Datini şi Acatistul de Ziua Sfantului Andrei

Datini şi Acatistul de Ziua Sfantului Andrei

Sf AndreiPe 30 noiembrie, romanii celebreaza ziua Sfantului Andrei, dar tin cont si de anumite obiceiuri stravechi, pentru a atrage prosperitatea si dragostea, in viata lor.

Despre Sf Apostol Andrei se stie ca a venit, dupa Inaltarea Domnului, pe tinuturile noastre, pentru a propovadui crestinismul.

De atunci, Sf. Andrei a devenit ocrotitorul romanilor, iar pentru ca a poposit in Dobrogea, intr-o pestera, aceasta a devenit Pestera Sf. Andrei. Se pare ca prima biserica crestina, din tara noastra, a fost cea din aceasta pestera.

Citeşte şi Noaptea Sfântului Andrei, noaptea în care spiritele morților ies din morminte

Datini, obiceiuri, superstitii în noaptea de Sf. Andrei

Obiceiurile si datinile romanesti care invaluie aceasta zi sunt numeroase si au farmecul lor, iar multe se refera la prezicerea  viitorului in dragoste, dar si a prosperitatii.

  • Astfel, fetele care vor sa-si vada in vis ,,ursitul,, isi pun busuioc, sau 41 de boabe de grau sub perna in noaptea de 29 spre 30.
  • De asemenea, fata de maritat, dupa ce a tinut post negru toata ziua, seara isi pregateste o turta din faina de grau, sfintita la biserica, cu multa sare, pe care o va o coace. Aceasta turta se mananca, inainte de culcare, dupa ce fata si-a spus rugaciunea. Se spune ca daca va visa un baiat care vine sa-i aduca un ulcior cu apa, sa-si potoleasca setea, acela este ursitul ei.
  • In ajunul sarbatorii, fiecare membru al familiei isi pune grau la incoltit in ghivece cu pamant. Este bine ca boabele de grau semanate in vas sa fie udate constant, iar recipientul sa fie pozitionat langa fereastra, pentru a avea lumina. De asemenea, graul se poate pune la incoltit si intr-o farfurioasa cu apa. In noaptea Anului Nou, membrii familiei isi pot analiza graul, iar in functie de inaltimea, grostimea si bogatia lui se spune ca vor avea noroc, sanatate si prosperitate in noul an. Cei care nu au grau, pot incerca varianta cepei.
  • Potrivit obiceiului, se aleg 12 cepe sanatoase care sunt intinse in podul casei, sau in camara, pana in ajunul Craciunului. Graul incoltit nu trebuie aruncat, ci oferit pasarilor. Fiecare din cele 12 cepe reprezinta o luna diferita a anului. Cepele care au ramas frumoase sau au incoltit sunt lunile care vor fi pline de belsug si bucurie. Cepele care s-au stricat reprezinta lunile in care nu vor avea spor.
  • In ajun, membrii familiei mananca usturoi pentru a tine la distanta spiritele rele, stropesc prin casa cu apa sfintita si citesc Acatistul Sfantului Andrei.

In ziua de Sf Andrei nu se imprumuta bani, pentru ca acest gest va aduce paguba in casa.

De asemenea, pentru a vedea cum va fi noul an, se aduc in casa crengute si se pun in apa. Daca vor inflori pana la Craciun inseamna ca anul viitor o sa fie bogat si roditor.

Citeste si Obiceiuri cu savoare – Mic ghid al sarbatorilor la romani

Sursa video: youtube.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Spiritualitate