Cum sa traiesti pana la 100 de ani

Seiry Toguchi se trezeste in fiecare dimineata la ora sase, isi spala fata cu apa proaspata si iese pe pajistea din fata casei, pentru exercitiile fizice.
Dupa un mic dejun compus din supa de soia cu orez si spanac si oua, isi petrece ziua ingrijindu-si gradina de zarzavat. La ora cinci dupa-amiaza face o baie fierbinte si isi pregateste cina: carne de porc si ridichi proaspat culese din gradina.
Sotia i-a murit, copiii au plecat la oras, dar batranul se descurca foarte bine. Citeste ziare si reviste, isi spala singur rufele. Cand i se face pofta de gogosele cu zahar brun, si le cumpara din orasul apropiat, unde merge cu autobuzul. Nimic extraordinar in asta, cu exceptia faptului ca Toguchi a implinit 102 ani!

 

Un stil de viata
Toguchi este unul dintre cei aproape 600 de centenari din Okinawa. Proportia acestora este de 34 la 100.000 de locuitori. In tarile occidentale, numarul celor care ating suta de ani este de trei ori mai mic! Cercetarile au aratat ca locuitorii Okinawei nu numai ca mor la varste inaintate, dar si traiesc mai bine.
Sunt rare cazurile de infarct, atac cerebral, cancer sau osteoporoza. Batranii de aici au arterele surprinzator de „curate” si valori scazute ale colesterolului. Paradoxal, rata deceselor este mai scazuta la generatiile in varsta (peste 70 de ani) fata de cele mai tinere (peste 50 de ani).
Printre cei din urma s-au gasit mai multi bolnavi de cancer sau cu afectiuni cardiace si vasculare – toate cauzate de occidentalizarea stilului de viata (un nou regim alimentar, stres etc.). Din pacate, s-ar putea ca urmatorul premiu pentru longevitate sa nu mai ajunga in pitoreasca insula japoneza.

 

Secretul tineretii vesnice
Remarcabila speranta de viata a locuitorilor Okinawei nu se datoreaza unei mosteniri genetice speciale, vreunui secret ancestral sau hormon miraculos. Este vorba, pur si simplu, de rezultatul stilului de viata, in care influentele alimentatiei sanatoase sunt evidente.
Aceasta este formata in cea mai mare parte din produse vegetale, in care cerealele sunt asociate cu o mare cantitate de legume si fructe. Intr-o zi obisnuita, locuitorii insulei mananca in jur de sapte portii de legume si fructe, insotite de cereale si de doua feluri de mancare pe baza de soia.
De trei ori pe saptamana au mese compuse din peste si foarte putine alimente de origine animala. Acestea din urma reprezinta un sfert din aportul energetic total, in timp ce vegetalele reprezinta trei sferturi, cu numai 50% glucide complexe (cu eliberare lenta), foarte bogate in amidon. Consumul de bauturi alcoolice este moderat, iar cel de tutun, foarte mic.

 

Ce mancam
Se stie ca radicalii liberi produsi in timpul metabolismului celular sunt si cei implicati in aparitia imbatranirii, maladiilor cardiovasculare si cancerului. Consumul crescut de vegetale, in special de legume si fructe, contribuie la cresterea concentratiei antioxidantilor de natura alimentara in sange, cum sunt polifenolii.
Vrei sa traiesti mai mult si mai bine? Daca nu poti sa treci de maine la regimul de viata al japonezilor din Okinawa, poti, in schimb, sa le preiei cateva dintre obiceiurile sanatoase: fara mese grase si copioase, cat mai multa miscare, mai putina carne rosie, mai mult peste, mai multe fructe, legume si cereale integrale, vin cu moderatie… Ti se pare complicat?

 

O farfurie echilibrata
Recomandarile nutritionistilor sunt aceleasi cand vine vorba despre o alimentatie sanatoasa. Toti sunt de acord cu beneficiile aduse de consumul cat mai mare de alimente de origine vegetala (legume, fructe, cereale, seminte) in dauna celor de origine animala. Printre acestea din urma, pestele detine un loc privilegiat.
Desigur, de la teorie la practica e cale lunga, dar, cu un pic de imaginatie, practica poate deveni simpla. Imparte-ti farfuria in trei: o treime pentru carne sau peste, o treime pentru garnitura de legume si ultima treime pentru paste, orez etc.

 

Pofta de primavara
Ridichile de vara sunt cele mai banale si la indemana cruditati, inca de la primele semne ale primaverii si pana toamna tarziu. Mici si crocante, sunt de culoare rosie, roz, alba, purpurie sau pestrita (alb cu rosu).
Cele mai multe sunt sferice, dar pot avea si forma alungita. Alege-le pe cele mici si mai tari – cu cat sunt mai tinere, cu atat sunt mai fragede si mai savuroase. Cand sunt lasate sa creasca prea mult ori se coc prea tare, ridichile au fibre tari, lemnoase si sunt lipsite de gust.
Daca sunt moi la apasare, inseamna ca sunt seci in interior si e bine sa le eviti, chiar daca sunt mari si frumoase. Ridichile curatate de frunze se pot pastra proaspete in frigider, in pungi de plastic, timp de cinci-sapte zile.

Daca iti imaginezi ca ridichea este lipsita de factori nutritivi, te inseli! Ridichea rosie are putine calorii, dar are cantitati importante de potasiu, vitamina C, acid folic si fibre. O jumatate de ceasca de ridichi taiate felii (cam 12 bucati de marime mijlocie) contine:

  • 12 calorii
  • 0,35 g proteine
  • 2 g carbohidrati
  • 1 g fibre
  • 134,56 mg potasiu
  • 15,66 mcg acid folic

 

Fa-ti si un test de „viata lunga”

Mihaela Doina Radulescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sport si sanatate