Cum poate fi prevenit riscul genetic de demență prin îmbunătățirea stilului de viață

Un studiu realizat de universități americane a concluzionat că exercițiile fizice, evitarea excesului de greutate, lipsa fumatului și îmbunătățirea alimentației reduc probabilitatea apariției demenței, chiar dacă riscul genetic al unei persoane este ridicat.

Cercetările privind riscul genetic de demență și influența obiceiurilor de viață, publicate în luna mai de cercetătorii de la Universitatea din Mississippi și de la University of Texas Health Centers, arată ceea ce neurologii bănuiau deja: indiferent cât de mare este riscul de Alzheimer, dacă o persoană își îmbunătățește obiceiurile de viață, îl poate reduce semnificativ.

Cei șapte factori care reduc riscul genetic de demență

Aceste bune obiceiuri sunt recomandate în primul rând de cardiologi, dar devine din ce în ce mai clar că ele servesc și la prevenirea altor probleme. În acest caz, legate de sănătatea creierului. Printre cele șapte obiceiuri simple ale vieții se numără: să mănânci sănătos, să nu fii supraponderal, să nu fumezi, să fii activ fizic, să controlezi colesterolul și tensiunea arterială și să reduci glicemia.

Cele două universități, împreună cu Universitatea John Hopkins, Universitatea din Minnesota și Universitatea din Carolina de Nord, au urmărit peste 11.000 de persoane timp de aproape trei decenii (din 1987 până în 2019), când participanții aveau între 45 și 65 de ani, după cum explică Adrienne Tin, profesor la Universitatea din Mississippi și cercetător principal al studiului.

Neurologii consultați subliniază dimensiunea eșantionului analizat și perioada de urmărire, dar sunt de acord că concluziile studiului “confirmă ceea ce dictează bunul simț: dacă ai un stil de viață sănătos, chiar dacă ai un risc de a suferi de o boală precum Alzheimer, acest risc scade”, după cum rezumă purtătorul de cuvânt al Societății spaniole de neurologie, Guillermo García Ribas, scrie El Pais.

Pilar Sánchez Alonso, specialist în tulburări de mișcare și boli neurodegenerative la departamentul de neurologie al Spitalului Puerta de Hierro, explică: „În mod curios, avem mai puțini bolnavi de Alzheimer decât s-ar fi putut prezice acum 30 de ani. Și asta fără niciun tratament. Reducerea presiunii vasculare, care este singurul lucru care s-a schimbat în acest timp, a însemnat că proiecțiile privind ceea ce era de așteptat au scăzut cu aproximativ 20%. Acest studiu face un lucru foarte concret, și anume să stabilească o legătură între riscul de demență și acești șapte factori.

Totuși, aceste obiceiuri trebuie luate la vârstele mijlocii ale vieții: “Nu este suficient să începi să le faci la 70 de ani, trebuie să le faci în jurul vârstei de 40 sau 50 de ani, care este momentul în care începi să acumulezi daune în creier”, avertizează Sánchez Alonso, care adaugă: “Cel mai important lucru pe care îl poți face este să faci sport, să nu fii sedentar, să nu fumezi, să nu fii supraponderal și, dacă ai colesterolul ridicat, să iei măsurile necesare. Toate acele lucruri despre care auzim adesea că sunt importante pentru inimă sunt, de asemenea, importante pentru bolile neurologice și, în special, pentru demență. Și vă rog, vă rog să duceți o viață activă din punct de vedere intelectual'.

Rezultatele studiului pot fi încurajatoare pentru cei care sunt speriați de faptul că au antecedente de un anumit tip de demență, după cum explică neurologul García Ribas: “Multe rude, copii ai persoanelor cu această boală, întreabă adesea dacă se poate face ceva. Ceea ce ne spune acest studiu este că, ducând o viață cu o dietă mai adecvată și evitând factorii de risc vascular și fumatul, aceste persoane își reduc probabilitatea de a avea Alzheimer, chiar dacă au un risc familial. “Modificându-vă stilul de viață, aveți grijă de creierul dumneavoastră pentru când veți ajunge la vârsta potrivită”, adaugă neurologul din Puerta de Hierro.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate