Premieră în medicina din România – Se lansează un curs de pregătire pentru asistente

Se lansează un curs de pregătire pentru asistente

Se lansează un curs de pregătire pentru asistente

Se lansează Programul Stomacare care le oferă asistentelor competențe în Stomaterapie. O șansă unică de a beneficia de îngrijire la nivelul standardelor internaționale pentru pacienții care au fost operați de cancer de colon.

Programului Stomacare va fi lansat pe 22 februarie și își propune să creeze un corp al asistentelor cu competențe în Stomaterapie.

Peste 60 de asistente, din peste 30 de unități medicale, vor beneficia de pregătire specializată în cadrul primul Curs de Pregătire destinat asistentelor care lucrează cu pacienți operați cu stoma.
Cursul presupune un training specializat pe care îl vor primi asistentele și își propune să fie un prim pas spre a defini standardele în stomaterapie în România.

Prin Programul Stomacare, organizatorii vor să creeze un Corp al Asistentelor cu Competențe în Stomaterapie, care să devină, la rândul lor, formatori pentru celelalte asistente care își doresc această specializare. Asistentele cu competențe în stomaterapie sunt cele care pregătesc pacientul pentru operație, îi oferă prima îngrijire și învață pacientul și aparținătorii cum să îngrijească corect tegumentul.

Programul Stomacare pune în centrul sistemului pacientul, care trebuie tratat cu transparență și informat complet asupra ceea ce urmează să i se întâmple și a metodelor prin care își poate îmbunătăți calitatea vieții.

Prin aplicarea acestui program, organizatorii își propun creșterea accesului la servicii de sănătate de bază pentru toți pacienții cu stomă, în special pentru cei vulnerabili și dezavantajați și îmbunătățirea continuă a calității serviciilor furnizate de către persoanele care intră în contact cu pacientul cu stomă.

“Prin Programul Stomacare ne propunem să creăm un Corp al Asistentelor Profesioniste cu Competențe în Stomaterapie, care să constituie nucleul îngrijirii profesioniste a pacienților care au trecut printr-o rezecție de intestin și scoaterea acestuia la piele, în urma unui cancer colorectal sau boli inflamatorii intestinale și sunt nevoiți să trăiască cu o stomă. Un alt aspect exptrem de important al acestui program este faptul că, timp de un an de zile, 5.000 de pacienții vor fi incluși într-un studiu de viață , iar la final vom avea informații clare despre cum vom putea trece la următorul nivel în ceea ce privește îmbunătățirea calității vieții lor”, declară Andra Stoian, manager de proiect Stomacare.

Programul, este creditat de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților medicali din România și se desfășoară în contextul în care în România nu există specializarea de stomaterapeut, în timp ce, la nivelul Uniunii Europene, această specializare este întâlnită în peste 20 de țări.

În România, 6 din 10 pacienți cu colostomie ajung ca, la 2-3 săptămâni de la spitalizare, să aibă iritații și inflamații asupra stomei, ceea ce duce la scăderea calității vieții, izolare socială și dificultăți foarte mari în readaptarea la viața de zi cu zi.

În total, în țara noastră sunt peste 20.000 de persoane care au depășit cancerul colorectal sau o boală inflamatorie intestinală. Cei mai mulți nu primesc tratamentul corespunzător. Unul dintre motive este acela că în România nu există specializarea de stomaterapeut, așa cum se întâmplă în peste20 de țări din Uuniunea Europeană.

 

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate