Ce trebuie sa stim despre hepatita virala B

Anual apar in lume aproximativ 50 de milioane de cazuri de hepatita virala, alimentand un imens rezervor de virus hepatitic B, constituit din 300 de milioane persoane infectate, rata mortalitatii fiind de 2 milioane pe an!

Hepatita B este mai raspandita in randul adultilor decat al copiilor, tinand cont si de modul in care se transmite aceasta boala infectioasa. Frecventa hepatitei virale tip B este de zece ori mai mare la personalul medico-sanitar decat la restul populatiei. Pentru Romania, nu se cunosc date epidemiologice extrem de exacte, se estimeaza insa ca procentul celor infectati cu virusul hepatitic B este de cel putin 5 %, la noi fiind afectate toate categoriile de varsta.

Sursa de infectie o constituie bolnavii din toate fazele de evolutie a bolii (acuta sau cronica). Principala cale de transmitere este cea percutana (prin penetrarea pielii), prin manevre medicale sau nemedicale, toate fiind in legatura cu inocularea incidentala de sange chiar si in cantitati extrem de mici.

Modalitati frecvente de raspandire sunt:

  • recoltari de sange infectat;
  • transfuzii de sange sau derivate infectate cu HVB;
  • perfuzii cu ace nesterilizate;
  • folosirea instrumentelor chirurgicale nesterilizate corespunzator;
  • refolosirea acelor spirale in stomatologie (cele folosite in denervarile canaliculare);
  • acupunctura efectuata cu ace nesterilizate;
  • vaccinarea in serie cu pistol (jet gun);
  • folosirea in comun a truselor de manichiura, a lamelor si bricelor de ras, gaurirea lobilor urechilor pentru cercei (piercing), tatuajul amator efectuat in conditii improprii.

Faptul ca HBV se gaseste in diferite fluide ( secretii, saliva, sperma, lichid vaginal), face posibila transmiterea prin contact cu aceste secretii sau mucoasele respective (sarut, contact sexual), sau prin plagi contaminate cu HVB.

Transmiterea hepatitei B de la mama la fat (transmitere transplacentara) este intalnita in 10% din cazuri.Riscul de transmitere a HVB de la mama la fat este de 100% daca mama face hepatita tip B in primele 3 luni de sarcina. Copiii vor dezvolta o hepatita cronica cu evolutie mai putin zgomotoasa.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate