Cine a fost Ilie Lăcătuşu, preotul la care se roagă mii de credincioşi pentru sănătate
În rândul credincioşilor ortodocşi circulă vestea că părintele Ilie Lăcătuşu, plecat la cele veşnice pe 22 iulie 1983, ajută la vindecarea bolilor şi la îndeplinirea altor rugi. Cu toate acestea, Ilie Lăcătuşu, considerat a fi unul dintre sfinţii închisorilor comuniste, nu a fost canonizat de către Biserica Ortodoxă română.
În fiecare duminică, mulţi oameni vin să se roage la racla părintelui Ilie Lăcătuşu. Aceasta se află în incinta cimitirului Giuleşti, din Bucureşti.
Numeroşi credincioşi spun că sfântul necanonizat este un mort viu, deoarece potrivit spuselor acestora el îşi mişcă ochii şi mâinile. La 15 ani după deschiderea mormântului părintelui Lăcătuşu urmaşii acestuia au rămas înmărmuriţi: corpul părintelui era neputrezit şi emana un miros plăcut.
Arhiepiscopia Bucureștilor: „În data de 22 iulie 1983, părintele Ilie Lăcătușu a trecut la Domnul, fiind înmormântat în acest cavou. După 15 ani, a decedat și preoteasa Ecaterina Lăcătușu. Atunci, pentru înmormântarea acesteia în același cavou, parohia a eliberat Autorizația de deshumare‑reînhumare a părintelui Ilie Lăcătușuși Autorizația de înhumare apreotesei Ecaterina Lăcătușu (data emiterii 29 septembrie 1998). Cu această ocazie, s‑a constatat faptul că trupul părintelui Ilie Lăcătușu era neputrezit.”
Conform mărturiei părintelui Iustin Pârvu despre necanonizarea părintelui Ilie Lăcătuşu se pare că motivul principal ar fi acela că Ilie Lăcătuşu ar fi fost legionar.
Citeşte şi Mina Dobzeu, sfântul închisorilor comuniste, a împlinit 95 de ani
Viaţa preotului care îi ajută pe credincioși după moartea sa
Conform cuvantul-ortodox.ro, părintele Ilie a venit pe lume pe 6 decembrie, în anul 1909. Acesta s-a născut în judeţul Vâlcea, în satul Crăpăturile. Părinţii săi, oameni evlavioşi, l-au îndrumat către credinţă.
Astfel că, tânărul Ilie, după ce a mai crescut, a urmat Seminarul Teologic Sf. Nicolae' din Râmnicu-Vâlcea. După absolvirea seminarului, în 1930, Ilie s-a înscris la Facultatea de Teologie din Bucureşti.
După un an se căsătoreşte cu învăţătoarea Ecaterina Popescu, iar la 1 septembrie 1934 este uns ca preot.
Anii de detenţie
- Pe 19 iulie 1952 este arestat şi trimis la muncă silnică, la Canal, în colonia de muncă M.A.I. Galesu. Acolo a stat până în octombrie 1952.
- În perioada octombrie 1952-august 1953 – a fost dus şi supus la muncă silnică în colonia de muncă M.A.I. Peninsula. Din 53 preotul Ilie a fost mutat la Oneşti, de unde a fost eliberat pe 26 aprilie 1954.
- Pe 1 iulie 1959 este iar arestat şi dus să lucreze la Periprava. A fost eliberat după 5 ani şi i-a fost fixat domiciliul la Bolintinu.
Despre părintele Ilie Lăcătuşu
Citeşte şi Suferinţa şi rostul ei, în viziunea părintelui Arsenie Boca
Sursa video: youtube.com
Surse articol: cuvantul-ortodox.ro, youtube.com
Sursă foto: captură youtube.com