Cum scapi de obsesia față de fostul iubit?

Iubirea nu te face să suferi. E cel mai important lucru pe care trebuie să-l reții atunci când ești într-o relație. Orice altă trăire care are legătură cu suferința îți indică faptul că nu este vorba despre iubire, ci despre orice altceva: despre dependență, despre obsesie, despre stimă de sine scăzută, despre teama de abandon. Cum scapi de obsesia față de fostul iubit?

Lucrurile sunt clare și nu există loc de interpretări. Scopul unei relații de cuplu este acela de a te împlini, de a scoate la suprafață tot ce-i mai bun în tine, de a te face fericită. Dar nimic din toate astea nu se întâmplă în cazul în care experimentezi una dintre trăirile enumerate mai sus.

Iubire vs obsesie

Ți-e teamă să nu-l pierzi și faci orice ca să te asiguri că nu pleacă de lângă tine? Renunți la nevoile tale, doar ca să i le satisfaci pe ale lui, chiar dacă nu ești de acord cu multe dintre ele? Ți-e teamă că, dacă el te părăsește, tu nu vei mai găsi alt bărbat și vei rămâne singură toată viața?
Dacă te regăsești în situația în care tot universul tău gravitează în jurul lui, am o veste proastă: nu-l iubești. Și mai am o veste chiar mai proastă decât prima: nu te iubești nici pe tine. De altfel, e cât se poate de logic: dacă, spre exemplu, tu nu știi să te îmbraci cu stil și combini hainele și culorile anapoda, cum crezi că ai putea să-l înveți pe altul să se îmbrace cu stil?
Soluția e evidentă: învață întâi să te iubești pe tine, apoi vei ști să dăruiești iubire și celuilalt. Până atunci, ceea ce vei experimenta nu va fi iubire, ci obsesie, o tulburare despre care specialiștii spun că se manifestă prin fixația pe o anumită persoană ca fiind singura capabilă să îți îndeplinească așteptările despre relație.
Nu-i vei putea dărui partenerului tău decât lucruri nefolositoare, chiar dăunătoare, care nu doar că nu-l vor ține lângă tine, ci îl vor face să fugă unde va vedea cu ochii. Vei fi geloasă, îl vei controla, îi vei face reproșuri, îi vei aduce acuze nefondate, nu îi vei da voie să facă alegeri. Îi vei oferi un iad din care el va încerca să scape. Pentru că este în natura umană să fim liberi.
Cât despre iubire, Yolanda Crețescu, psiholog clinician și psihoterapeut adlerian, precizează că oamenii sunt capabili să iubească atunci când sunt în echilibru, când pot trăi singuri și doar se bucură de compania celuilalt, când nu au nevoie de cineva pentru a le fi mai bine'.

Cum ia naștere obsesia

E evident că nu toate femeile funcționează după același tipar. De ce unele pot iubi, în timp ce altele nu pot dezvolta decât obsesii pentru partenerii de cuplu? Care este mecanismul de funcționare' al acestora din urmă? Ce e în neregulă cu ele?
Atașamentul față de un om se poate transforma rapid în obsesie. Dacă până acum nu te-ai fi gândit să-i dai cuvântului atașament' o conotație negativă, ei bine, ești liberă s-o faci. Atunci când atașamentul se proiectează asupra unei persoane, iau naștere adicția și obsesia.
Psihologul Yolanda Crețescu ne-a dat câteva explicații pe acest subiect: Este esențial să facem diferența între ATAȘAMENT și IUBIRE! În relațiile de atașament există o suită de nevoi care sunt satisfăcute de celălalt. Intri într-o relație din motive precum: nu mai vrei să fii singură, trebuie să-ți întemeiezi o familie, viața în doi este mai ușoară, toți prietenii tăi au relații etc.
Apoi rămâi într-o relație de atașament pentru că apar alte nevoi: apar copiii, din punct de vedere social este mai bine primit statutul de femeie căsătorită decât cel de divorțată, nu ai încredere că-ți vei mai putea întemeia o altă familie, crezi că îți va fi greu să te descurci singură etc.
Dar toate acestea sunt realități conjuncturale care nu au legătură cu partenerul tău! De fapt, tu te centrezi pe fricile tale!, spune specialistul.

Dependența și obsesia față de partener apar pe fondul decuplării de la universul interior
Este important să fii conștientă de faptul că viața de cuplu nu este totul. Sau nu ar trebui să fie totul. Prin urmare, nu ar trebui să-ți reduci existența la un singur statut, acela de parteneră de viață a cuiva. Nu uita că mai ești și fiica, prietena sau colega cuiva. Și, nu în ultimul rând, mai ești și a ta, îți aparții și de aceea este necesar să te ocupi și de tine.
De fapt, dependența și obsesia față de partenerul de viață au la bază decuplarea de la tine și de la universul tău. Când accepți să rămâi într-o relație toxică sau când, deși relația s-a încheiat, tu rămâi agățată de fostul partener și pot trece ani buni în care să nu-ți poți lua gândul de la el, asta nu înseamnă altceva decât că ești decuplată de la tine.
Când rămâi agățată într-o relație din trecut, de cele mai multe ori ești deconectată de tine, de imaginea ta bună despre tine, de calitățile tale și îți dezvolți credința că, dacă ai fost părăsită de partener, nu ai fost suficient de bună. Această credință nu va face decât să-ți saboteze noile încercări de a intra într-o altă relație. Decuplarea de tine te împiedică să te observi în culori frumoase: ești ori nepotrivită, ori te ferești de o altă suferință, ori crezi că acolo ai dat totul iar celălalt ți-a rămas dator și va trebui să îți întoarcă sacrificiul!', explică psihologul Yolanda Crețescu.

Cum scapi de obsesia față de un bărbat din trecutul tău

Obsesia nu este altceva decât un gând irațional. Gândurile dau naștere emoțiilor, iar acestea ne determină comportamentele. Dacă relația avută cu un anumit partener te-a făcut fericită, vei asocia acea stare de bine cu partenerul respectiv. Însă, în realitate, tu ai fost capabilă de acele emoții și ai avut, astfel, disponibilitatea de a construi oportunități în cadrul acelei relații. Pe cale de consecință, dacă ai disponibilitate, poți construi relații și împreună cu alți bărbați', spune Yolanda Crețescu.
Altfel spus, obsesia față de un bărbat din trecut încetează în momentul în care decizi să-ți oferi ocazia să cultivi acele emoții pozitive pe care cu siguranță le-ai experimentat de multe ori în viață. Cu siguranță, ai nevoie de puțin curaj pentru a te desprinde de amintirea unei iubiri din trecut și a cultiva una nouă.

foto: Shutterstock

Citește și:

Arome afrodisiace care îți îmbată simțurile

Tu crezi că ai un job nasol? Iată ce sunt obligate să facă femeile din Japonia la serviciu!

Iată ce se spune despre căsătorie… o să rămâi șocată!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Dragoste & Sex