Cum să faci diferența între petele de vârstă inofensive și alunițele periculoase?

Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră trece prin multe schimbări, riduri, uscare și pigmentare. Petele de vârstă, mici pete întunecate ale pielii, sunt frecvente și sunt rezultatul anilor de expunere la soare și al îmbătrânirii. Dacă aveți pielea deschisă la culoare sau dacă sunteți o persoană care adoră soarele, atunci este mai probabil să dezvoltați “pete solare”.

Dar, dacă sunteți familiarizat cu aspectul unei alunițe dubioase, s-ar putea să vă întrebați dacă nu cumva se întâmplă ceva mai sinistru.

Unele caracteristici ale petelor de vârstă și ale cancerului de piele se intersectează. Cancerul de piele poate provoca o serie de anomalii, o umflătură sau o aluniță care poate fi lucioasă, cu mâncărimi, multicoloră sau solzoasă sunt doar câteva exemple.

Melanomul, cea mai mortală formă de cancer de piele, poate duce la apariția unei alunițe noi de formă neregulată și de mai multe culori. Aceasta poate fi mai mare decât în mod normal și poate crește în dimensiune.

În mod similar, un medic specialist a declarat că petele de vârstă „cresc uneori în mărime și pot apărea grupate, ceea ce dă pielii un aspect pestriț”.

Cum arată petele de vârstă normale?

Pe lângă faptul că sunt susceptibile de a crește, Dr. Sagar, specialist în dermatologie la MyHealthcare Clinic, a declarat că “în general, petele de vârstă au o culoare deschisă, uniformă, fără pigment neregulat”.

„Au aceeași textură ca și pielea, așa că nu se simt ridicate la atingere. Petele de vârstă pot avea nevoie de luni sau chiar ani pentru a apărea și sunt cauzate atunci când lumina ultravioletă (UV) accelerează producția de melanină. Acesta este pigmentul natural al pielii, iar petele de vârstă, care sunt uneori numite pete hepatice, apar atunci când melanina este concentrată într-o anumită zonă. Petele de vârstă sunt mai susceptibile de a fi pe zonele cele mai expuse ale corpului, cum ar fi fața, antebrațele și spatele mâinilor”, a spus specialistul dermatolog pentru The Sun.

Petele de vârstă se pot observa cu ușurință. Multe dintre ele sunt inofensive, însă dacă acestea își modifică culoarea, marginea sau are un contur neobișnuit, atunci este cazul unui control medical. Cancerul de piele poate afecta pe oricine, chiar și pe cei care nu au stat la plajă sau nu au mers la solar.

Iată cum verifici modificările pielii și la ce ar trebui să fii atent:

  • Asimetrie – atunci când jumătate din aluniță nu se potrivește cu cealaltă
  • Margine – atunci când conturul aluniței este neregulat, aspru sau neclar
  • Culoarea – atunci când aceasta variază pe toată suprafața și/sau nu pare a avea o culoare uniformă
  • Diametrul – dacă este mai mare de 6 mm
  • Evoluție sau modificări ale aluniței

Verificarea alunițelor în funcție de aceste cinci criterii sunt de ajutor pentru a fi la curent cu orice problemă.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din #NUcancerului