Adolescenții și tehnologia: 7 sfaturi utile pentru părinți
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2018/11/adolescentii.jpg)
În timp ce-și face temele, Eric ascultă muzică la casca din urechea stângă. Ecranul PC-ului său are mai multe ferestre deschise, o pagină în care scrie, plus altele pentru documentare. Mesageria instantanee îi face telefonul să vibreze imediat ce grupul de prieteni postează un mesaj nou. Cu o agilitate incredibilă, „scrie' un răspuns pe ecranul mic al smartphone-ului, apoi citește din manualul de școală. Odată terminate temele, se refugiază în lumea virtuală a jocurilor video și a rețelelor de socializare. Și totuși, are note bune și mulți prieteni. Mănâncă cu ochii pe YouTube, urmărind în același timp diverși vloggeri.
Vă sună familiar? Dacă răspunsul este afirmativ, atunci cel mai probabil aveți un copil adolescent. Așa cum părinții noștri se îngrijorau că pierdeam timpul vizionând filme pe casete închiriate, părinții din prezent se preocupă de rătăcirile copiilor în spațiul virtual.
Studiile arată că 40% dintre părinți nu mai impun reguli referitoare la gadgeturi atunci când copiii devin elevi de liceu. Este benefică această relaxare? Se pare că nu… Adolescenții chiar au nevoie de reguli simple și gestionabile, dar care să le respecte identitatea și nevoia de independență.
Adolescenții și tehnologia: 7 sfaturi utile pentru părinți
Iată câțiva pași prin care vă puteți ghida responsabil copilul adolescent în mediul virtual:
- Uitați de scuza: „Suntem prea bătrâni pentru a înțelege Snapchat'. Împrieteniți-vă cu tehnologia. Digitalul nu este un trend sau un moft. Este o realitate a zilelor noastre, fie că ne place sau nu. Copilul utilizează tehnologia în exces? Atunci este timpul să vă documentați în privința „beneficiilor educaționale și cognitive, dar și a numeroaselor capcane'. Recomand cărțile „Crescuți digital', de Don Tapscott, și „Părinți în era digitală', de Jodi Gold.
- Fiți receptivi la noile aplicații utilizate de adolescenți. Nu trebuie să vă deschideți cont pe fiecare rețea de socializare nouă care apare. Însă e bine să știți de ce Instagramul este atât de popular în rândul adolescenților. În unele aplicații, mesajele dispar de pe telefonul destinatarului la doar câteva secunde după ce au fost primite, iar asta oferă falsa impresie de „privat'. Așa iau naștere comentariille răutăcioase, pozele compromițătoare. Explicați-i că în online confidențialitatea este o iluzie.
- Decodificați mesajele. Copiii noștri sunt generația LOL, OMG , 10Q , BFF. Ce înseamnă aceste acronime puteți descifra AICI.
- Folosiți programele de monitorizare cu ajutorul cărora puteți vedea mesajele instantanee și locația în timp real a copilului, în situații pe care le considerați critice. Astfel de programe pot fi: WebWatcher, Mobile Spy, TiSPY.
- Nu transformați telefonul mobil în „ombilicul etern'. Adolescența este și despre a-i învăța pe copii care sunt responsabilitățile ce vin la pachet cu independența. Stabiliți reguli precum: „Suni imediat când ești în situații dificile' sau „Suni când nu poți ajunge acasă la ora stabilită'. Rezistați tentației de a trimite mesaje în exces.
- Adolescențiii se autoevaluează în funcție de câte like-uri primesc de la prieteni, iar gadgeturile le oferă „statut' în comunitatea din care fac parte. De aceea, orice restricție în a le folosi este o pedeapsă ce dă rezultate.
- Încurajați adolescentul să folosească tehnologia ca instrument de învățare, pentru a fi pregătit în fața meseriilor din viitor. Companii precum Google, IBM, EY, Hilton nu mai consideră studiile superioare un criteriu de selecție la angajare. Sunt apreciate abilități ce pot fi deprinse prin cursuri și programe de formare independente. Astfel de platforme online ce ghidează adolescentul în a gândi, crea și inova sunt: coursera.org, khanacademy.org, raisingdv.com.
Roxana Mureșan – Career & Life Coach
https://www.clinicaoananicolau.ro/echipa/roxana-muresan/
Foto: Shutterstock, arhiva personală Roxana Mureșan
Citește și:
Atenție: nu vă mai încărcați telefoanele în pat, peste noapte!!!
Elevii români merg trei ani și jumătate degeaba la școală
Copilul tău vrea să fie tot timpul în centrul atenţiei? Uite de ce se întâmplă acest lucru