De ce ne este greu să cerem un salariu mai mare?

negociere salariala

Descoperi uneori uimit că ai colegi plătiți mai bine decât tine, deși sunt încadrați pe același post și au profiluri profesionale similare. „Same job, different salaries ?' Când afli, simți că-ți cresc colesterolul și glicemia instant, mai ales dacă, obiectiv vorbind, rezultatele tale sunt mai bune decât ale lor. Te simți trădat și fraierit.

În astfel de situații, unii funcționează pe pilot automat și au reacții impulsive, pe care e posibil să le regrete mai târziu. Alții iau cu asalt site-urile specializate în găsirea unui nou job sau își înghit amarul așteptând următoarele creșteri salariale. Rareori luăm în calcul negocierea salariului, aceasta rămânând un subiect tabu pentru mulți dintre noi.

Companiile angajatoare mari, în special multinaționalele, funcționează în baza unor principii clare în ceea ce privește politica salarizării. Teoretic, doi angajați care îndeplinesc sarcini identice, cu rezultate identice, vor fi incluși în aceeași grilă de salarizare. Însă realitatea este că, nivelul la care se situează salariul tău pe această grilă și bonusurile primite sunt determinate de doi factori: interesul companiei în potențialul de care dispui și abilitatea ta de a negocia.

Subiectul „bani' este destul de sensibil mai ales în rândul angajaților cu vechime în cadrul aceleiași companii. De asemenea, plata unui salariu mai mic în rândul femeilor e pusă uneori pe seama discriminării, deși multe studii, precum cel realizat de Robert Half, arată că ceea ce le face pe femei să aibă salarii mai mici e faptul că nu sunt atât de deschise negocierii.

Avalanșa de gânduri legate de negocierea salariului este privită ca o provocare pe care mulți angajați o evită din cauza unor sentimente precum:

Rușinea. „Ce o să creadă șeful despre mine ?'

Temerea. „Voi fi luat la ochi'. „Vor crede că sunt arogant și că vin cu pretenții.'

Îndoiala. „Mai mult ca sigur voi fi refuzat.'

Prejudecata. „Negociere înseamnă conflict.'

Am observat că, indiferent de motivul evitării, teama de a solicita o compensație corectă e conectată cu anxietăți mult mai profunde, infiltrate în subconștient încă din copilările de către părinți sau de întâmplări reprezentative din viața fiecăruia. Însă nu poți schimba trecutul, doar perspectiva în care te gândești și te raportezi la el.

De aceea, să înțelegi cu adevărat ce evenimente din trecut îți dau frământările pe care le ai astăzi este un mare pas înainte. Dar a te opri aici nu e suficient. Eliberează-te de trecut și lasă-l să te ajute în a-ți recăpăta întreaga putere mentală și emoțională.

Și astfel, din persoana care a crescut cu convingerea că niciodată nu a fost suficient de bună, care s-a poziționat inferior sau s-a simțit subapreciată, devii adultul care știe că a negocia valoarea de piața corectă pentru munca depusă este o componentă esențială a carierei tale. Este un exercițiu de încredere în tine și de asertivitate. Iar companiile știu foarte bine acest lucru și vor folosi oricând oportunitatea de a plăti cât mai puțin un angajat, chiar dacă acesta își face bine treaba.

Arta negocierii contează enorm într-o lume în care unii vor să ofere cât mai puțin, iar alții se tem să ceară. Însă felul în care poți stăpâni această artă nu se învață peste noapte, este în general o aptitudine pe care o dezvolți în timp. Oricare ar fi subiectul negocierii – salariul, sistemul de bonusare, timpul de muncă, sarcinile sau alte beneficii, îți recomand să ai în vedere câteva reguli care te vor sprijini în demersul tău:

Fii realist. Oare abilitățile și rezultatele tale sunt într-adevăr mai bune ca ale colegilor sau similare? Ești sigur că ți se face o nedreptate ?

Fii flexibil. Dacă firma nu-ți poate oferi pentru moment o creștere salarială, poți lua în calcul și alte tipuri de beneficii, precum program de muncă part time, participarea la diferite cursuri care te-ar putea interesa, posibilitatea de a lucra de acasă câteva zile pe lună etc.

Fii diplomat. Nu amenința, nu face reproșuri și nu denigra. Nu te ajută să scoți în evidență defectele altora, ci atuurile tale. Punctează momentele de succes, skill-urile tale și oferă exemple de situații când ai depășit o problemă dificilă sau ai gestionat cu succes un proiect complex.

Ai fi poate tentat să crezi că arta negocierii este utilă doar în sfera profesională, dar viața de zi cu zi e plină de momente în care nu dreptatea primează, ci abilitatea noastră de a negocia.

https://leadinglife.ro/

https://www.clinicaoananicolau.ro/echipa/roxana-muresan/

Citeste si 

Adolescenții și tehnologia: 7 sfaturi utile pentru părinți

Cum recunoști un lider slab?

Atotștiutorul… enervantul care crede că le știe pe toate

Sure foto: shutterstock, arhiva personala

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Psihologie