În procesul de slăbire, primul pas și de multe ori și cel mai ușor de urmat îl reprezintă reducerea numărului de calorii. Dietele drastice se află în topul preferințelor atunci când se dorește o pierdere în greutate rapidă, dar chiar dacă rezultatele sunt vizibile în scurt timp, studiile arată că acestea nu sunt de lungă durată.
Cel mai simplu mod prin care putem slăbi este să consumăm alimente cu un număr scăzut de calorii. Făcând acest lucru, organismul se va afla într-un deficit caloric, ceea ce înseamnă că vom reuși să ne modificăm greutatea. Dacă la început aceste diete au rezultate spectaculoase, în timp, eficiența lor scade și de cele mai multe ori, oamenii ajung să cântărească chiar cu câteva kilograme în plus față de momentul începerii dietei.
Explicația vine din partea unui neurolog. Medicul Jason McKeown a explicat că eficiența dietelor sărace în calorii este influențată de creier. Mai exact, după un anumit timp, creierul are tendința de a nu lua în seamă rezulatele obținute.
“Creierul nostru ne controlează greutatea, metabolismul și senzația de foame. Mai exact, studiile din ultimii cincizeci de ani au demonstrat că hipotalamusul este cel care deține controlul când vine vorba despre greutatea noastră. Creierul nostru are o viziune clară despre cât de mult ar trebui să cântărim și are abilitatea de a ignora încercările noastre de a pierde în greutate. Din acest motiv, atunci când oamenii intră la dietă și pierd un anumit procent din greutatea corporală, de multe ori stagnează și apoi, în majoritatea cazurilor, ajung din nou la greutatea lor inițială. Creierul lor este nemulțumit de scăderea în greutate.”, este de părere Jason McKeown, medic neurolog, potrivit independent.co.uk
Ceea ce încearcă specialiștii să sublinieze este că organismul nostru este programat să funcționeze într-un anumit fel și că există o anumită greutate pe care creierul o consideră ideală. Atunci când încercăm să schimbăm acest lucru rapid, organismul poate intra într-un dezechilibru. Din acest motiv, specialiștii recomandă ca slăbirea să se facă treptat, adoptând un regim alimentar sănătos și făcând sport.
Foto: shutterstock.com
Citește și:
Ce alimente să consumi pentru a-ți crește șansele de a rămâne însărcinată?