Ce tratament naturist poți folosi dacă suferi de colon iritabil. Recomandările homeopatului

Sindromul colonului iritabil este una dintre cele mai răspândite afecțiuni ale omului modern. Între 10 și 25% din populația globului suferă de SCI. Din cauza faptului că această boală se manifestă prin dereglări digestive banale, persoanele cu această problemă nu merg la medic, așteptând să treacă de la sine.

Cel mai des întâlnite simptome ale colonului iritabil sunt durerile abdominale, crampele și balonarea, care sunt prezente timp de cel puțin trei luni consecutiv.

Boala presupune o abordare complex din punct de vedere educaţional, psihologic şi nutriţional. În funcţie de natura şi severitatea simptomelor, tratamentul poate consta în: antispastice, antidiaretice, antidepresive etc. Deoarece alimentația şi stresul sunt principalii agenţi declanşatori, aceştia vor fi primii ajustaţi pentru a obţine ameliorarea simptomatologiei.

Regimul alimentar în cazul sindromului de colon iritabil

Cel mai bun tratament pentru colonul spastic este modificarea alimentației. Alimentele nu stau la originea sindromului colonului iritabil, dar unele dintre ele pot agrava simptomele. Acesta este motivul pentru care se impune modificarea alimentației în cazul în care ați fost diagnosticați cu această boală.

Consumați alimente care conțin fibre solubile (legume și fructe, cereale integrale). Acestea îmbunătățesc funcționarea intestinului, reduc senzația de balonare, ameliorează crampele, durerile și reglează tranzitul intestinal. Evitați să consumați alimente grase, ciocolată, cafea, alcool, băuturi carbogazoase. Este posibil ca, în primă fază, să nu tolerați foarte bine legumele crude. În acest caz, consumați-le o perioadă pregătite la abur, apoi puteți trece și la consumul celor crude.

Rețineți că este foarte important ca mesele să fie echilibrate, ca frecvență, cantitate și componență. De asemenea, consumați o cantitate suficientă de lichide.

La fel de important în ameliorarea sindromului de colon iritabil este controlul emoțiilor. Acesta se obține prin tehnici de relaxare, prin gândire pozitivă, printr-un aport de plante adaptogene (care cresc rezistența la stres), prin plimbări și mișcare în natură.

Tratament naturist pentru colon iritabil

Tratamentul naturist se poate dovedi de folos în cazul în care suferiți de această afecțiune, dar nu apelați sub nicio formă la el fără să consultați mai întâi un medic. Administrarea tratamentului fără avizul medicului poate avea efect advers, înrăutățind simptomatologia.

Gemoterapia este una dintre principalele opțiuni de tratament în cazul colonului iritabil. Aceasta utilizează extracte din celulele stem ale plantelor, care acționează la nivel celular, unde detoxifică și reechilibrează, ajutând țesutul respectiv să-și reia funcția și organismul să-și restabilească starea de sănătate.

Dr. Cezarina Matei, medic specialist medicină de familie cu competență în acupunctură, homeopatie și gemoterapie, spune că în această afecțiune pot fi recomandate mai multe extracte gemoterapice, în funcție de particularitățile pacientului și de simptomatologia predominantă. Cel mai frecvent, se folosesc combinații din extract din muguri de smochin, extract din muguri de tei argintiu și extract din mlădițe de merișor.

'Avem la îndemână doua remedii speciale: Nux Vomica și Pulsatilla. Cel mai important este să cereți sfatul medicului homeopat și să nu apelați la automedicație. Contează extrem de mult concentrația în evoluția bolii', punctează medicul Cezarina Matei.

Extractul din muguri de smochin reglează secreția gastrică, cicatrizează mucoasa gastrică și intestinală și normalizează reacțiile somatice la nivel digestiv de la stomac până la colon, în cazul tulburărilor neurovegetative. Extractul din muguri de tei calmează pacientul agitat și scade neliniștea pacientului anxios, care prezintă spasme intestinale și tulburări de tranzit din cauza stresului. De asemenea, acest extract are efect antispastic asupra colonului și efect ușor sedativ, fiind recomandat să se administreze de obicei seara. Extractul din mlădițe de merișor îmbunătățește motilitatea colonului, fiind indicat atât în cazurile cu scaune predominant diareice, cât și în cazul constipației. De asemenea, merișorul are un rol important în reglarea florei intestinale și efect antiinflamator la nivel intestinal.

În funcție de momentul în care au apărut primele simptome neplăcute, de intensitatea și de gravitatea acestora, tratamentul se poate întinde pe o perioadă de la două până la 6-8 luni. Însă primele rezultate pozitive se pot observa, de regulă, după primele două săptămâni.

De reținut că fiecare caz este particular. Nu există doi pacienți cu simptomatologie asemănătoare, prin urmare este recomandat ca tratamentul să fie personalizat, adecvat simptomelor și cauzelor specifice pentru patologia fiecărui individ. Schema de tratament cu gemoterapice trebuie realizată doar de către un medic cu cunoștințe de gemoterapie.

Starea psihică influențează major procesele digestive

Nervii, stresul, panicile, anxietatea ne afectează mai mult decât ne-am putea imagina la nivel organic. Mâncarea ingerată în condițiile enumerate mai sus se transfomră în otravă pentru organism.

Este important ca fiecare dintre noi să consume alimentele pe care sistemul nostru digestiv le tolerează și să fie calm întodeauna la masă. Oricât de sănătoasă, nutritivă sau gustoasă este mâncarea, dacă suntem nervoși sau anxioși când mâncăm, ea se va transforma într-o adevărată otravă pentru organismul nostru și ne va produce simptome nu numai la nivel digestiv. Pacientul cu colon iritabil fie se consumă nervos prea mult și își face foarte multe griji, fie este veșnic nemulțumit și are o stare de furie permanentă, care îi irită practic tot tubul digestiv. De aceea consider că, pe lângă ceea ce e bine sau nu să mâncăm, important e și ce simțim, și ce gândim și cum lăsăm aceste lucruri să ne influențeze starea de sănătate', subliniază medicul Cezarina Matei.

Citeste si

Ce alimente să eviți dacă suferi de sindromul colonului iritabil

Sindromul colonului iritabil: 5 metode eficiente de ameliorare a simptomelor

Băutura care topește grăsimea de pe burtă în cel mai scurt timp! Curăță organismul de toxine și ajută digestia

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate