Atotștiutorul… enervantul care crede că le știe pe toate

atotstiutorul

Pentru mulți dintre noi îndemnul nu te opri niciodată din învățat pentru că nici viața nu se oprește din a-ți da lecții' pare să aibă sens. În fond, e tare păgubos să crezi că le știi pe toate. E chiar dovadă de prostie.

Cu toate acestea, zi de zi suntem înconjurați de oameni enervanți, care ne bagă pe gât lecții de viața' și sfaturi nesolicitate, convinși fiind că dețin formula magică pentru succesul și fericirea altora. Nu și ale lor, desigur. De câte ori nu ți-au tocat creierii cu sfaturile lor epuizante, vreun părinte cicălitor, un iubit sau un soț Gică Contra, o prietenă pseudonutriționist, un șef sau vreo colegă de muncă?

E adevărat, unii involuntar, alții cu conștiința trează. Unii în mod arogant, cu aere de superioritate, sarcastici, alții mieroși. Orice dietă ții, ei știu una mult mai eficientă. Orice poveste spui, ei au o poveste mult mai interesantă. Oricâți copii ai avea acasă, când ieși cu cei mici în parc – hubul mămicilor expert, există întotdeauna riscul să-ți scămoșeze mintea cu sfaturile ei, o proaspătă mămică, specializată' în parenting, nutriție, dezvoltare personală și lifestyle.

E uimitor cum monologul atotștiutorului sfătos, lipsit de dileme și plin de certitudini absolute, ne poate afecta stima de sine. Descoperi brusc că te îmbraci aiurea, că habar n-ai să-ți crești copiii sau că romanul citit e bun de maculatură. Cu cât e atotștiutorul mai vanitos, cu atât ajungi să crezi că ceea ce știi tu nu are valoare.

Iar când încerci timid să îți susții punctul de vedere – Știi, din perspectiva mea lucrurile stau puțin altfel” – atotștiutorul te pune la respect cu o pălăvrăgeală lungă, inutilă. Orice încerci să spui, abia deschizând gura, atotștiutorul te îndeamnă să taci și să-l asculți. Doar îți vrea binele, nu?! Și Doamne ferește, să îndrăznești să-l contrazici – Te înșeli” sau “Nu sunt deloc de acord cu ce spui” – atotștiutorul devine dușmănos și agresiv. Ca și cum opiniile tale invalidează opiniile lui.

Ne este greu să cuantificăm ce știm și de aceea toți oferim sfaturi într-o oarecare măsură, însă unii îți dau clar sentimentul că sunt atotcunoscători. Ei au soluții pentru orice problemă, nu greșesc și nu se înșeală. Cuvintele „probabil', „cel mai adesea', „uneori' le sunt străine.

Ascultând diverse mărturisiri în timpul sesiunilor de coaching coroborate cu experiența proprie, am putut observa că enervanții care cred ca le știu pe toate, pot avea efect devastator asupra psihicului nostru. În special asupra oamenilor mai fragili din punct de vedere emoțional. Și asupra celor buni la suflet care din teama de a nu răni, rămân tăcuți și fără replică în fața atotștiutorului rapace.

Dar ce-l determină pe atotștiutor să se comporte așa?

Și-a pus în cap să îți arate cât de puține știi sau că umbrești pământul degeaba? Nici vorbă. Nu o lua personal.' Este sfatul pe care ni-l dă Lillian Glass în cartea sa 10 căi pentru a face față persoanelor care îți fac rău.' Cel mai adesea, atotștiutorul își folosește cunoștințele ca mecanism de apărare pentru a-și depăsi nesiguranța de sine.' Pentru a-și satisface nevoia de a fi admirat, de a capta atenția, de a fi validat sau de a domina.

Ce tactici aplici astfel încât să eviți conflictul cu un atotștiutor?

Nu îi nega punctul de vedere  – Mulțumesc că mi-ai împărtășit opinia ta. Mă voi gândi la ce ai spus.'

Nu îi nega buna intenție – Experiențele noastre de viață sunt diferite și asta face să vedem lucrurile diferit, însă sunt convinsă de buna ta intenție. Știu ca îmi vrei binele. Multumesc !'

Nu nega utilitatea – Posibil ca această abordare să fi rezolvat probleme similare, însă aceste sfaturi nu par a se potrivi cu felul meu de a fi.'

Cum ieși din rolul de atotștiutor?

Întotdeauna când arătăm cu degetul spre cineva, alte 3 degete sunt îndreptate împotriva noastră, de accea e bine să ne analizăm din când în când propriul comportament. Nu cumva noi înșine am căzut în capcana atotcunoscătorului, sufocându-i pe ceilalți ? Nu cumva uităm mult prea adesea să așteptăm să ni se ceară opinia, ca mai apoi să spunem cu detașare Nu toţi oamenii sunt la fel, fiecare gândeste, simte și trăiește altfel. Dacă tu consideri că sfatul meu e potrivit pentru tine, urmează-l. Dacă nu, nu.'

https://leadinglife.ro/

https://www.clinicaoananicolau.ro/echipa/roxana-muresan/

Roxana Mureșan

 

Citește și

Cum recunoști un lider slab?

 

Surse foto: 123rf, arhiva personala

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie