Cum sa faci aluatul de tarte
Aluatul de tarte in 3 pasi
INGREDIENTE
- 200 g faina
- un praf de sare
- 100 g unt, taiat cuburi
- 2-3 linguri apa foarte rece
PASUL 1 | PASUL 2 | PASUL 3 |
Cerne faina si sarea intr-un castron. Adauga untul si, cu un cutit rotunjit, taie-l cubulete. Framanta untul cu degetele, amestecandu-l cu faina, pana cand aluatul arata ca un pesmet. |
Imprastie 2 linguri de apa peste aluat, apoi amesteca repede cu un cutit – aluatul se va strange la un loc. Mai adauga 1 lingura de apa si framanta cu mana pana se formea- za un aluat moale. Infasoara in folie adeziva si raceste la frigider 30 min. |
Presara faina pe blatul de lucru si pe sucitor. Intinde aluatul cu miscari energice pana ce aluatul ajunge la grosimea de 2-3 mm. Trece o margine peste sucitor pentru a ridica usor foaia. |
E bine de stiut
■ Foloseste cantarul sau cana gradata – cantitatile trebuie sa fie exacte pentru a obtine consistenta potrivita.
■ Aluatul de tarta trebuie sa fie usor sfaramicios, dar sa se topeasca in gura.
■ Nu framanta prea mult aluatul pentru ca se va intari.
■ Adauga cat mai putina apa, doar cat cuprinde aluatul.
■ Incinge cuptorul la 6/200. Intinde foaia de aluat astfel incat sa fie cu 4-5 cm mai mare decat tava. Pune foaia in tava, lasand marginile sa atarne.
■ Trece sucitorul peste tava, cat sa taie aluatul de prisos. Inteapa aluatul cu o furculita, acopera cu pergament si boabe de fasole uscata si lasa la rece 5-10 min.
■ „Coacerea in orb' inseamna sa coci un blat fara sa se usuce complet.
Pont: Daca dupa coacerea in orb aluatul se crapa, unge deasupra cu albus batut si da iar la cuptor timp de 30 sec.
Aluat cu apa fierbinte?
In loc sa framanti untul in faina, topeste grasimea si apa la un loc, apoi amesteca repede, ceea ce ajuta ca grasimea sa se incorporeze mai usor in faina.
E bine de stiut
■ Aluatul de tarte cu apa fierbinte este unul clasic pentru tartele cu fructe. E suficient de tare sa tina o compozitie cu carne si se va topi in gura.
■ Cand prepari aluat de tarta cu apa fierbinte trebuie sa te misti foarte repede, pentru ca aluatul se modeleaza usor cand e cald.
■ Nu fi tentata sa folosesti robotul, cel mai bine e sa framanti cu mana.
Pont: Poti pastra aluatul necopt in congelator pana la 3 luni. Fa o cantitate dubla si economisesti timp!
Daca ati prins procedeul si ati retinut toate micile secrete, poteti incerca acum sa pregatiti undesert delicios de la pagina de Tarte, dar si mai mult, un aperitiv delicios cu aluat de tarta: Salata Niçoise sau Placintele cu carnati, mirodenii si rosii.
Text si foto: IPC Media/Essentials, shutterstock