3 lucruri pe care trebuie să le știi despre radioterapie. Care sunt efectele reale ale iradierii asupra organismului

lucruri pe care trebuie să le știi despre radioterapie

Conform statisticilor recente, în România, numărul pacienților cu cancer a ajuns la 83 de mii, cu 6% mai mult decât în anul 2012. De asemenea, numărul deceselor a crescut cu 5% față de anul 2012. Alături de chirurgie, chimioterapie, imunoterapie și tratamente țintite, radioterapia rămâne o componentă esențială a terapiei cancerului.

Radioterapia poate fi făcută înainte sau după intervenția chirurgicală de distrugere a unei tumori. Există cazuri în care radioterapia este singura opțiune de tratament, sau cazuri în care aceasta trebuie completată de chimioterapie.

Dacă ți s-a recomandat radioterapie, este bine să ții cont de câteva lucruri. Acestea te vor ajuta să ai rezultate optime și să-ți recapeți pozitivismul. Iată care sunt cele 3 lucruri pe care trebuie să le știi despre radioterapie.

3 lucruri pe care trebuie să le știi despre radioterapie pentru creșterea eficienței tratamentului

  1. Aparatura modernă de radioterapie permite diminuarea efectelor adverse. Medicul specialist în radioterapie Cristian Turdeanu precizează: Înainte de a începe radioterapia, facem o simulare CT, facem un CT în regiunea anatomică afectată, iar ulterior, pe aceste imagini vom indica fizicianului unde este tumora și organele învecinate, sănătoase, ale acesteia. Având aceste informații, cu ajutorul aparaturii moderne de radioterapie, se va putea elabora un plan de radioterapie care să livreze doza curativă pe formațiunea tumorală și dozele cele mai scăzute posibil pe țesuturile învecinate. Este nevoie de o perioadă rezonabilă de timp pentru a dezvolta planul de tratament în condiții optime. Astfel reducem efectele secundare și doar așa putem beneficia de avantajele tehnicilor avansate de radioterapie', afirmă medicul.
  2. Radioterapia nu trebuie întreruptă pentru a nu reduce șansele de reușită ale tratării cancerului. Sigur, nu este vorba despre o întrerupere de 1-2 zile, ci de întreruperi mai mari, de câteva săptămâni, spre exemplu. Întreruperea tratamentului compromite șansele de reușită a tratamentului. Ședințele de radioterapie nu pot fi reluate de la capăt atunci când pacientul revine după o pauză îndelungată, asta pentru că ar fi o doză mult prea mare pentru celulele sănătoase, care ar fi afectate iremediabil.
  3. Tratamentele naturiste trebuie evitate. Fumatul și remediile naturiste scad eficiența tratamentului radioterapic. Medicul ține să precizeze că multe dintre tratamentele naturiste sunt foarte toxice pentru ficat. Pe lângă acest aspect, mulți pacienți speră să se vindece cu remedii naturiste și nu se mai adresează medicului, boala avansând până la stadiul la care nu se mai poate face nimic.

Citeste si

Ce se întâmplă în organismul femeilor după chimioterapie și radioterapie? Diagnosticul dur care se pune în 80% dintre cazuri

Ce faci când afli că ai cancer? Află cum să-ți găsești puterea să lupți

EXCLUSIV AVANTAJE Povestea unei supraviețuitoare a cancerului de sân: Am avut două șocuri puternice. Tumora îmi mânca efectiv sângele'

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din #NUcancerului