Tipul de cancer care poate să apară frecvent după vârsta de 50 de ani. Ce test trebuie să faci pentru a-l depista

Cancerul intestinului gros, cunoscut și sub denumirea de cancer colorectal, ocupă locul doi în topul tipurilor de cancer întâlnite frecvent în România, pe prima poziție aflându-se cancerul pulmonar. În 90% dintre cazuri, pacienții diagnosticați cu această afecțiune au peste 50 de ani, motiv pentru care medicii atrag atenția că investigațiile trebuie făcute mai ales după această vârstă.

Tipul de cancer care poate să apară frecvent după vârsta de 50 de ani

În fiecare an, în România, aproximativ 10.300 de persoane sunt diagnosticate cu cancer colorectal. Pentru că de cele mai multe ori această boală este asimptomatică, mai ales într-un stadiu incipient, 5.700 dintre cei care primesc acest diagnostic ajung să piardă lupta cu boala.

'Cancerul colonului este de multe ori asimptomatic până în stadii avansate. Cu cât este diagnosticat mai precoce, cu atât șansele de vindecare cresc. De aceea, este foarte important ca oamenii să vină la medic, să nu se teamă. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!' este de părere medicul oncolog dr. Adina Croitoru.

Cauza exactă care duce la apariția cancerului colorectal nu a fost descoperită de specialiști, dar aceștia atrag atenția că printre factorii care favorizează apariția bolii se numără vârsta înaintată, fumatul, alimentația dezordonată, consumul de alcool sau existența unor boli inflamatorii intestinale, printre care se numără și colita ulcerativă sau boala Crohn.

Constipația, diareea, balonarea, scăderea în greutate, durerile la nivel rectal sau anal sau anemia sunt doar câteva dintre simptomele care ar trebui să ne determine să mergem la medic pentru mai multe investigații.

Având în vedere rata crescută a mortalității când vine vorba despre cancerul intestinului gros, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a decis să ofere în mod gratuit 500 de teste pentru depistarea acestei boli. Testul hemocult poate fi făcut acasă și poate semnala eventualele probleme existente la nivelul intestinului gros. Dacă după testare rezultatul este pozitiv, Cezar Irimia, președintele FABC, atrage atenția că cei ce fac acest test nu ar trebui să se îngrijoreze, sângerările prezente în scaun putând să aibă și alte cauze. Cu toate acestea, se impune vizita la medicul de familie pentru a depista cauza exactă a problemelor de sănătate.

'Am decis să oferim 500 de teste hemocult și să încurajăm oamenii să își facă anual această analiză. Este prima acțiune de acest gen derulată în România, în lipsa unui program național de screening pentru această formă de cancer. Studiile au arătat că testul hemocult, făcut anual, reduce cu 16% riscul apariției cancerului intestinului gros.' spune Cezar Irimia, președintele FABC.

Pentru a intra în posesia acestor teste, cei interesați trebuie să acceseze site-ul www.invingemcancerul.ro și să solicite un test hemocult. Acesta le va fi trimis gratuit, la adresa pe care o vor comunica.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

De ce dietele sărace în calorii nu funcționează pe termen lung? Motivul pentru care te îngrași la scurt timp după ce ai urmat un astfel de regim

Cum îți dai seama că organismul tău are nevoie de mai mulți carbohidrați. Uite ce se întâmplă atunci când îi elimini definitiv din alimentația ta

Ce alimente să consumi pentru a-ți crește șansele de a rămâne însărcinată?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din #NUcancerului