Curs practic de inteligenta emotionala

Inteligenta emotionala (EQ)
Dupa Dr. Goleman, inteligenta emotionala este suma abilitatilor dobandite de a-ti controla impulsurile, de a-ti regla umoralitatea, de a gandi inainte de a actiona, de a te automotiva, de a-ti intarzia recompensa, de a fi empatic.

Oamenii inteligenti emotional sunt aceia care stau conectati cu ei insisi si cu ceilalti. Ei stiu sa isi "gestioneze" sentimentele si sa raspunda eficient sentimentelor celorlalti. Ei inteleg ce li se intampla, sunt flexibili, adaptandu-se usor, stiu sa castige bataliile emotionale din interiorul lor, cat si pe cele din lumea exterioara.

Oamenii cu un coeficient de inteligenta emotionala scazut se simt desprinsi de ei insisi, nu pot intelege diferenta dintre ce este important pentru ei si ce conteaza pentru altii. Ei nu stiu sa navigheze prin situatii sociale complexe, sa ia decizii personale pozitive care sa le aduca satisfactie pe plan profesional, familial si social.

EQ si varsta
Maturitatea cronologica ne aduce maturitate in cunoasterea de sine, cu alte cuvinte, cu cat inaintam in varsta, cu atat EQ-ul creste. Nu intamplator s-a nascut povestea cu "inteleptul batran" pe care daca nu-l ai, ar fi bine sa ti-l cumperi. Cu cat mai repede deprindem intelepciunea, cu atat mai mult timp avem la dispozitie pentru a o folosi si darui.

Inteligenta rationala (IQ) si inteligenta emotionala (EQ)
Cele doua tipuri de inteligenta, inteligenta rationala/cognitiva, cu sediul in regiunea creierului numita neocortex (depozitul memoriilor cognitive), si inteligenta emotionala, cu sediul intr-o regiune diferita a creierului, numita amigdala (depozitul memoriilor afective/emotionale), dialogheaza una cu cealalta in afara vointei noastre. Neocortexul este responsabil pentru intelegerea regulilor jocului, in timp ce amigdala ne motiveaza si ne invata cum sa practicam jocul.

Cu alte cuvinte, cu neocortexul recunoastem un cunoscut, iar cu amigdala ne amintim ca persoana ne este nesuferita. Inteligenta rationala este un dar mostenit genetic, nemodificabil, in timp ce inteligenta emotionala este darul pe care ni-l facem singuri pe parcursul vietii. Plasticitatea creierului ne permite asadar sa ne imbunatatim EQ-ul de-a lungul existentei, ne ajuta sa luam premiul I in viata chiar atunci cand suntem in competitie cu altii care poseda acelasi IQ. Asadar, stiind asta, este usor sa intelegem de ce oameni inteligenti "se pierd pe drum" uneori.

BENEFICIILE UNUI EQ RIDICAT

  • Relatii sociale mai bune cu familia, prietenii. Un EQ ridicat ne ajuta sa ne simtim stapani pe noi, sa ne adaptam usor, sa intelegem ce ni se intampla si ce li se intampla celor din jurul nostru, sa fim gata sa ajutam.
  • Realizari profesionale. EQ-ul este considerat cel mai bun indicator al performantei la locul de munca. Ne ajuta sa ne gestionam mai bine timpul, sa fim mai motivati, sa ne concentram mai bine, sa comunicam mai eficient cu colegii.
  • Sanatatea este un alt aspect al vietii care beneficiaza de pe urma EQ-ului ridicat. Intelegandu-ne emotiile, putem infrunta mai usor provocarile vietii, starile de tensiune si stres, reducand asadar riscul de boli cardiovasculare, boli autoimune, cancer, depresie.

EQ-UL SI SEXUL
Stim ca fata de virilitatea ratiunii, emotia este aspectul feminin al fiintei. Cercetarile au aratat ca femeile au un EQ cu aproximativ patru puncte mai ridicat decat al barbatilor. Femeile sunt asadar mai bine "dotate" in gestionarea emotiilor, fie in propriul avantaj, fie in cel al semenilor.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5 6

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie