De ce este bine să faci sfeștanie înainte de Paște

 

de ce este bine să faci sfeștanie înainte de Paște

Înainte de Paște, majoritatea credincioșilor aleg să urmeze un ritual care poartă denumirea de sfeștanie. 

Sfeștania este un ritual religios care poate fi făcut în tot timpul anului, însă mai ales înainte de Paște. Acest ritual se referă la sfințirea casei de către preot cu ajutorul apei sfințite. Numele de sefeștanie reprezintă denumirea populară pentru Aghiasma Mică.

În ce constă sfeștania?

Sfeștania este o slujbă oficiată de preot și se face pentru a sfinți un anumit spațiu. Acest ritual constă în sfințirea apei și stropirea cu aceasta a tuturor încăperilor din locuință, dar și a celor ce locuiesc în aceasta. În timpul slujbei, preotul rostește mai multe rugăciuni pentru bine casei și pentru ca aceasta, dar și cei ce intră sau locuiesc în ea să fie feriți de rele sau de boli.

De ce se face sfeștania?

În credința ortodoxă, sfeștania este considerată pentru casă la fel de benefică cum este spovedania pentru om, potrivit crestinortodox.ro. Astfel, prin stropirea cu apă sfințită și rostirea de rugăciuni de către preot, casa se eliberează de tot răul din ea, rău care a apărut fie din cauza păcătelor celor ce locuiesc în ea, fie din alte cauze.

Sfeștania pote fi făcută oricând în timpul anului, fără să existe o regulă care să impună ca ea să fie făcută doar într-o anumită perioadă. Cu toate acestea, preoții îi sfătuiesc pe credincioși să facă sfeștanie în zilele de post și asta pentru că, aceasta fiind o slujbă de curățare și de purificare, nu ar trebui făcută în zilele de sărbătoare. Mai mult, este indicat ca această slujbă să fie făcută și în perioada de dinaintea Paștelui pentru a întâmpina această sărbătoare într-un loc curat din punct de vedere spiritual.

Cum te pregătești pentru sfeștanie?

Înainte de acest ritual este nevoie să faci câteva pregătiri mici. Mai exact, trebuie să pregătești o masă pe care să pui o față de masă curată, un vas cu apă, o lumânare aprinsă, un pomelic cu toți cei care locuiesc în casă și o icoană. Preoții recomandă ca înainte de a face sfeștanie, cei care locuiesc în casă să țină post 3 zile sau măcar în ziua slujbei pentru a se apăra de rele.

Foto: 123rf.com

Citește și:

De ce ar trebui să considerăm fiecare săptămână a anului ca fiind o săptămână a patimilor

Cum putem să ne facem curățenie în suflet și în viață

NU ai voie să mănânci două alimente în Săptămâna Mare, chiar dacă sunt de post! Este mare păcat

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate