Cancer de piele. Cum arată și care sunt cele mai întâlnite tipuri?

Cancer de piele, este tipul de cancer întâlnit frecvent. De foarte multe ori, medicii sunt puși în situația de a le da pacienților acest diagnostic. Atenție! Numarul cazurilor de cancer de piele este în continua creștere. Poate fi stopat daca este depistat la timp.

Cancer de piele, acest diagnostic dur poate fi primit de oricine, la orice vârstă. Cel mai frecvent apare la persoanele care au peste 50 de ani sau la cei care s-au expus excesiv la soare. Cazurile de cancer de piele sunt grave, iar cazurile de melanom – cea mai agresiva forma de cancer de piele – sunt dramatice, întrucât depistate tardiv, șansele de supraviețuire sunt infime.

Cancer de piele. Cum arată și care sunt cele mai întâlnite tipuri?

Dacă până acum câțiva ani medicii nici nu se uitau la alunițele tinerilor, acum studiaza cu atenție chiar si alunițele copiilor de 7-8 ani. Iată, așadar, ce forme de cancer de piele există și cum le poți recunoaște.

Cancer de piele- Melanomul

Cancer de piele

Melanomul este cel mai periculos cancer de piele. Poate sa apară la orice vârsta, spre deosebire de alte tipuri de cancer care afecteaza cu predilecție vârstnicii. Se prezinta ca o leziune închisa la culoare sau cu margini neregulate, ori care prezinta numeroase culori care se modifica de-a lungul timpului, ori ca un nodul roz sau roșu cu o creștere rapida în dimensiuni. Acest cancer de piele poate determina metastaze, în consecință necesita intervenție rapida.

Cancer de piele- Carcinomul bazocelular

Cancer de piele

Carcinomul bazocelular este cea mai frecventă formă de cancer de piele, dar este cel mai puțin periculos. De obicei, se prezintă ca un nodul de culoarea pielii, cu o margine stralucitoare, perlată, ca o rană care nu se vindecă sau ca un nodul cu o crustă la suprafață ce crește încet în timp. Daca este lasat netratat, acest cancer de piele poate ulcera și poate invada țesuturile profunde.

Cancer de piele- Carcinomul scuamocelular

Cancer de piele

Carcinomul scuamocelular este cea de-a doua cea mai frecventa forma de cancer de piele, care apare pe zone care au fost expuse excesiv la soare, cum ar fi fața sau scalpul. Acest tip de cancer de piele se prezinta ca un nodul cu o crusta pe suprafață, care poate crește rapid și poate ulcera și supura. Se poate răspândi rapid, în special daca este localizat la nivelul buzelor, al urechilor și al degetelor sau daca apare la pacienți imunocompromiși.

Cancer de piele- Keratoza actinică

Cancer de piele

Keratoza actinică, un alt tip de cancer, afecteaza în mod frecvent persoanele de vârsta mijlocie sau  vârstnicii, localizându-se pe zone expuse excesiv la soare, cum ar fi fața, gâtul, urechile, fața dorsală a mâinilor și scalpul. Se prezinta ca o placă de culoare roșu-brun, aspră. Aceste leziuni sunt precanceroase; în 10-15% din cazuri se pot transforma în carcinom scuamocelular, în consecință ar trebui tratate pentru a preveni progresia.

Cancer de piele. Ce leziuni trebuie verificate?

Pentru a depista la timp cazurile de cancer de piele trebuie verificate leziunile care:

  • Își schimba dimensiunea, culoarea și/sau forma;
  • Se diferențiază de restul leziunilor (semnul „rățușca cea urâta');
  • Sunt asimetrice sau au margini neregulate;
  • Sunt aspre (uneori, puteți să simțiți leziunile înainte ca ele sa devina vizibile);
  • Prezintă multe culori pe suprafață;
  • Sunt pruriginoase;
  • Sângerează sau supurează;
  • Au aspect perlat;
  • Arată ca o rană, dar nu se vindecă.

Autor: Florentina Mușat

Foto: shutterstock

Citeste si:

Carcinomul cutanat este cel mai frecvent cancer de piele. Este mai puțin periculos decât melanomul, dar apare mult mai des

Ce presupune chirurgia Mohs? Metoda modernă pentru tratarea cancerului de piele

Cum te ajută consumul de broccoli să lupți împotriva cancerului de piele

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Cancerul de piele