Tu crezi că ai un job nasol? Iată ce sunt obligate să facă femeile din Japonia la serviciu!

Despre poporul japonez s-a vorbit întotdeauna cu respect și admirație, pentru faptul că are poate cel mai înalt grad de civilizație din lume. Tocmai din acest motiv, atunci când se află că în țara soarelui răsare se petrec lucruri nefirești pentru noi ceilalți, mirarea este mare de tot. Tu crezi că ai un job nasol? Iată ce sunt obligate să facă femeile din Japonia la serviciu!

Impresia generală este că în Japonia nimic nu poate fi în neregulă sau nefiresc, pentru că atenția la detalii – de orice fel – este normă de conduită. Și, cu toate astea, se pare că nici măcar japonezii nu sunt perfecți, așa cum s-a crezut.

Am trece-o în categoria curiozităților amuzante dacă nu ar fi un lucru cât se poate de serios: codul vestimentar al femeilor japoneze la locul de muncă le interzice acestora purtarea ochelarilor de vedere! Deși pare incredibilă o astfel de discriminare, ea este cât se poate de reală. Explicațiile angajatorilor, respectiv ale marilor companii, sunt care de care mai… penibile. De exemplu, patronul unui restaurant a interzis angajatelor sale să poarte ochelari în timpul programului pe motiv că, pe de o parte, este o lipsă de respect față de client, iar pe de altă parte că ochelarii nu se „potrivesc' ținutei tradiționale, kimonoul. În alt caz, cel al retailerilor, argumentul este acela că purtarea de ochelari dă cumva o senzație de… răceală din partea vânzătoarei care, adăugăm noi, trebuie să fie numai lapte, miere și zâmbete. Comercianții de produse cosmetice au altă „placă'. Aceștia susțin cu tărie că unei vânzătoare care poartă ochelari nu i se va vedea bine machiajul, ceea ce poate influența negativ vânzările. Și, nu în ultimul rând, în alte domenii ca de exemplu în aviație, purtarea ochelarilor este considerată periculoasă, invocându-se motivele de securitate. Greu de înțeles cum o persoană mioapă se va afla mai în siguranță fără ochelari… Sigur, există alternativa lentilelor de contact, dar deja povestea aceasta începe să miroasă a conspirație. Ceea ce nu era de așteptat, mai cu seamă la japonezi.

Femeile japoneze discriminate prin interzicerea acestui drept au lansat pe rețelele de socializare o mișcare sub haștagul „ochelarii sunt interziși', după ce un post de televiziune nipon a relatat despre această formă de abuz.

La începutul anului femeile japoneze s-au confruntat cu altă regulă a companiilor în ceea ce le privește,  pe care au denunțat-o: obligativitatea de a purta pantofi cu toc în timpul programului de lucru. Atunci, mai mult de 21.000 de oameni au semnat o petiție online lansată de o actriță, prin care le-au cerut companiilor să nu își mai oblige angajatele să poarte tocuri. Mișcarea a devenit cunoscută ca #KuToo. În replică, un ministru japonez a afirmat că așteptările privind codul vestimentar la locul de muncă sunt “necesare și adecvate”.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Iată ce se spune despre căsătorie… o să rămâi șocată!

De ce unii bărbați nu pot fi 100% fideli? Iată opinia psihologului

Am aflat de la cititoarele Avantaje: trucuri eficiente pentru a ieși din situații de criză

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Cariera