Cum treci mai ușor peste un eșec?

Eșec – un cuvânt care cântărește foarte greu în viețile noastre. Cu toții ne-am confruntat, la un moment dat, cu eșecul. Însă, în timp ce unii reușesc să treacă mai ușor peste acesta, alții se lasă copleșiți peste măsură.

Se spune despre eșec că este inevitabil atunci când ieși din zona ta de confort și pășești pe un teritoriu necunoscut. De asemenea, nu contează de câte ori eșuezi, eșecul apare cu adevărat când renunți să-ți îndeplinești visul. De la teorie la practică însă este un drum mai lung, însă nu imposibil, de a depăși aceste momente dificile în care încrederea în noi se prăbușește.

De la eșec la succes

Ne simțim încrezători, puternici, valoroși atunci când avem succes. Succesul, reușitele într-un anumit domeniu ne oferă o stare confortabilă pe care nu am vrea să o pierdem. Greșeli mici, cotidiene facem cu toții. Însă atunci când se întâmplă să eșuăm, experimentăm emoții negative peste care pare că nu putem trece prea ușor. Iată de ce anume să ții cont atunci când te confrunți cu o astfel de situație.

  • Acceptă emoțiile negative. Nu încerca să-ți înăbuși sentimentele, ca și cum nu ar exista. Acordă-ți un anumit interval de timp, stabilit de tine (o oră, o zi sau mai mult), în care să plângi, să fii nervoasă, să te descarci.
  • Vorbește cu cineva apropiat. Când discuția cu tine însăși devine copleșitoare, vorbește cu cineva apropiat și detașat de subiect. Va putea să-ți ofere o perspectivă diferită asupra situației. În rest, nu lua în seamă reacțiile celor din jur și degetele îndreptate spre tine. Ține cont de faptul că toți s-au confruntat, la un moment dat, cu un episod în care au simțit că au eșuat.
  • Nu deveni propriul tău dușman. Eșecul te aduce față în față cu propriile vulnerabilități. Este greu să-ți accepți slăbiciunile, însă ține cont de un lucru: eșecurile sunt parte din tine, însă nu ele te definesc. Puterea de a trece peste aceste momente vorbește mai mult despre tine decât episodul propriu-zis care a dus la eșec. Cel mai important este să nu te transformi în propriul inamic și să crezi că tot ce faci va duce la eșec.
  • Continuă. Partea bună, când vine vorba despre un eșec, este că ai o nouă ocazie de a încerca. Și dacă încerci, există posibilitatea de a reuși. Dacă nu încerci, cu siguranță nu vei reuși. Acceptă-ți vulnerabilitățile, ia totul ca pe o provocare și, nu în cele din urmă, ca pe o lecție despre puterea ta de a trece peste obstacole. Căci despre asta este vorba în viață, nu?

 

Foto: Shutterstock

Citește și:

'Să spui că eșecul nu există înseamnă să negi realitatea'

Horia Brenciu și povestea tristă din spatele succesului

Învață să transformi eșecul în ceva constructiv

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate