Cum tratam insuficienta renala cronica

Cauzele cele mai frecvente sunt reprezentate de:

 • boli glomerulare cronice ( primitive sau din afectiuni sistemice)
 • nefropatii vasculare
 • diabet zaharat
 • afectiuni ereditare

insuficienta renala cronicaIRC este caracterizata prin latenta sa uneori extrem de prelungita ( ani sau zeci de ani) explicabila prin faptul ca in fazele incipiente, IRC poate fi asimptomatica.

In fazele avansate, sunt prezente simptomele uremiei cronice (astenie, anorexie, crampe musculare, greturi, varsaturi, anemie), care in lipsa tratamentului de substitutie a functiei renale, evolueaza spre coma uremica si in final deces.

Circumstante de descoperire:

 • intamplator, cu ocazia unui bilant periodic al starii de sanatate
 • cu ocazia unui bilant al unei boli cauzale ( HTA, diabet zaharat, dislipidemii)
 • in stadiul de uremie, fara ca pacientul sa fi stiut ca sufera de o afectiune renala cronica.

Prevenirea se poate realiza prin:

 • tratamentul corect al diabetului zaharat, HTA, dislipidemiilor;
 • evitarea administrarii necontrolate de medicamente cu potential nefrotoxic;
 • tratamentul corect al afectiunilor autoimmune;
 • controale periodice-examen sumar de urina, masurarea TA;
 • tratamentul corect al infectiilor urinare, litiazei renale;
 • sfat genetic in cazul afectiunilor cu transmitere ereditara.

Odata instalata, IRC este aproape totdeauna ireversibila si progreseaza spre IRC terminala. Este important ca pacientii sa fie tratati de medicul nefrolog care cunoaste cel mai bine tratamentul de incetinire a progresiei IRC si poate lua decizia de a apela la una dintre metodele de supleere a functiei renale, atunci cand este cazul. Acestea sunt:

 • hemodializa
 • dializa peritoneala
 • transplantul renal

Indiferent de tehnica aleasa, dializa consta in realizarea de schimburi, printr-o membrana semipermeabila, intre sangele pacientului si un lichid de dializa cu compozitie cunoscuta.

Hemodializa asigura epurarea extracorporeala a sangelui , cu ajutorul aparatului de hemodializa. Hemodializa este un tratament intermitent, efectuat obisnuit de trei ori pe saptamana, in sedinte a cate 4-5 ore fiecare. In tara noastra se efectueza in centre de hemodializa in care exista toate dotarile necesare. Eficacitatea metodei este dovedita pe termen lung.

Inconvenientele hemodializei sunt psihosociale ( dependenta de aparat, limitarea vietii socioprofesionale), dietetice (restrictie de lichide, alimente bogate in potasiu si fosfor), economice ( cost ridicat). Complicatiile pe termen lung sunt reprezentate de afectiunile cardiovasculare, infectioase, osteoarticulare.

Dializa peritoneala este o metoda de tratament continuu; schimburile se realizeaza la nivelul membranei peritoneale, care prezinta o vascularizatie foarte intensa. Dializa peritoneala necesita un abord peritoneal ( cateter introdus in cavitatea peritoneala), pungi cu lichid de dializa si un sistem de conexiune intre pungi si cateter. Pacientul isi poate face singur schimburile, la domiciliu, dupa o instruire riguroasa.

Avantajele sunt reprezentate de tehnica simpla, autonomia pacientului, mentinerea unei functii renale reziduale. Complicatiile sunt reprezentate de infectiile peritoneale, hernia, malnutritia datorata pierderii de proteine prin membrane peritoneala.

Transplantul renal. Transplantul unui rinichi uman a devenit o terapeutica curenta a IRC avansate. Obtinerea unor rezultate cat mai bune atat pe termen scurt cat si pe termen lung este conditionata de o cat mai buna selectie a donatorilor si primitorilor de grefa renala.

Inaintea transplantului, atat primitorul cat si donatorul ( voluntar viu si inrudit sau pacient aflat in stare de moarte cerebrala ) sunt evaluati din punct de vedere al starii de sanatate si a compatibilitatii. Majoritatea receptorilor de grefa renala au o evolutie favorabila, insa riscul aparitiei disfunctiei de grefa ramane pe toata durata ei de supravietuire.

Pacientii cu transplant renal raman in urmarirea medicului specialist nefrolog si vor urma tratament imunosupresor pe toata durata functionarii grefei. Avantajul principal este reprezentat de faptul ca asigura pacientului o calitate a vietii mai buna decat celelalte metode de tratament. De asemenea, costul sau este mai redus decat al dializei. Principalele complicatii pe termen lung sunt reprezentate de efectele adverse ale tratamentului imunosupresor.

In prezent tratamentul IRC terminale este conceput ca o alternare a perioadelor in care se face apel la diversele metode de supleere, acest mod de abordare asigurand cea mai lunga perioada de supravietuire a acestor bolnavi.

DR. STELA MIHUT
Medic specialist Medicina Interna
Medic specialist Nefrologie
Clinia Polisano Baneasa
B-dul Ion Ionescu de la Brad nr.1
Programari: Tel :021-269.22.22 / 11; Fax:021-269.22.33
www.clinicapolisano.eu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sport si sanatate