Iată cum poți deveni expertă în depistarea mincinoșilor

mincinosi

Abilitatea de a face diferența între un mincinos și unul care spune adevărul este un șiretlic pe care majoritatea oamenilor simt nevoia să-l stăpânească. Puțini, însă, îl au. Iată cum poți deveni expertă în depistarea mincinoșilor.

În general, oamenii nu sunt prea buni în a-i descoperi pe mincinoși. Specialiștii spun că oamenii au convingeri inexacte cu privire la indiciile de înșelăciune. Principalul semn al unui mincinos este comportamentul nervos însă mincinoșii  patologici arată mai puține semne nonverbale care să-i trădeze față de cei care mint ocazional. Trebuie să fim atenți la expresiile faciale care semnifică emoții ce ar putea oferi un set de indicii mai evidente decât comportamentele mincinoase standard.

Observația atentă – primul pas în depistarea mincinoșilor

Este greșit să catalogăm emoțiile înșelătoare drept minciună și falsitate. Un zâmbet venit din inimă față de unul catalogat drept fals, nu indică o persoană mincinoasă. Însă, când un agent de vânzări care încearcă să ne facă să cumpărăm ceva cu orice preț, ne zâmbește larg și neîntrerupt, nu ne gândim că o face din toată inima, ci din interes. Suntem tratați într-un mod prietenos chiar dacă persoana în cauză n-o face cu deplină sinceritate.

Cel mai bun mod de a depista un mincinos este să fii atent la emoțiile negative ale acestuia. Și asta pentru că expresiile emoționale negative reprezintă pentru un mincinos notoriu o provocare diferita. Ei nu sunt destul de buni în a se preface furioși și nefericiți. Psihologii spun că, “înșelătorii au mai puțin succes în falsificarea emoțiilor negative, însă persoanele credule și naive nu par să observe.”

Ceea ce trebuie să facem este o distincție clară între expresiile emoționale ale mincinoșilor și cele ale celor care spun adevarul. Trebuie să ținem cont că este greu pentru oameni să falsifice cu succes emoțiile negative, de regulă, ei nu sunt atât de buni la transmiterea unei minciuni atunci când implică o emoție negativă.

Nu trebuie să ne întrebăm dacă o persoană minte sau nu. Prin această abordare directă vom ajunge la o concluzie greșită. În schimb putem observa emoțiile cu care persoana în cauză se confruntă și pe care le transmite.

În concluzie, este greu să devii un expert în detectarea mincinoșilor. Cu toate acestea, dacă vă puneți un set de întrebări despre emoțiile transmise și transfigurate de către un potențial mincinos, judecata voastră poate fi mai aproape de adevăr.

Mădălina Maftei

foto: Shutterstock

Citește și:

Mituri despre sex. 9 idei pe care continuăm să le vehiculăm și să le credem. Fals sau adevărat?

Lucrurile pe care trebuie să le știi înainte de a oferi o a doua șansă. Merită sau nu să te împaci cu fostul iubit?

Cât de mult te poate afecta prietenia cu o persoană nepotrivită?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Avantaje.ro