Chiropraxia, o terapie impotriva durerilor de spate
Chiropraxia – “Asezarea oaselor”
“Suferinta si durerile ma faceau sa ma simt inutila”
Daniela e o femeie tanara si delicata, abia trecuta de 34 de ani. “Vedeti, putini dintre noi putem sa privim lumea ca prin ochii altcuiva. Adica putini ne punem in pielea altora. De aceea, adesea nu-i putem intelege pe oamenii care traiesc apasati de dureri fizice, care sunt complexati de o suferinta pe care nu o pot rezolva cu nici un chip. Pana ce crizele au inceput sa devina tot mai dese si mai lungi, credeam ca nu poate fi vorba de cine stie ce nenorocire, ca erau niste dureri trecatoare, care vor ceda daca ma odihnesc mai mult.
Insa au venit apoi momente cand suferinta mea ma facea sa ma simt inutila. Abia il nascusem pe fiul meu, Alexandru, acum patru ani, si eram deseori aproape in pragul depresiei, fiindca durerile de spate ma impiedicau sa fiu langa el. Erau zile intregi in care nu ma puteam ridica din pat, abia puteam sa calc. Era o senzatie ingrozitoare. Ca si cum zeci de ace fierbinti mi se infigreau in sale. Era cumplit. Abia mergeam prin casa, tinandu-ma de mobila pana la baie sau pana la patutul copilului. Medicii imi dadeau doar tratamente cu analgezice care aveau efect pe termen scurt, si nici acela prea puternic.”
Despre cauza durerilor ei de spate nu stie ce sa spuna. Poate ca o fi facut vreodata o miscare gresita, ori o fi ridicat ceva greu. I s-a mai spus ca poate fi vorba de o afectiune mai grava. “Cel mai tare m-am speriat atunci cand o astfel de criza lombara m-a tinut mai mult de trei zile intepenita. Durerea era atat de intensa, incat parca ar fi fost vie. De mers la serviciu nici nu putea fi vorba, iar doctorul mi-a recomandat imediat o radiografie, ca sa se poate exclude eventualitatea unei fracturi sau a osteoporozei.”
Cand a auzit ce boli ar fi putut sa aiba, de la hernie de disc la artroza, dar mai ales cand a auzit ca lombalgia ei (invatase deja de multa vreme ca se cheama lombalgie) poate fi cauzata de osteoporoza, au trecut-o fiorii.
Daniela a decis sa inceapa lupta cu efectele bolii si ale nemiscarii la care o condamnau durerile ei de spate si sa caute o cale de vindecare. Chiar si una mai putin comuna, cum erau terapiile alternative. La chiropraxie se gandise de mult, de cand a auzit ca e o terapie cu rezultate extraordinare si foarte folosita in Occident.
“Mi s-a parut ciudata partea de gimnastica a tratamentului, un fel de ‘streching’ cu indoiri complicate, alungite, contorsionari ale corpului, elaborate si vindecatoare, care s-ar parea ca reasaza oasele la locul lor. Ma simteam mai bine si durerea aproape disparuse.”
Acum Daniela e mai linistita, zambeste mult mai des, se simte perfect si nu mai are dureri decat foarte rar. Stie ca poate invinge in lupta cu boala si mai ales ca are ca aliat o terapie complexa si asta, spune ea, e cel mai important. Sa nu fii singur in fata durerii!
Cauze
Coloana, solicitata in permanenta, devine sensibila la anumite miscari, cum ar fi flexiunile, torsiunile sau vibratiile. In functie de localizare, durerea poate fi cervicala, dorsala sau lombara (lombalgie – durere in zona rinichilor). Aceasta este cea mai frecventa, dar problemele serioase apar atunci cand se deterioreaza unul dintre elementele coloanei vertebrale: discurile intervertebrale, ligamentele sau muschii.
Stiai ca? In 9 cazuri din 10 este vorba despre o lombalgie comuna, lipsita de gravitate, iar in 90% din cazuri durerile de spate sunt cauzate de slabirea muschilor spatelui.
SFATURILE UNUI CHIROTERAPEUT
Miscari complexe ale articulatiilor si “memoria musculara”
Chiropraxia, sau – cum mai este denumita de practicieni – vertebroterapia, este considerata o stiinta terapeutica, dar si o arta. Despre secretele acestui domeniu medical l-am intrebat pe unul dintre cei mai dotati chiropracticieni romani, Cosmin Alexa, din Iasi. De la el am aflat si ce este de fapt tehnica chiropractica: “Chiropraxia este o terapie manuala a articulatiilor, descoperita in 1845 de medicul englez Daniel Palmer. Si astazi, chiropraxia si osteopraxia sunt folosite cu succes in majoritatea tarilor occidentale.
Terapeutii pot trata o mare varietate de maladii legate de sistemul muscular si articular, si in mod deosebit, pe cele care se manifesta prin lombalgii, prin dureri insuportabile ale spatelui, prin manipularea articulatiiilor si coloanei vertebrale. Este vorba de un complex de miscari foarte bine gandit, prin care medicul remodeleaza pozitia pacientului, preseaza muschii din zona coloanei vertebrale si detensioneaza zonele afectate folosind anumite tipuri de rasuciri.” Scopul terapiei este de a trata problema fundamentala a pacientului, si nu doar simptomele de durere acuta ori disconfortul pe care femeia le simte in acele momente.
“Terapeutul pune un diagnostic initial dupa o anamneza detaliata si dupa ce face o examinare atenta, pentru a stabili locul unde se inregistreaza disfunctia de mobilitate, cea care produce si puseul dureros. Pierderile de mobilitate cauzate de lombagii sunt de fapt semnale ale unor probleme de natura biomecanica mai profunda, iar acestea, odata corectate, pot aduce si o imbunatatire a starii generale fizice si psihice a pacientei”, mai explica chiropracticianul.
Tehnica chiropractica, de repozitionare a articulatiilor blocate, a fost dezvoltata puternic in Rusia, dar si in Statele Unite, unde exista, la Philadelphia, un Colegiu de Osteopraxie, si nu este deloc simpla. Ea incepe mai intai cu deblocarea centrilor energetici din zonele de langa coloana vertebrala si apoi se recurge la manipularile osteoarticulare directe, miscarile care sunt gandite si combinate in asa fel incat sa stimuleze ceea ce practicenii numesc ‘memoria musculara’.
“Apare un efect de inductie biomecanica; acesta e completat de cele de rasucire si deblocare a segmentelor vertebrale, urmat de o serie de extensii ale coloanei, care pot rezolva cazuri complicate. Pozitiile in care sunt puse articulatiile fac ca muschiul sa memoreze starea de relaxare ca fiind cea normala si permit organsimului sa pastreze mai multa vreme pozitia corecta a articulatiei respective, efectul curativ fiind dublu fata de cel al unui masaj terapeutic normal, sa zicem.”
Cele doua tipuri de terapii se pot folosi asupra oricaror segmente ale aparatului locomotor si in general se combina o serie de cinci manevre, cu scopul de a reda mobilitatea si a elimina durerile insuportabile. Chiropracticianul aplica initial o manevra directa, in timpul careia ‘lucreaza’ pe segmentele vertebrale si articulare, urmata apoi de una indirecta, de rasucire, care deblocheaza segmentele vertebrelor. “Pentru completarea terapiei si stabilizarea in timp a rezultatelor, se continua cu cateva serii de sedinte complementare (15-20), unde se combina chiropraxia cu masarea oaselor craniene si a celor sapte puncte meridiane aflate pe linia cervicala, in zona bazei trunchiului cerebral“, mai adauga terapeutul Cosmin Alexa.
Poti preveni durerile?
- Nu ezita: cateva exercitii de gimnastica simple, efectuate zilnic acasa, vor intari muschii spatelui.
- Nu dormi pe burta. Pozitia de somn recomandata este pe o parte sau pe spate.
- Nu dormi pe o saltea prea moale, dar nici prea dura.
- Schimba-ti frecvent pozitia la locul de munca si fa cate o pauza de relaxare musculara, de cate zece minute, cam la fiecare doua ore.
- Daca ai ceva greu de carat, nu ridica totul cu o singura mana. Repartizeaza greutatea in ambele maini, in mod egal.
- Cand ridici ceva de jos, nu te apleca de la mijloc, indoaie genunchii.
- Evita miscarile bruste, mai ales atunci cand ai ceva greu in maini, precum si pe cele de rasucire a spatelui.
- Daca ai depasit cumva greutatea normala, tine o dieta care sa te ajute sa scapi de kilogramele in plus.
- Evita mersul pe tocuri mai inalte de cinci cm, fiindca iti poate afecta coloana.