Cum le pastrezi sanatoase si frumoase

Plantele tale sunt amenintate tot timpul de boli si daunatori. Invata sa le depistezi din timp si vei avea intotdeauna plante sanatoase.

Udarile excesive, umiditatea redusa din aer si iluminarea insuficienta fac plantele mai vulnerabile la atacul daunatorilor si la boli in perioada de repaus. Examineaza-le periodic pentru a detecta rapid un posibil atac.

1. Evita umiditatea stagnanta, aerisind cu regularitate. Uda-le in functie de temperatura din casa si nu ezita sa le tii fara apa la temperaturi sub 15°C. Nu pulveriza apa pe flori si fructe, apa stagnanta favorizand aparitia mucegaiului.

2. Dusul lunar previne aparitia daunatorilor. Desprinde larvele sau ouale de pe spatele frunzelor cu un jet puternic de apa.

3. Evita extinderea bolii, prin indepartarea partilor atacate – sau chiar a plantei, daca este necesar.
4. Desprinde manual paduchii testosi (scutul lor ii apara de insecticide). Freaca partile invadate cu un tampon imbibat in solutie de alcool 60°, si dupa 30 de minute ii desprinzi mai usor cu un burete.

5. Respecta dozajul specific fiecarui produs folosit la combaterea daunatorilor si a bolilor (in cantitate mare, poate duce la moartea plantei. Repeta tratamentul de doua-trei ori la intervale de sapte zile.

Patarea si putrezirea
Sunt boli foarte frecvente la violeta de Africa. Frunzele devin moi, iar pe tulpina se instaleaza un putregai moale brun-roscat. Evita excesul de apa. Dezinfecteaza pamantul si ghivecele.

Fumagina
Este un mucegai negru care se dezvolta pe secretiile lipi- cioase ale diferitelor insecte. Apare frecvent la camelii, azalee si citrice. Spala frunzele cu apa calduta.

Anumite plante de interior sunt rezistente la atacul daunatorilor si la boli. Intre ele: cyperus, sansevieria, fittonia, aspidistra, adenium.

Paduchele lanos
Colonii de insecte mici infasurate parca in vata pot aparea pe tulpina si pe spatele frunzelor, putand sa migreze in pamant, unde se fixeaza pe radacini. Ei slabesc plantele si favorizeaza dezvoltarea bolilor.

Paduchele testos
Insectele si larvele sunt bine adapostite sub carapace brune, ceroase, protectoare, care se fixeaza de-a lungul nervurilor, pe frunze si tulpini. Caldura si umezeala din casa favorizeaza atacul lor.

Fainarea
Pete albicioase neregulate si acoperite de o pulbere fainoasa pot aparea pe frunze, tulpini si flori. Afectand fotosinteza, boala incetineste cresterea plantelor si le vlaguieste. Apare la begonie, crizanteme, ciclamene, kalanchoe, cisus si avocado.

Protejeaza plantele!
Dupa ce ai depistat ce daunatori au atacat plantele tale, aplica-le tratamente repetate cu insecticid sau acaricid, pe care il pulverizezi cu atentie pe zonele atacate.

Text: biolog drd. Petronela Comanescu; Foto: Cezar Comanescu, Fotografii realizate in Gradina de Sud si Decoflora

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Flori - Gradina