de răstignire.

De asemenea, se mai spune că ouăle vopsite de Paște pot rămâne comestibile timp de patruzeci de zile fără a fi refrigerate. Cu toate acestea, dacă un preot binecuvântează ouăle în Duminica Paștelui, se spune că acestea rezistă un an întreg fără să se strice.

Cum vopsești ouăle în mod natural?

Spală bine ouăle și pune-le la fiert timp de 10-12 minute. Pune-le deoparte până când se răcesc complet. În timp ce ouăle se răcesc, se fierb 5 sfecle tăiate mărunt ( doar rădăcinile ). După ce apa a fiert, strecoară sfecla și pune ouăle în interiorul apei roșii cu 1/2 cană de oțet de vin roșu. Se acoperă și se lasă să stea în această zeamă timp de 6 ore. Rezultatul este frumos… fără coloranți artificiali, doar natura face o treabă extraordinară!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate