Când apare osteoporoza şi cum poate fi prevenită

Calitatea vieţii este afectată de prezenţa osteoporozei, care îngrădeşte abilităţiile fizice ale individului, îi reduce autonomia personală şi îi limitează participarea la viaţa socială.

Dar viaţa noastră ca femei active fizic, psihic şi social nu se încheie odată cu trecerea în această etapă de vârstă.

Cum să ne ferim de osteoporoză

Vrem să fim tonice sau copleşite de neajunsurile fireşti ce apar odată cu trecerea anilor? Acest lucru depinde doar de noi.

Cât de sănătos ne hrănim, cât de des facem mişcare, renunţarea la consumul zilnic de nicotină sunt acţiuni de care depinde sănătatea noastră în această perioadă ingrată a menopauzei.

Medicina modernă vine astăzi în sprijinul nostru, pentru ca tranziţia către o altă etapă a vieţii noastre să fie cât mai lipsită de griji şi boli.

În U.E. se doreşte o modificare a politicilor de sănătate în domeniul osteoporozei, prin adăugarea acestei afecţiuni ca prioritate pe agenda sănătăţii publice.

În Europa, numărul fracturilor osteoporotice a fost estimat la peste aproape patru milioane anual, iar costurile totale de tratament la peste 31 de miliarde de euro.

În România, una din trei femei suferă de-a lungul vieţii de o fractură osteoporotică.

Osteoporoza este, la acest moment, cea mai frecvent întâlnită afecţiune a întregului schelet, în care creşterea fragilităţii osului duce la apariţia fracturilor în condiţii de minime traume.

Simptomele osteoporozei

Evoluţia asimptomatică face ca afecţiunea să fie depistată de obicei tardiv, atunci când tabloul clinic devine dominat fie de prezenţa durerilor osoase şi a deformărilor coloanei vertebrale, fie de fracturile osteoporotice.

După instalarea menopauzei, screeningul pentru depistarea precoce a prezenţei osteoporozei se poate face uşor în centre specializate.

În prezent, în Romania, osteodensitometria duală cu raze X(DXA scan) este disponibilă în toate marile oraşe.

Femeile cu o greutate subnormală, fumătoare cronice, cu istoric familial de fracturi osteoporotice, cele care au suferit deja o fractură de pumn sau de şold sau cele cu tasări vertebrale descoperite radiologic întamplător trebuie să beneficieze de efectuarea acestui test.

Cu ajutorul medicului specialist (endocrinolog, reumatolog), lista de investigaţii se va completa specific pentru fiecare pacientă, urmând ca aceasta să fie inclusă într-un program individualizat de management ce cuprinde atât modificări ale dietei şi stilului de viaţă, cât şi terapie medicamentoasă.

Recomandări pentru tratarea osteoporozei

Medicii recomandă ca, odată cu intrarea în menopauză, să menţinem sănătatea osului, asigurându-i necesarul zilnic de calciu.

Astfel, este bine să se includă în stilul de viaţă o dieta bogată în lactate, legume ca: varza, spanacul, brocoli, sau alimente îmbogăţite cu calciu: tofu, suc portocale, cereale, sau suplimente zilnice de 1000-1200mg/zi, acolo unde dieta nu este suficientă, dar şi doza optimă de vitamina D (suplimentată obligatoriu cu 800-1000 UI/zi).

Este extrem de important să evităm sedentarismul şi să facem mişcare în fiecare zi. Chiar dacă am fost deja diagnosticate cu osteoporoză, nu trebuie să devenim inactive, înspăimantate de riscul de fractură.

Activităţile fizice (mers pe jos, alergat, gimnastică) contribuie la fortifierea sistemului muscolo-scheletal facându-l mai rezistent la fracturi, iar creşterea forţei musculare duce, de asemenea, la îmbunătăţirea stabilităţii, dar şi la realizarea unui tonus fizic şi psihic puternic şi optimist.

Strategiile farmacologice actuale adresate osteoporozei s-au dovedit extrem de eficiente în prevenirea apariţiei fracturilor, dacă sunt aplicate la timp şi selecţionate în funcţie de specificul fiecărei paciente.

Secolul 21 vine şi cu bune şi cu rele. Riscăm să devenim sclavii tehnologiei, uitând un principiu simplu: că tehnologia ne uşurează viaţa zilnică, ne ajută să trăim mai mult, dar nu neaparat mai sănătos.

În „războiul' pentru sanatatea noastră, mişcarea şi alimentaţia sănătoasă devin „medicamentele cele mai eficiente'.

Autor: Dr Anca Popescu, medic primar endocrinolog, Spitalul Universitar Bucureşti.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sport si sanatate