Cum să te protejezi în propria locuință dacă ești alergic
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2018/07/alergie.jpg)
Dacă suferi de alergii la praf, polen sau păr de animale, e timpul să faci câteva schimbări și în propria ta casă – de la modul în care faci curățenie până la designul de interior.
- Regândește obiectele din casă
Odată ce ai aflat care e cauza alergiilor tale, e posibil ca unele dintre lucrurile pe care le-ai adunat în casă de-a lungul timpului să nu fie tocmai prielnice pentru starea ta de sănătate. Dacă ești alergic la praf și acarieni începe schimbările chiar din dormitor, scrie thisoldhouse.com .
- Folosește așternuturi antibacteriene și antialergice.
- Spală așternuturile în fiecare săptămână la o temperatură de minimum 60 de grade Celsius.
- Cu cât ai mai puține lucruri, cu atât vor fi mai puține locuri unde se poate acumula praful, așa că încearcă să devii adept al designului minimalist.
- Îndepărtează covoarele groase de pe jos sau tapiseriile de pe pereți.
- Curăță jucăriile de pluș, dacă ai așa ceva; și ele pot ascunde acarieni.
Iar dacă tot ești la capitolul acesta, reevaluează și mobilierul pe care-l ai în cameră, deoarece acesta poate conține formaldehidă, o substanță care se găsește de obicei în mobila din semifabricate din lemn (PAL sau MDF)
Inhalarea formaldehidei pe perioade scurte de timp poate provoca alergii, iritații ale ochilor, pielii și gâtului, dureri de cap și tulburări de somn, însă contactul pe termen lung poate crește chiar riscul apariției unor boli grave.
Formaldehida se găsește nu doar în mobilă, dar și în adezivii pentru parchet, în tapet, covoare, precum și în unele parfumuri pentru încăperi.
Înainte de cumpărarea unui produs care poate conține formaldehidă, verifică în ce clasă de emisie este încadrat. În cazul în care faci o excepție, asigură-te că respectivul produs se încadrează în clasa cel mai puțin nocivă, E1.
- Înlocuiește plantele vii cu plante artificiale
Dacă ai alergie la polen, poți schimba toate plantele din casă cu plante artificiale. Trendurile din design încurajează integrarea plantelor artificiale decorative în casă sau la birou, datorită mai multor avantaje pe care acestea le au și plantele naturale nu:
- Nu au nevoie de soare, așa că le poți așeza în orice colț al casei unde ai nevoie de o pată de culoare.
- Poți opta pentru variante exotice, extravagante, care nu ar fi rezistat în casă dacă ar fi fost vii.
- Nu au nevoie de nimic, cu excepția igienizării ocazionale, mai ales dacă ești alergic și la praf
- Păstrează curățenia
În primul rând, după ce ai făcut curățenie, nu intra în casă încălțat, altfel riști să aduci înăuntru potențiali alergeni de afară.
Aspiră constant, de preferat cu un aspirator cu filtru HEPA (poate elimina aproximativ 99,9% din particulele de praf, polen și alți poluanți prezenți în aer).
În baie sau în bucătărie, ai grijă să igienizezi periodic cada, robinetul și chiuveta, schimbă prosoapele săptămânal și spală-le la o temperatură de minimum 60 de grade. Umezeala favorizează apariția coloniilor de microbi și alergeni, mai ales în baie și în bucătărie, dar și în camere, sub formă de igrasie și apoi mucegai.
Mucegaiul este unul dintre pericolele din casă care duce de cele mai multe ori la apariția alergiilor, chiar și a astmului, în special în cazul persoanelor mai sensibile. Cercetări recente arată că mucegaiul poate afecta chiar și starea psihică, eliberând toxine care afectează sistemul nervos.
În cazul în care deții o pisică sau un câine și ești alergic la părul lor e de preferat să nu împarți dormitorul cu ele, să te ocupi constant de igiena lor și să cureți casa chiar și mai des decât ai fi făcut-o în mod normal.
- Igienizează aparatul de aer condiționat
În mod normal e bine să cureți filtrele aparatului de aer condiționat o dată la câteva luni. Primele semne că aparatul are nevoie de curățare sunt mirosul neplăcut și faptul că acesta nu mai răcește camera la fel de rapid ca înainte.
Sistemul de climatizare produce un microclimat umed, propice pentru colonii de bacterii și ciuperci, iar neigienizarea periodică și corectă a aparatului de aer condiționat poate agrava alergiile și provoca afecțiuni respiratorii.
- Păstrează aerul curat
Aerisește cât se poate de des și, dacă e posibil, instalează-ți un sistem de filtrare a aerului.
Înlocuiește produsele de întreținut casa sau produsele precum naftalina sau odorizantul de cameră cu alternative eco sau naturale.
Nu folosi naftalină pentru a-ți proteja hainele și așternuturile de molii, pe termen lung, pentru că gazul pe care îl degajă este toxic și poate provoca diferite alergii și afecțiuni ale aparatului respirator. Folosește în loc de naftalină levănțică, crenguțe de brad sau lemn de cedru.
Cele mai multe persoane sunt alergice la mai mult decât un singur iritant, așadar încearcă să reduci nivelul alergenilor în mediul tău înconjurător ținând cont de toate cauzele posibile ce ți-ar putea înrăutăți starea.
Surse foto: Shutterstock