Cum menții aerul curat în locuința ta. 3 primejdii ascunse și cum te ferești de ele

femeie pe canapea

femeie pe canapea

Ne gândim foarte rar la el, însă aerul din locuință are o importanță vitală. 

Ne petrecem 89% din viață între patru pereți, iar 69% din acest timp ni-l petrecem acasă, și respirăm aproximativ 11.000 de litri de aer zilnic. Calitatea aerului din locuință a începuit să devină un subiect tot mai discutat, mai ales în condițiile în care un aer poluat, urât mirositor sau plin de impurități ne poate crește nivelul de stres și de anxietate, poate provoca boli grave și, cel mai important, ne afectează puțin câte puțin, pe termen lung, astfel încât nu ne dăm seama de la asta de la bun început.

Puțini știu că aerul din interior este de până la 5 ori mai poluat decât cel de afară, arată Agenția de Control al Calității Aerului. Responsabile de acest lucru sunt produsele de curățenie pe care le utilizăm, gazul cu care gătim, compușii volatili organici emanați de mobilier și de covoare, fumul de țigară, mucegaiul și lipsa unei bune aerisiri. Iată ce poți face pentru a îmbunățăți calitatea aerului din locuința ta și ce efecte benefice va avea acest lucru asupra ta:

Elimină rapid mirosurile neplăcute

Bucătăria este una dintre cele mai expuse încăperi, când vine vorba de aerul poluat. Există mai multe motive pentru care aerul din această încăpere este plin de impurități. Fumul este principalul responsabil pentru poluarea locuințelor, a descoperit Organizația Mondială a Sănătății, dar și emisiile de monoxid de garbon. Ori în locuințele moderne, unde se gătește cu gaz, nivelul de monoxid de carbon din aer este mai ridicat. În plus, mirosul de mâncare poate persista și câteva zile, pentru că se infiltrează cu ușurință în materiale sau în pereți, iar aburul degajat când gătești este cauza pentru care apare frecvent mucegaiul în bucătăria ta. Cea mai simplă soluție este să te asiguri că aerisești bine bucătăria, că menții umiditatea sub control și că folosești un astfel de aparat electrocasnic modern, de fiecare dată când gătești. Acesta te ajută să elimini fumul, aburul, mirosul de mâncare și să păstrezi un aer mai sănătos în bucătăria ta.

De asemenea, un alt motiv pentru care aerul din bucătărie poate deveni toxic este fumul de țigară. Multe persoane folosesc bucătăria pentru a fuma, în special iarna, fără să știe cât de nociv este acest lucru nu numai pentru ei, dar și pentru ceilalți membri ai familiei. Asta pentru că fumul de țigară conține radon, unul dintre cele mai periculoase gaze, care este a doua cauză a cancerului de plămâni, în SUA, scrie Udemy.com.

Purifică eficient aerul din locuință

Suntem încojurate zilnic de substanțe toxice: de la vopseaua folosită la zugrăveală, lacul pentru finisarea pieselor de mobilier sau produsele de curățenie. Acestea emană în aer niște particule periculoase, cunoscute sub denumirea de compuși volatili organici, care ajung foarte ușor în organismul nostru. Pe lângă problemele la nivelul aparatului respirator, aceștia mai pot cauza alergii sau iritații și sunt extrem de periculoși, în special pentru copii.

Există mai multe soluții pentru a reduce cantitatea de compuși volatili organici în locuința ta. În primul rând, asigură-te că mobilierul nou pe care îl cumperi este fabricat din lemn netratat și nu este dat cu lac. Aerisește întotdeauna piesele noi de mobilier, dar și covoarele, care pot emana substanțe toxice pe o perioadă de cel puțin 3 ani de la fabricare. Un purificator de aer te poate ajuta să îndepărtezi particulele nocive din atmosferă, mai ales iarna, când nu poți sta mult timp cu ferestrele deschise, pentru a aerisi camerele.

Scapă de mucegai imediat cum apare

Mucegaiul, dar și igrasia, bacteriile sau acarienii, au un impact major asupra calității aerului din locuință. Mucegaiul se dezvoltă cel mai bine în medii umede, întunecoase și neaerisite. De aceea, cei mai mulți se trezesc cu baia sau bucătăria invadate de mucegai în special pe timpul iernii, când se formează mai mult condens.

Pentru a scăpa de această problemă, ai grijă să aerisești bine încăperile și, dacă nu poți controla umiditatea, să îți iei un dezumidificator casnic. De asemenea, locuințele izolate termic sunt mai puțin predispuse formării de mucegai, pentru că nu permit la fel de ușor formarea condensului.

Pe lângă aceste măsuri pe care le poți lua pentru îmbunătățirea calității aerului din locuință, nu uita să faci curățenie cât mai des, cu produse preparate chiar de tine, și să elimini cât mai bine praful. În acesta se ascund acarienii, care pot agrava problemele respiratorii și pot declanșa alergii atât în cazul persoanelor adulte, dar mai ales al copiilor.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Gyorgy Barna

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse