Cele mai bune ceaiuri de plante
Incearca si tu
1.Coada soricelului
Se recomanda in diferite afectiuni ale stomacului si intestinelor, ca enterocolitele si gastritele. Calmeaza colicile stomacale, ajuta la eliminarea gazelor si restabileste pofta de mancare. Influenteaza in bine menstruatia neregulata, avand proprietatea de a regla hemoragiile abundente si de a calma durerile.
2.Stejarul
De la stejar se foloseste coaja din care se face o fiertura care combate diareea. Extern, baile duc la vindecarea hemoroizilor, a bolilor de piele si a degeraturilor.
3.Ienuparul
Din fructele de ienupar se prepara un ceai care are actiune diuretica si antiseptica, dand bune rezultate in bolile de rinichi. Prin diureza pe care o produce, ceaiul din fructe de ienupar aduce la ameliorare in reumatism. Gravidele si bolnavii care prezinta inflamatii manifestate prin urinare cu sange vor evita consumarea acestui ceai.
4.Obligeana
De la aceasta planta se folosesc sub forma de ceai si tinctura tulpinile subterane numite rizomi. Ele contin un ulei volatil datorita caruia obligeana are proprietati tonic – aperitive, sedative, analgezice si se foloseste ca stimulent gastric.
5. Papadia
Papadia se recomanda ca medicament in bolile unde exista un dezechilibru glanduar. Astfel, ceaiul de papadie se recomanda la obezitate, in boli de ficat, marind secretia biliara, normalizeaza circulatia sangelui, mareste pofta de mancare la convalescenti, are actiune diuretica. Prin diureza pe care o produce, face ca toxinele din corp sa se elimine si ajuta indirect in eczeme si alte boli de piele, in guta, reumatism si ateroscleroza.
6.Trandafirul
De la trandafir se folosesc petalele. Petalele uscate, in infuzie, se folosesc sub forma de comprese pentru ochii obositi, in gargare, macerare in miere de albine, in tratamentul afectiunilor bucale la sugari. Ceaiul facut din 1 – 2 lingurite de petale la 250 g de apa se recomanda in diaree cronica.
7.Tintarura
Tintaura se foloseste pentru marirea poftei de mancare si regenerarea sangelui la cei anemici. Mai are proprietatea de a scadea febra. In bolile de ficat aduce ameliorarea prin cresterea secretiei biliare. Se bea un sfert de pahar cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.
8.Zmeurul
Fructele de zmeura contin vitaminele B si C, acid malic si citric. Sunt recomandate in ameliorarea digestiei si intarirea organismului. Datorita taninului, frunzele au actiune astringenta si dezinfectanta, micsorand in acelasi timp aciditatea stomacala, recomandandu-se in diaree.
9.Plamanarica
Frunzele acestei plante se folosesc in bolile cailor respiratorii, usurand expectoratia, calmand tusea si raguseala. Prin sarurile de potasiu ce le contine, plamanarica are si actiune diuretica, intrebuintandu-se in boli de rinichi si vezica. Se recomanda in caz de ulcer gastric si pentru cei care sufera de diaree.
10.Muschiul de piatra
Are insusiri emoliente si calmante, recomandandu-se in bronsite insotite de tuse, laringite, traheite si inflamatii ale tubului digestiv. Se foloseste cu bune rezultate contra varsaturilor la femeile insarcinate.
Pentru tuse
11.Ciubotica – cucului
De la ciubotica – cucului se folosesc florile si radacinile. Atat florile, cat si radacinile au proprietatea de a fluidiza secretiile bronhice si eliberarea lor, recomandandu-se in bronsite, pneumonii si tuse. Ceaiul de flori se mai foloseste si in tulburari gastro-intestinale, afectiuni renale si vezicale. Are proprietati antiseptice, sedative si sudorifice. Ceaiul de flori se prepara prin infuzie, iar cel de radacini prin decoctie. Pentru a calma tusea, se iau 3 – 4 linguri de ceai pe zi.
12.Cimbrisorul
Datorita uleiului volatil pe care il contine, din cimbrisor se prepara un ceai cu proprietati expectorante, care calmeaza spasmele cailor respiratorii. Este indicat a fi intrebuintat in tratarea tusei convulsive, bronsitei, raguselii si tusei astmatice. Pentru a se mari efectul calmant in tuse si bronsite, in compozitia ceaiului de cimbrisor se vor pune frunze de patlagina, de potbal, flori de nalba si radacina de ciubotica – cucului. Avand si o actiune antiseptica puternica, ceaiul actioneaza asupra ficatului si rinichilor, ameliorandu-le starea.
Vezi și de ce este recomandat ceai de afine
Pentru gripa
13.Teiul
Ceaiul din flori de tei ajuta la vindecarea racelii si a gripei, mai ales atunci cand acestea sunt insotite de febra, deoarece produce o transpiratie abundenta, care face sa scada tempetarura corpului. Are o actiune linistitoare in tuse, bronsita, ajuta la eliminarea secretiilor bronsice.
14.Macul de camp
In medicina, de la aceasta planta se folosesc petalele. Acestea au proprietatea de a calma tusea. Sub forma de ceai se folosesc in bronsita, gripe severe, raceala si raguseala.
15.Busuiocul
Ceaiul din frunze de busuioc ajuta in cazul tusei convulsive, a gripelor febrile, colici, diaree, tulburari de digestie, febra, dureri de gat, angine, migrene, dureri de cap, iritatii oculare.
16.Salcia
Coaja de salcie, sub forma de ceai, este indicata pentru gripa si stari febrile. Are proprietati antinevralgice si se administreaza in caz de guta.
17.Pinul
De la pin se folosesc mugurii, care contin ulei volatil si rezine, datorita carora au un efect balsamic in inflamatiile cailor respiratorii insotite de tuse si bronsite. Ceaiul de muguri de pin are si actiune diuretica, recomandandu-se in pielite, cistite si uretrite. Ceaiul se prepara dintr-o lingurita de muguri care se oparesc cu 250 g apa. Se beau 2 – 3 ceaiuri caldute pe zi.
18.Gutuiul
Din samburi se prepara un ceai care ajuta la vindecarea tusei, bronsitei si raguselii. Este indicat la persoanele care au gripa. Frunzele, sub forma de ceai, sunt bune in tratarea diareei.
19.Socul
De la soc se folosesc florile si mai rar fructele. Florile au proprietatea de a provoca o transpiratie abundenta, fiind recomandate sub forma de ceai in gripa, raceala, bronsita, ajutand la scaderea temperaturii. Acest ceai influenteaza favorabil reumatismul, guta si bolile de rinichi, prin diureza produsa. Ceaiul creste cantitatea de lapte la femeile care alapteaza.
20.Maghiranul
Datorita uleiului volatil si a vitaminelor A si C, ceaiul de maghiran stimuleaza digestia, ajuta la eliminarea gazelor, mareste pofta de mancare si calmeaza colicile stomacale. Se recomanda in unele stari nervoase.
21.Trei-frati-patati
Se foloseste planta intreaga, fara radacini. Infuzia obtinuta din aceasta planta are proprietati diuretice si depurative (curata sangele), intrebuintandu-se mai ales in eczeme, urticarie, cosuri si furuncule. Ajuta in tuse.
22.Musetelul
Florile au proprietati antispasmodice, anestezice, dezinfectante si antiinflamatorii. Datorita acestor insusiri, infuzia de musetel calmeaza spasmele muschilor stomacului provocate de colitele insotite de colici si de gastrite.
Azulenul din uleiul de musetel prezinta un efect favorabil unei stari alergice si astm bronsic la copii. Infuzia de musetel se recomanda contra diareei si, in general, in toate afectiunile stomacului si intestinelor, de cele mai multe ori in asociatie cu frunzele de menta.
In raceli si gripa, ceaiul de musetel provoaca transpiratie, ceea ce face sa scada febra. Musetelul se foloseste extern sub forma de cataplasme, clisme, gargara si bai in diferite afectiuni.
23.Hameiul
De la hamei in scop medical se folosesc conurile. Datorita substantelor pe care le contine, hameiul este un sedativ al sistemului nervos. Hameiul are proprietati tonice stomahice, marind pofta de mancare prin stimularea secretiilor gastrice. Acest ceai are si insusiri afrodisiace. O actiune binefacatoare aduce si in bolile de ficat.
24.Cicoarea
Se foloseste atat planta recoltata in timpul infloririi, cat si radacina. Din radacina sau din planta se prepara un ceai care favorizeaza digestia si stimuleaza functiile hepatice si renale. Infuzia de radacina este mai puternica.
Pentru digestie
25.Rostopasca
Se intrebuinteaza planta intreaga care are actiune calmanta si antispasmodica. Se foloseste pentru linistirea durerilor de ficat si cresterea secretiei biliare. Ceaiul se recomanda in tusea spastica. Asociata cu sunatoarea, coada-soricelului si menta da un ceai cu efect curativ in boli de ficat.
26.Menta
Frunzele de menta contin ulei volatil bogat in mentol si tanin. Infuzia facuta din frunze are actiune linistitoare asupra durerilor de stomac, calmand spasmele. Este un bun medicament in tulburari digestive si hepatice, avand insusirea de a mari secretia bilei.
27.Galbenelele
Florile de galbenele au efect cicatrizant si calmant. In asociatie cu florile de musetel, menta si patlagina se recomanda in tratarea ulcerului stomacal si duodenal. Florile de galbenele maresc secretia biliara si se utilizeaza in boli de digestie si stomac.
28.Coriandru
Fructele coriandrului se folosesc ca stimulent al secretiilor gastro-intestinale, au efect de calmare. Ceaiul de coriandru ajuta la eliminarea gazelor stomacale. Se foloseste sub forma de infuzie.
29.Crusin
De la crusin se foloseste coaja ramurilor. Coaja are actiune purgativa si nu produce obisnuinta pentru organism. Se intrebuinteaza mai ales in constipatiile cronice, sub forma de ceai (1 lingura de coaja se opareste cu 250 g de apa).
30.Pelinul
Este folosit ca tonic amar, stimuleaza si mareste secretia organelor digestive. Se recomanda in aproape toate bolile digestive.
31.Murul
Ceaiul din frunze de mur este recomandat in tratarea diareei, iar sub forma de gargara pentru inflamatiile gingiei.
Calmante
32.Valeriana
In scopuri medicinale se folosesc rizomii si radacinile. Ceaiul de valeriana are proprietatea de a miscora starile de excitatie, regleaza palpitatiile inimii si aduce un somn linistitor. Calmeaza spasmele musculare, recomandandu-se in colicile stomacale de natura nervoasa si combate sensibilitatea la vomare. Infuzia se pregateste dintr-o lingurita de radacina maruntita la un sfert de litru de apa clocotita. Se bea seara, la culcare.
33.Urzica
Frunzele se folosesc sub forma de ceai; acesta are actiune diuretica in bolile de rinichi. Ceaiul de urzica are proprietatea de a dizolva nisipul din rinichi si influenteaza favorabil reumatismul si guta. Are insusirea de a opri hemoragiile, datorita vitaminei K, recomandandu-se la hemoroizi, menstruatii abundente, hemoragii uterine dupa nastere.
Nu uita de…
34.Schinelul
Se foloseste planta inflorita. Ceaiul de schinel creste pofta de mancare, se recomanda in bolile de ficat si cele ale cailor respiratorii. Ceaiul sau tinctura se recomanda in tulburari digestive si stari inflamatorii ale stomacului.
35.Levantica
In scop medicinal se folosesc florile sub forma de infuzie. Aceasta are proprietati curative in cazuri de sistem nervos instabil, migrene, si boli de inima care au un substrat de origine nervoasa. Ceaiul de levantica mareste diureza si sectretia biliara. Din flori se prepara si un otet aromat cu care se fac frectii in caz de gripa, raceli si stari febrile.
Actiuni complexe
36.Troscotul
Ceaiul de troscot se foloseste ca astringent in combaterea diareei. Se foloseste ca tonifiant la anemici si convalescenti, avand si proprietatea de a mari pofta de mancare.
37.Coada-calului
Se foloseste planta intreaga, fara radacina. Continutul insemnat de acid silicic si saruri minerale ii da proprietati remineralizate, de aceea acest ceai se recomanda convalescentilor si anemicilor. Continand ulei volatil, acest ceai este recomandat ca antiseptic si diuretic in boli de inima, ficat, piele, in guta si reumatism.
38.Chimenul
Infuzia preparata dintr-o lingurita si jumatate de fructe la o ceasca cu apa are proprietatea de a elimina gazele din stomac la cei care sufera de balonari, mareste cantitatea de lapte la femeile care alapteaza, regleaza functiile stomacului, combate inflamatiile intestinale, calmeaza colicile, fludifica secretiile bronhice si mareste diureza.
39.Brusturul
De la brusture se foloseste radacina. Din aceasta se prepara un ceai care are proprietatea de a stimula functiile renale si cutanate, fiind bun diuretic si sudorific. Influenteaza in bine acneea, furunculoza, diferite eczeme si alte boli ale pielii. In acelasi timp, ceaiul de brusture mai are insusirea de a scadea zaharul din sange.; de aceea se recomanda celor care sufera de diabet. Extern, fiertura de radacina de brusture asociate cu urzica si mesteacan ajuta la cresterea parului.
40.Anghinarea
Din punct de vedere terapeutic, frunzele de anghinare se caracterizeaza prin efectele sigure asupra bolilor de ficat si rinichi, avand proprietatea de a mari secretia biliara si diureza, regland in acelasi timp procesul de formare a colesterolului. Paralel cu aceste efecte, ceaiul are insusirea de a diminua zaharul din sange, dand bune rezultate in unele cazuri de diabet. Este un ceai tonic care ajuta la eliminarea toxinelor.
Ceai cu alcool
41.Reteta pariziana
Ingrediente pentru 1 portie: 150 ml ceai negru, 150 ml suc de portocala, ½ lamaie, 4 lingurite coniac. Ceaiul negru gata infuzat se amesteca cu sucul de portocale, cu zeama si coaja de la jumatate de lamaie. Se incalzeste fara sa fiarba si se adauga coniac.
42.Ceai Naya
Ingrediente pentru 2 portii: 2 cesti de votca, 5- 6 lingurite ceai negru cu bucatele de fructe. Se amesteca ceaiul cu votca si se bea infuzat, fara sa fie incalzit. Se lasa 24 de ore, se strecoara si se serveste.
43.Cu menta si rom
Ingrediente pentru 2 portii: 100 ceai negru rusesc, 100 ml lapte, lamaie, zahar, menta, rom. Se amesteca ceaiul cu laptele, se adauga o felie de lamaie, zahar si frunze de menta.
44.Green ice tea
Pentru 2 portii: 1 ceasca infuzie ceai verde, 2 kiwi feliate, 1 banana feliata, 1 ceasca pepene galben taiat cuburi, 1 lingura zahar, 6 cuburi de gheata. Toate ingredientele se pun intr-un blender sau shaker si se amesteca pana se omogenizeaza. Se serveste in pahare.
45.Ice tea cu mirodenii
Ingrediente pentru 2 portii: ceai negru tare, ½ ceasca apa, ¾ ceasca de zahar, ¼ ceasca suc de portocale, ¼ ceasca zeama de lamaie, cuburi de gheata. Toate ingredientele in afara de ceai si gheata se pun la fiert. Se infuzeaza 5 minute.
Arome exotice
46.Ceai verde
Creste viteza metabolismului si arde grasimile. O doza zilnica de 3 cesti ceai verde arde cu 4% mai multe calorii fata de normal.
47.Ceai negru
Ceaiul negru reduce dezvoltarea tumorilor. Acest ceai distruge celulele cancerului de colon.
48.Ceai alb
Acest tip de ceai este foarte greu de gasit si nici gustul sau aroma nu sunt spectaculoase. In schimb, este mult mai sanatos decat celelalte.
49.Lapacho
Are multe calitati si este numit Copacul Vietii'. Stimuleaza regenerarea celulelor, este sedativ si diuretic.
50.Rooibos
Calmeaza durerile de cap si tulburarile somnului, pastreaza oasele si dintii sanatosi.