De ce este nocivă carnea gătită pe grătar? Uite cum îți poate afecta sănătatea

Carnea preparată pe grătar este considerată de multe persoane ca fiind o variantă mult mai sănătoasă, comparativ cu prăjirea acesteia în ulei. Chiar dacă regimurile alimentare care promovează un stil de viață sănătos recomandă gătirea oricărui tip de carne la grătar, specialiștii atrag atenția că această modalitate de preparare este una nocivă și care poate afecta sănătatea.

Odată cu încălzirea vremii, mersul la iarbă verde și prepararea unui grătar delicios devin cele mai des practicate activități de weekend. În timp ce unele persoane consumă carne la grătar mai mult în sezonul estival, altele și-au făcut un obicei din a găti carnea în acest mod, din dorința de a slăbi sau a adopta o dietă cu un număr cât mai mic de calorii.

De ce este nocivă carnea gătită pe grătar?

În ciuda a ceea ce știam până acum, specialiștii au descoperit că atunci când este preparată la grătar, carnea devine nocivă pentru organism. Cu toate că nu este gătită în ulei încins, așa cum se întâmplă în cazul prăjirii, prepararea la grătar provoacă o serie de reacții chimice care pot pune în pericol sănătatea. În momentul în care este pusă pe grătar, grăsimea existentă în componența cărnii se scurge peste cărbunii încinși, iar fumul rezultat conține hidrocarburi aromatice policiclice. Aceste substanțe sunt considerate ca fiind cancerigene, iar studiile au arătat că pot influența apariția cancerului pulmonar și a celui apărut în zona vezicii urinare, potrivit greatist.com.

Atunci când carnea ajunge să se ardă pe grătar, pe suprafața acesteia apar aminele heterociclice. Aceste substanțe chimice cancerigene pot duce la apariția cancerului de prostată, pancreatic și colorectal. Dacă între apariția diferitelor tipuri de cancer și prepararea cărnii pe grătar s-a descoperit că există o legătură destul de strânsă, specialiștii sunt de părere că din cauza faptului că temperatura nu poate fi controlată, carnea este gătită la o temperatură mult prea mare, ceea ce duce la apariția unor toxine ce pot crește riscul de a dezvolta diabet și boli cardiovasculare.

Pentru a reduce cât mai mult riscurile când vine vorba despre această metodă de gătire a cărnii, specialiștii recomandă marinarea acesteia înainte de a fi pusă pe grătar. Mai mult, grătarul trebuie să fie foarte bine curățat pentru a elimina orice urmă de arsură, iar pentru a controla temperatura poate fi folosit un termometru.

Fierberea și gătirea la cuptor reprezintă două variante mult mai sănătoase de preparare a fripturii, iar oamenii de știință sunt de părere că acestea ar trebui utilizate cât mai des.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Cum poți reduce riscul de infarct miocardic? Un obicei simplu te ajută să îți păstrezi sănătatea inimii

Ce este ASTMUL? Care sunt simptomele și cauzele bolii, dar și cum poate fi prevenită această afecțiune

Tipul de cancer care poate să apară frecvent după vârsta de 50 de ani. Ce test trebuie să faci pentru a-l depista

 

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate