Credeam ca viseaza cu ochii deschisi… de fapt, era epilepsie

"Cand eram la scoala, profesorii se plangeau ca sunt distrata. Cadeam ca in transa, poate in jur de 30 de secunde. Pe la 15 ani, "absentele" se succedau la fiecare jumatate de ora. In cele din urma, am fost diagnosticata cu epilepsie", povesteste Tatiana.
"Pe la 20 de ani, crizele s-au inrautatit. Mi se intampla sa-mi beau linistita cafeaua, pentru ca in momentul urmator sa ma trezesc cu ea varsata pe mine si habar n-aveam cum s-a intamplat asta. Dupa mai multe seturi de analize, s-a descoperit ca aveam o leziune pe creier – probabil ca rezultat al unor convulsii febrile in copilarie."
Acum, Tatiana are 37 de ani, doi copii si urmeaza un tratament care o ajuta sa faca fata situatiei. Medicii i-au spus ca boala s-ar putea vindeca printr-o interventie chirurgicala, dar au avertizat-o si asupra posibilelor urmari ale acesteia (afectarea vederii si chiar o inrautatire a crizelor de epilepsie). Deocamdata, ea nu doreste sa-si asume riscul operatiei.

 

Ce este epilepsia, ce o declanseaza, cat dureaza, care este cel mai bun tratament
Desi, in general, este privita ca o singura boala, exista peste 40 de tipuri de crize de epilepsie, care afecteaza bolnavii in moduri diferite: unii isi pierd cunostinta, altii au senzatii neobisnuite sau de miscare. Epilepsia reprezinta o anomalie in activitatea electrica cerebrala, care duce la crize.

 

Cine si cand?
Epilepsia poate aparea la oricine, oricand in cursul vietii. Ea poate fi primul semn de tumora cerebrala, ceea ce impune prezentarea de urgenta la medic. Epilepsia aparuta in copilarie poate disparea in adolescenta sau la inceputul vietii adulte.

 

Factori declansatori
Cele mai multe crize apar din senin, dar exista si factori declansatori: stresul, oboseala si somnul insuficient, "saritul" peste mese, boala, schimbarile hormonale, sensibilitatea la lumina intermitenta sau excesul de alcool.

 

Durata
De la cateva secunde (miscari ritmice ale unei parti de corp: un deget, o mana, muschi ai fetei etc.), pana la cateva minute; criza de "grand mal" dureaza mai mult, dar, in general, sub cinci minute. Cand depaseste aceasta durata, devine urgenta medicala.

 

Personalitatea
Epilepsia nu afecteaza inteligenta sau personalitatea. In schimb, cauza ei – hipoxia (slaba oxigenare a creierului) sau un traumatism cranian – poate afecta dezvoltarea intelectuala. Cei mai multi copii cu epilepsie au o inteligenta in limite normale, sunt scolarizati si, ca adulti, sunt perfect integrati social si profesional.

 

Tratament
Starea a patru din cinci persoane poate fi tinuta sub control cu ajutorul medicamentelor. Daca acestea nu au efect, poate fi luata in considerare interventia chirurgicala, desi nici aceasta nu este recomandata in toate cazurile.
O alta optiune presupune implantarea unui stimulator nervos (un disc minuscul) in clavicula, care trimite impulsuri electrice la creier, reducand astfel riscul declansarii crizei.
Dincolo de spectacolul de natura sa inspaimante pe oricine, mai ales pe parinti, epilepsia este o boala care poate fi stapanita cu tratament medicamentos. Mai mult, cu o terapie corect condusa, copilul se va putea incadra in majoritatea activitatilor scolare si sociale specifice varstei.
Unele forme de epilepsie dispar la varsta adulta.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate