Cum arată prietenia adevărată

Mii de prieteni pe Facebook! N-ai cum să știi, om cu om, cine este fiecare dintre ei. În realitate, se pare că nu putem ține minte mai mult de 300 de persoane, atât cât să le putem identifica. Și câți dintre aceștia ne sunt cu adevărat prieteni?

Poți să-i consideri prieteni pe cei cu care te vezi cel mai des, și nu de nevoie. Pe cei cu care îți face plăcere să te vezi, pentru că te simți bine, pentru că te distrezi cu ei. Sau pe cei cu care te știi demult și tot de atunci îți petreci împreună cu ei timpul liber. Pe moment, ajunge.

Cât de prieten îți este prietenul care, atunci când îi povestești problema ta, te întrerupe ca să vorbească despre problema lui?

Dar, uneori, nici măcar de atât nu ai parte. Printre prietenii tăi, e câte cineva care să nu aibă răbdare să te asculte. Observi că-i stă vorba pe limbă și abia așteaptă să faci o scurtă pauză, ca să respiri sau să duci cafeaua la gură, că se și lansează în ceea ce are de zis, ducând discuția în altă direcție.

Nu mai apuci să-ți duci ideea până la capăt și constați că nici nu ții neapărat. Oricum n-are rost, dacă pe celălalt nu-l interesează. Cu timpul, nu mai ai chef să-i spui nimic și, la urma urmei, nici să te vezi. 

Citeste si 7 erori pe care le comitem când ne cerem scuze. Ce nu trebuie să spunem, ce nu trebuie să facem ca să nu înrăutățim situația

Există un aspect și mai subtil la întreruperile acestea enervante. Vorbești despre tine, despre ceva ce ți s-a întâmplat, ceva ce gândești, ceva de care te îndoiești sau te temi. Iar celălalt te întrerupe ca să vorbească despre sine. Ca să-și expună el experiențele și spaimele. Sau, și mai rău, ca să se dea pe sine de exemplu. 

Bine, vorbește tu despre tine și de data asta. Dar eu, despre mine, când o să vorbesc?

Care este, de fapt, rolul prietenului

Sunt momente în care iei o hotărâre și nu mai e cale de întors. Te-ai gândit, te-ai frământat, ai analizat și ai evaluat toate riscurile și toate eforturile. Ai pornit pe un nou drum. Poate că nu ți-ai ascultat întru totul rațiunea. Poate că îndemnul inimii a învins. 

Sau poți să-i spui intuiție. Dacă ai citit puțină filosofie orientală, ai aflat că așa și trebuia să faci: să-ți urmezi intuiția. Ce rost au prietenii într-un asemenea moment? Nici unul, dacă ei nu simt că au vreun rol.

În mod ideal, ar avea rostul de a te susține. De a-ți întări curajul atunci când ești gata să-l pierzi. De a sta ca o plasă de siguranță pentru cazul în care lucrurile nu ies prea bine. Nu de a te dezaproba și de a-ți pune la îndoială hotărârile.

3 situații în care „prietenii” își dovedesc adevărata față

Acei oameni cu care ai petrecut timp și pe care i-ai considerat prieteni, cu care ai petrecut și te-ai distrat, într-o zi devin atât de ocupați! Nu te sună, sau poate nici nu-ți mai răspund când îi suni tu. Nu mai au drum prin cartierul tău și uită să-ți mai spună când se duc la sală, că poate mergeți împreună.

Citeste si Cât de mult te poate afecta prietenia cu o persoană nepotrivită?

Asta se întâmplă atunci când tu ai dat de necaz. E ca și cum necazul ar fi contagios. Se tem să nu te plângi, pentru că nu vor să se indispună. Dar și mai tare se tem să nu le ceri ceva.

În traiul lor călduț de zi cu zi, dacă cineva le cere în vreun fel ajutorul sau o oră din timpul lor și un pic de atenție, asta poate să le strice echilibrul. Da, echilibrul lor fragil, bunăstarea lor de fațadă s-ar clătina la cea mai ușoară adiere de vânt. 

Trei lucruri sunt în topul celor care îți sperie așa zișii-prieteni: pierderea jobului, boala și divorțul. Fiecare ține cu dinții de locul pe care-l are. Dacă ar pune o întrebare pentru tine, ar fi ca și cum ar ceda o fărâmă din siguranța lui precară.

Dacă ești bolnav sau cineva din familia ta se îmbolnăvește, preferă să facă abstracție de asta. Și, totdată, să facă abstracție de faptul că boala poate să lovească pe oricine, că nimeni nu poate fi absolut sigur că e scutit.

Cât despre divorț… E clar că nu-ți mai găsești locul între acele familii fericite care merg vara la grătare și se distrează împreună. Mai ales o femeie divorțată e privită ca o amenințare, ca și cum obiectivul ei este, de acum, să-și găsească cu orice preț alt bărbat, al oricui ar fi.

Cum arată prietenia adevărată

Ai fost, deja, la întâlnirea de 10, 20, 20+ de ani de la absolvirea liceului? Interesante evenimente, să nu lipsești niciodată de la ele! Unii au rămas neschimbați. Din fericire, sau din păcate – după caz.

Dacă și-au păstrat umorul, naivitatea, entuziasmul, e chiar o bucurie să-i revezi. Îți amintești – dacă ai uitat cumva – ce făcea ca anii aceia să fie atât de frumoși. Dacă și-au păstrat ambițiile și competitivitatea, orgoliile și complexele, atunci e trist și stânjenitor.

Care ți-au fost adevărații prieteni în adolescență? Aceia care acum nu se grăbesc să-și inventarieze reușitele și să-și etaleze succesele, ci te întreabă mai întâi pe tine ce faci. Aceia care nu te întreabă de diplomele universitare sau de bunăstarea materială, ci de sănătate și de binele sufletesc. Reînnoadă prieteniile acelea, ar fi păcat să le pierzi.

Uneori, prietenia este acolo unde nu te-ai așteptat

Se întâmplă, desigur, să fie cineva lângă tine și la bine, și la rău. Cineva care nu te-a menajat întotdeauna și ți-a spus
verde-n față când a avut ceva de spus. Cineva care n-a făcut întotdeauna concesii și n-a avut răbdare cu toate capriciile tale. Cineva care apare în momentul în care ai nevoie și care, fără prea multe vorbe, face pentru tine ceea ce este, cu adevărat, nevoie.

Aceia sunt adevărații oameni puternici și echilibrați. Aceia nu se tem că, dându-ți ție, vor pierde ei. Dar cât de generoasă este viața și cât prețioasă este lecția pe care o primești atunci când apare lângă tine cineva la care nu te-ai fi gândit și nu te-ai fi așteptat!

Citeste si Cum poți deveni expertă în depistarea mincinoșilor

Într-o seară, primești un telefon de la un număr pe care nici nu-l ai în agendă. Îți spune prenumele – poate tot numele – și, timp de câteva secunde, nici nu știi de unde să iei persoana aceea. Nu-ți vine să crezi! O fostă colegă cu care ai schimbat trei vorbe pe săptămână și care nu-ți datorează nimic. A aflat de la cineva, a făcut rost de numărul tău și te-a sunat pentru că poate să te ajute. 

Atunci faci repede o retrospectivă a scurtei și vagii voastre relații. Oare ai fost întotdeauna destul de amabilă? Oare nu i-ai tăiat-o niciodată, așa cum ai obiceiul? Oare nu te-ai eschivat niciodată de la un mic ajutor colegial pe care i l-ai fi putut da? Și atunci îți aduci aminte de ceea ce spuneau părinții și bunicii: „Pe unde treci, ai grijă întotdeauna să lași loc de bună ziua'.

Autor: Mihaela Serea

Sursa foto: pixabay

Vezi și cele mai frumoase citate despre prietenie

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Psihologie