Curs practic de inteligenta emotionala

Intelegand si acceptand sentimentele negative, le putem descifra, modifica si, in final, schimba.

Cum ne putem imbunatati competenta sociala
1. Cunoasterea sociala (social awareness).
Mai mult o arta decat o stiinta, comunicarea sociala este o componenta esentiala pentru a-ti trai viata emotionala inteligent. Nu putem avea succes social daca ne lipseste abilitatea de a intelege emotiile celorlalti, daca nu intelegem ce gandesc, ce simt, ce li se intampla. Cunoasterea sociala este si ea un talent care se cultiva prin exercitii repetate. Iata, din nou, cateva strategii:

 • Asculta. Cand te afli in fata unui interlocutor, invata sa-l asculti si sa auzi ce spune. Mesajul transmis verbal sau prin limbajul corpului te va ajuta sa intelegi, fie direct, fie "citind printre randuri", nu numai ce gandeste, dar mai ales ce simte. Daca nu te priveste in ochi, poate ca se teme sau poate-i sfios; vorbeste soptit, poate este dezamagit; este incruntat si rastit, e semn de frustrare si manie. Ascultandu-ti interlocutorul cu atentie te va ajuta sa-l intelegi mai bine si in acelasi timp il faci sa simta ca ceea ce are el de spus este important pentru tine.
   
 • Intreaba. Intrebarile ajuta intotdeauna la clarificarea discutiei. Intreband, te lamuresti ca ambele parti stau de vorba despre acelasi lucru. Si din nou ii confirmi partenerului ca ceea ce spune te intereseaza.
   
 • Fii empatic. De cate ori nu ni s-a intamplat sa ne aflam in fata unui interlocutor incarcat de emotii? Cum altfel putem intelege mai bine ce simte decat incercand sa judecam problema din perspectiva lui? Empatia ne ajuta sa renuntam a eticheta oamenii in buni si rai, ne previne sa ne formam opinii in necunostinta de cauza. Incearca, de exemplu, sa spui unui coleg furios, care are probleme acasa: "Trebuie sa iti fie foarte greu sa faci fata la toate problemele pe care le ai acasa; trebuie ca te simti foarte frustrat." Ca si emotiile, empatia este contagioasa si vei fi surprins de reactia pozitiva pe care o remarca empatica o poate trezi in interlocutor.

2. Controlul social (social management)
Administrarea relatiilor cu altii si solutionarea conflictelor se invata la americani inca din clasele primare. Copiii de 7 ani participa la cursuri de "rezolvare a conflictelor".

FII EMPATICA

 • Descopera ce rol joaca emotiile tale in relatia cu altii. Cum am mai spus, emotiile sunt contagioase. Incearca sa zambesti unui trecator si sunt mari sanse sa ti se raspunda la fel. Fii permanent constienta de emotiile pe care le transmiti in relatia cu partenerul de discutie: daca esti iritat, e posibil sa ai mai multe dificultati in a obtine ce doresti; daca esti entuziast, poti obtine mai usor ce doresti, si un compliment pe deasupra.
 • Descopera ce rol joaca emotiile interlocutorului asupra ta. Reciproca este valabila. Aminteste-ti cum te simti cand interactionezi cu un om furios sau plictisit… Te molipsesti si fara voia ta ii copiezi starea de spirit. Nu incerca sa ai un dialog, caci va fi sortit esecului. Dar daca interlocutorul este jovial, entuziast, intr-un cuvant, binedispus? Te molipsesti din nou, ceea ce nu-i deloc rau de data asta. Concluzie: "Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face."
   
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5 6

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie