Ce se întâmplă atunci când luăm medicamentele cu lapte sau suc de grapefruit? Este sau nu anulat efectul acestora?


Administrarea medicamentelor ar trebui să se facă ținând cont de niște reguli stricte și stabilite de medicul care prescrie tratamentul. Pentru ca pastilele să aibă efectul dorit și să ajute la tratarea diferitelor afecțiuni, pacienții trebuie să respecte întocmai indicațiile primite. Din acest motiv, campania Despre sănătate, cu responsabilitate' dorește să transmită un mesaj clar despre importanța informării și responsabilizării consumatorilor cu privire la utilizarea corectă a medicamentelor, în special a celor care pot fi administrate fără prescripție medicală, a suplimentelor alimentare și a dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală. 

Ce se întâmplă atunci când luăm medicamentele cu lapte sau suc de grapefruit?

Ni se atrage de fiecare dată atenția că medicamentele ar trebui luate doar la recomandarea medicului specialist, în urma unui control amănunțit. Pe lângă acest aspect, pentru ca tratamentul să fie unul eficient, specialiștii atenționează că sunt foarte importante și lichidele folosite pentru ingerarea medicamentelor. Invitată în emisiunea “Lifestyle sănătos”, difuzată de revista Avantaje, Liana Gheorghe, șefa secției III Gastroenterologie și Hepatologie a Institutului Clinic Fundeni, a explicat de ce nu ar trebui să luăm medicamentele cu lapte, suc de grapefruit sau ceai și cum aceste lichide pot anula efectul pastilelor.

“Sunt multe teorii aici. Unele medicamente se administrează pe mâncate, strict pe mâncate. Unele se administrează cu un anumit tip de prânzuri, avem anumite medicamente antivirale împotriva virusului C, care se administrează cu mese bogate în grăsimi pentru a le facilita absorbția. Sunt medicamente care se administrează strict pe stomacul gol pentru a fi eficiente. Cu lapte sau fără lapte nu scrie niciunde. Cu suc de grapefruit este o altă discuție pentru că acesta intră în competiție cu anumite medicamente cărora le poate anula eficacitatea. Lucrul acesta este cunoscut și noi dintotdeauna, la anumite regimuri terapeutice, le scriem pacienților la interdicții: interzis ceai de sunatoare, extract de sunătoare, grapefruit, atunci când știm că acționează pe același sistem de metabolizare.”, a spus Liana Gheorghe, șefa secției III Gastroenterologie și Hepatologie a Institutului Clinic Fundeni.

Dacă în cazul anumitor medicamente nu contează foarte mult lichidul folosit pentru ingerarea acestora, există situații în care substanțele din lapte, ceai sau grapefruit pot intra în contradicție cu medicamentele, anulând efectul acestora. Pentru a evita astfel de probleme, medicamentele ar trebui luate întotdeauna cu apă.

Urmărește materialul video de mai sus pentru a vedea care este părerea medicului Liana Gheorghe, șefa secției III Gastroenterologie și Hepatologie a Institutului Clinic Fundeni.

Foto: 123rf.com

Citește și:

Tot ce trebuie să știi despre sângerările rectale. Ce probleme de sănătate ascund?

Care sunt factorii de risc pentru cancerul osos? Uite în ce situații pot să apară osteosarcomul și sarcomul Ewing

De ce simțim dureri puternice de articulații atunci când temperaturile oscilează?

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Lifestyle sănătos