Cum să nu te îngrași de sărbători. 10 trucuri de la nutriționiști ca să nu iei niciun kilogram în plus
Cum să nu te îngrași de sărbători? Aceasta este întrebarea pe care și-o pune majoritatea dintre noi cel puțin de două ori pe an: de Paște și de Crăciun.
Am încercat să căutăm răspunsul la această întrebare și am găsit o mulțime de recomandări ale specialiștilor. Am selectat un top 10 al celor mai bune sfaturi despre cum să nu te îngrași în această perioadă. Cu siguranță, dacă le respecți, vor funcționa și în cazul tău.
Cum să nu te îngrași de sărbători fără să renunți, totuși, la preparatele tradiționale
- În primul rând, scopul tău de sărbători este să te menții la greutatea pe care o aveai în ajunul sărbătorii. Nu-ți propune să slăbești, dar nici să mănânci necugetat în ideea că te apuci de slăbit după ce trece această perioadă. Nu ai de unde să știi care vor fi prioritățile tale după sărbători, ce situații neprevăzute vor interveni și vor împiedica planul tău de a reveni la greutatea de dinainte de Paște sau de Crăciun, așa că fă tot ce poți să-ți menții greutatea.
- Cu 2-3 zile înainte de Paște, încearcă să scapi de 1-1,5 kg. Supraveghează-ți alimentația, mănâncă mai puțin și mai sănătos, bea multă apă și ceai neîndulcit și fă mișcare cât poți de mult. La capitolul mișcare intră, fără niciun fel de problemă, curățenia de Paște sau de Crăciun și alergătura după cumpărături. În acest fel, oricât ai mânca în zilele de sărbătoare nu prea ai cum să adaugi mai multe kilograme decât cele de care ai scăpat în zilele premergătoare sărbătorii.
Citește și Cum să te organizezi pentru a termina la timp pregătirile pentru masa de Paște
- Nu mai mânca după ce simți că te-ai săturat. În orice caz, nu mânca mai mult de 2 feluri + desert la masă. Nu mânca mai mult de un tip de desert la masă. Ideal ar fi ca desertul să-l iei la o distanță de 2 ore de felurile principale. În acest fel, felurile principale au tot timpul să se digere.
- Dacă știi că ai probleme cu digestia, ar fi bine să nu-ți lipsească din casă enzimele digestive. Administrează-ți-le după fiecare masă.
- Nu le permite celorlalți să-ți spună ce să mănânci. Tu știi cel mai bine ce-ți place și ce-ți priește. Nu e obligatoriu să experimentezi feluri de mâncare inedite tocmai de Paște, când oricum se mănâncă mult și, adesea, mâncare grea.
- Nu mânca repede, în timp ce privești la televizor sau în timp ce vorbești cu comesenii. Concentrează-te pe mâncare și bucură-te de gustul ei. Între două înghițituri, pune tacâmurile jos.
- Dacă simți că te-ai săturat, dartotuși mai există niște feluri de mâncare pe care vrei să le guști, ia pauză jumătate de oră-o oră, timp în care faci o plimbare, de preferat în pas alert. După această pauză dată sistemului digestiv, poți continua cu un alt fel de mâncare.
- Încearcă să nu consumi mâncăruri tradiționale decât la masa de prânz. Ia un mic-dejun ușor, format din iaurt, lapte, fructe, cereale, chiar și o felie de cozonac. Ia o cină ușoară (salatele de crudități ar fi ideale la cină) sau, dacă poți, sari peste cină.
- Ia o gustare cu jumătate de oră înaintea mesei principale. Un pumn de fructe oleaginoase, câteva felii de legume crude sau un iaurt mic cu cereale sunt gustări ideale ca să-ți păcălească stomacul și să nu mai simți nevoia să mănânci mult la masa principală.
- Neapărat, fă loc fructelor și legumelor. Ele îmbunătățesc digestia și te ajută să ai un tranzit intestinal normal.
Acum că ai aflat cum să nu te îngrași de sărbători, nu-ți mai rămâne decât să pui în aplicare aceste recomandări care nu-s deloc greu de urmat.
Sursa foto: 123rf.com
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Mai multe din Sfatul Medicului