Carcinomul cutanat este cel mai frecvent cancer de piele. Este mai puțin periculos decât melanomul, dar apare mult mai des

Carcinomul cutanat este cel mai frecvent cancer de piele

Carcinomul cutanat este cel mai frecvent cancer de piele. 85% din cazuri sunt carcinoame cutanate și numai restul, alunițe modificate. Față de melanom, șansele de vindecare sunt mult mai mari. Cu condiția să fie corect diagnosticat. Află când trebuie să te îngrijorezi și să mergi la doctor!

Carcinomul cutanat este cel mai frecvent cancer de piele


La începutul lunii iunie, la Centrul Dr. Leventer, o echipă de patru medici din Statele Unite, specializați în microchirurgia Mohs a cancerului de piele, au venit să asiste zece operații efectuate de medici români certificați de Academia Americană de Dermatochirurgie în acest tip de intervenții. Microchirurgia Mohs este metoda potrivită de rezolvare a carcinoamelor cutanate situate în zone vizibile și cu țesut redus.

Carcinomul cutanat este cel mai frecvent cancer de piele, dar este ignorat în România

La noi, statisticile și campaniile de conștientizare se concentrează exclusiv pe melanomul malign. Acesta este, într-adevăr, o formă de cancer foarte agresivă cu evoluție mortală, dar cu o incidență mult mai mică față de alte forme de cancer de piele. La nivel național – dar se pare că și la nivel european – există o deficiență de raportare a de cancerelor de piele nonmelanomatoase.

Dr. Mihaela Leventer, medic primar la Centrul Dr. Leventer, explică: „Datele pe care la am de la Institutul Național de Sănătate Publică arată că, dacă în anul 2010 aveam la nivel național 10.000 de cazuri raportate ca internare în spital cu diagnostic de cancer de piele, în 2016 aveam 6.000 de cazuri. Este, oare, România singura țară în care incidența scade când în toată lumea este în creștere? Sau scade raportarea?

Suntem o populație cu pielea albă, expusă la soare puternic, destul de needucată cu privire la protecție, deci care face cancer de piele. Acesta este tratat în serviciile medicale, dar nu este raportat sau nu este corect codificat. Deseori, se tratează greșit, sub alte diagnostice: leziune ulcerată, leziune suprainfectată, alte boli ale pielii. Conform datelor înregistrate de centrul nostru, 85% din tumorile maligne la nivelul pielii sunt carcinoame cutanate.

Cancerul de piele, această boală care duce la o patologie cu evoluție gravă, uneori mortală, totuși se poate vindeca. Dar este destul de ignorată în România, dintr-un viciu de raportare. Iar acest lucru duce la un viciu de tratament.'

Carcinomul cutanat este cel mai frecvent cancer de piele. Când trebuie să ne îngrijorăm?

„Orice leziune, orice bubiță, orice cojiță care nu se vindecă în decursul unei luni de zile, fie că seamănă cu un coș, fie că se ulcerează, mai ales dacă este localizată în zone expuse la lumină, este suspectă', avertizează Dr. Mihaela Leventer. „Pacientul trebuie să meargă la medicul de familie care îi va da un bilet de trimitere la dermatolog.'

Dr. Tiberiu Tebeică, medic specialist în anatomie patologică, șeful laboratorului de histopatologie din cadrul Centrului Dr. Leventer, adaugă: „După ce dermatologul observă o leziune suspectă, important este pasul următor: să preleveze o probă pentru biopsie, să trimită către un laborator competent în acest tip de analiză, să aibă un rezultat rapid, pentru a ști ce trebuie făcut mai departe.'

Poate să fie vorba despre o formațiune cutanată mai veche, dar care devine, la un moment dat, agresivă. Poate fi o formațiune nouă care, de la început, apare cu o structură agresivă. Tumora poate migra pe un filet nervos în zone foarte îndepărtate din corp și devine mortală atunci când atinge organe vitale. În cazul tumorilor faciale, există multe filete nervoase care pot să le deplaseze spre creier. De aceea, este important să fie diagnosticate și operate devreme.

Cauzele apariției cancerului de piele

Prof. Dr. Glenn Goldman, șeful catedrei de dermatologie a Facultății de Medicină din cadrul Universității din Vermont face o trecere în revistă a cauzelor apariției cancerului de piele – aceleași, în toată lumea. „Cea mai comună cauză este reprezentată de expunerea excesivă la soare și arsurile solare. Bronzarea la solar sau radioterapia pot cauza cancer de piele.

Există, de asemenea, factorul genetic. Cei care au în familie istoric de cancer cutanat este posibil să fi moștenit, la rândul lor, un risc pentru acest tip de cancer.
Sunt mai predispuse la cancer de piele oamenii care au pielea de albă, părul blond, ochii albaștri – deci o pigmentație redusă, o cantitate mai mică de melanină, protectorul natural împotriva radiațiilor solare.

În zona genitală, care nu suferă aceeași expunere la soare ca alte zone ale corpului, natura cancerului cutanat este diferită. De obicei, responsabil este un virus specific. De asemenea, poate exista în această zonă un melanom specific, care nu are legătură cu expunerea la soare, ci este un defect genetic.'

Dr. Mihaela Levente ne schițează profilul pacientului român. Vârsta: 60-70 de ani. Genul: mai mult femei. Ocupația: construcții, agricultură – deci, în aer liber; de obicei, fără protecție solară. Din punct de vedere comportamental, pacientul tipic nu ajunge la doctor pentru că acest tip de cancer nu doare. Nu știe / nu crede că pielea poate produce cancer. Pe de altă parte, există mentalitatea că „nu e bine să umbli la aluniță / la bubă'.

Mihaela Serea
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din #NUcancerului