Cât de mult te poate afecta prietenia cu o persoană nepotrivită?
Se întâmplă de foarte multe ori să ținem aproape persoane despre care știm că ne pot împiedica să ajungem acolo unde ne dorim și care ne influențează viața și alegerile într-un mod negativ. Prietenia cu o persoană nepotrivită ne poate afecta mai mult decât ne-am putea imagina.
O relație de prietenie în care nu ne mai simțim bine, în care facem lucrurile din obligație sau în care orice discuție se termină cu un conflict puternic poate fi considerată la fel de nocivă ca o relație de cuplu abuzivă. Pe termen lung, o astfel de legătură poate avea efecte negative atât din punct de vedere al sănătății fizice, cât și la nivel psihic.
Cât de mult te poate afecta prietenia cu o persoană nepotrivită?
O prietenie toxică poate crește nivelul de stres din organism, iar acest lucru poate da naștere unor inflamații și probleme de sănătate grave, printre care și diabetul sau bolile de inimă. Un studiu elvețian a arătat că legătura cu o persoană nepotrivită îi poate determina pe oameni să dezvolte depresii puternice, stima de sine fiind foarte scăzută.
Cum îți dai seama că prietenia ta este nocivă?
Anumite relații de prietenie par perfecte la început și chiar dacă pe parcurs lucrurile se mai schimbă, puține sunt persoanele care pot face diferența între o relație solidă și una nocivă, mai ales dacă nu se ajunge la conflict. O relație de prietenie cu o persoană total nepotrivită poate fi trădată de 4 semne importante, potrivit thesun.co.uk.
1. Stresul
În momentul în care prietenia devine un factor de stres și este nevoie de eforturi mari pentru a evita un conflict, atunci este evident că legătura nu este una potrivită.
2. Critica excesivă
O persoană care să știe să îi atenționeze pe cei din jur când lucrurile nu sunt în regulă este de mare ajutor, dar când un prieten nu face altceva decât să critice, prietenia devine toxică.
3. Competiția
Este evident că ideea de competiție apare de fiecare dată, dar în situația în care o persoană are tendința de a concura întotdeauna cu cei din jur, scopul fiind de a-i face să pară inferiori, atunci relația de prietenie nu este sinceră.
4. Impunerea regulilor
Oamenii care consideră că au întotdeauna dreptate au tendința de a le impune reguli și altora. O prietenie de succes are la bază echilibrul, iar atunci când acesta dispare, relația poate fi afectată.
Foto: shutterstock.com
Citește și:
Nu ai chef să faci sex? Iată de ce…