Cum recunoști un lider slab?

lider_slab
„Acum trei ani am început un job nou. Eram extrem de nerăbdătoare să fac parte din echipa unei mari companii de consultanță în management, să cresc profesional și să învăț lucruri noi. Nu am pus banii pe primul loc când am ales jobul. Căutam o muncă variată, care să mă provoace și îmi doream să fiu apreciată după performanțele realizate, nu după numărul de ore state după program. Primii doi ani au fost OK, însă de ceva timp, avem un lider slab, a cărui incompetență se răsfrânge asupra întregii echipe. Stresul de zi cu zi e infernal, sunt pe punctul de a ceda psihic.'

Ce poți să faci când ai un lider slab

Este una din întrebările pe care le primesc adesea în cabinetul de coaching.
Se întâmplă uneori ca abilitățile noastre profesionale să fie mai dezvoltate decât cele pe care le au șefii noștri. Și asta ne enervează al naibii de tare. Simțim că noi ducem tot greul, nefiind răsplătiți pe cât merităm. Frustrările acumulate ne erodează stima de sine și ajungem să plecăm dimineața la job lipsiți de sensul muncii proprii și anxioși.
Cât de adevărate sunt vorbele lui Gregory Smith! De cele mai multe ori, „oamenii nu-și părăsesc companiile, ci-și părăsesc șefii'.
Tu cum ai defini un lider „slab'?
Răspunsul meu, extras din realitatea celor cu care lucrez, este acela că oamenii dau interpretări diferite raportului angajat-lider slab, mulți afirmând despre cel din urmă că este „cineva care nu își asumă riscuri', „cineva care nu suportă să fie contrazis', „un șef nepregătit', sau „cel care își tratează subordonații cu aroganță', „lipsit de scrupule, te calcă în picioare pentru a-și atinge scopul', „obsedat că vrei să îi iei locul' sau „favorizează lingușitorii'.
Una dintre capcanele în care poți cădea având un lider slab este aceea de a îi tolera incompetența, ca mai apoi, când ți-a ajuns cuțitul la os, să răbufnești cu o retorică veninoasă. Să îl ataci cu un cocktail de sarcasm și răutate, urmate de semnarea demisiei.
Un lider bun poate „muta munții din loc', însă, după cum spunea Michael Useem în cartea sa „Leading Up – How to Lead Your Boss So You Both Win', „dacă șeful tău nu are abilități manageriale și capacități tehnice, rezultatele sunt întotdeauna aceleași. Liderii slabi scad motivația echipei, ucid productivitatea, ba mai mult, te pot aduce în situația în care vrei să pleci din companie.'
Dar oare demisia venită ca o eliberare va rezolva problema în totalitate? Oare de fiecare dată când ne vom întâlni cu un șef machiavelic, șovăielnic sau narcisist, ne vom lua plăntuța de pe birou și lucrurile personale din sertar și o să plecăm? Sau, din contră, vom ignora realitatea, blazați în fața neputinței proprii?
Demisia, un zar aruncat sau o mutare strategică?
Desigur, să părăsești compania este întotdeauna o opțiune. Doar fii atent la modul cum o faci. Am întâlnit cazuri în care oamenii au semnat cererea de demisie mânați de furie, apoi au regretat. Nu gestul în sine, ci când au ales să îl facă. Nu te lăsa pradă impulsivității și orgoliului în defavoarea intereselor proprii. Oare ai făcut tot ce-ți stătea în puteri să atingi succesul dorit în această organizație? E oare timpul să pleci? Care sunt principalele motive pentru care ai mai rămâne?
Dacă alegi să rămâi…
• asigură-te că ai de-a face cu un șef slab. Există vreun motiv pentru care se poartă în felul în care se poartă?
• nu critica și nu răspândi zvonuri. Dacă ai de spus ceva, spune-i-o direct șefului.
• menține-ți așteptările rezonabile și realiste. Șeful nu poate avea întotdeauna răspuns la toate întrebările.
• nu te complace în starea de victimă. Inspiră-i pe cei de lângă tine cu atitudine constructivă.
• fă mici compromisuri. Deși e frustrant să validezi greutatea unei persoane incompetente, lucrând împreună îți vei exersa flexibilitatea. O mare abilitate cerută managerilor secolului XXI.
Dar, pentru că suntem în luna decembrie, eu îți propun să lași deoparte grijile și să sărbătorești cu entuziasm realizările tale din acest an. Și nu uita să cauți sub brad! Sunt sigură că vei găsi acolo cadouri frumos împachetate în stimă de sine, motivație sau răsplată.
 Roxana Mureșan
Foto: Shutterstock, arhiva personală
Citește și:
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Psihologie