VIDEO Lifestyle Sănătos: Neuropatia diabetică

În cadrul emisiunii Lifestyle Sănătos, invitata Florentinei Mușat este dna. dr. Daciana Toma, coordonator al Grupului de Lucru de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice al Societății Naționale de Medicina Familiei.

Compania Wörwag Pharma România a lansat Stand up for your feet!', o campanie de conștientizare a neuropatiei diabetice. Se știe că, neuropatia diabetică este una dintre cele mai frecvente complicații ale diabetului zaharat și pentru 50% din cazuri, boala poate să debuteze fără simptome.

Leziunile nervoase reduc sensibilitatea picioarelor la durere, presiune sau temperatură. Prin urmare, neuropatia diabetică se dezvoltă adesea neobservată pentru o perioadă lungă de timp. În multe cazuri, neuropatia poate fi deja prezentă în momentul diagnosticării diabetului. Din acest motiv, pacienții cu diabet trebuie să aibă grijă în mod deosebit de picioarele lor. Campania se adresează atât profesioniștilor din domeniul sănătății cât mai ales pacienților.

Norina Alinta Gâvan, CEO Wörwag Pharma România: „Sunt mândră că România este prima ţară unde s-a lansat campania „Stand up for your feet!' o initiativa de conștientizare a neuropatiei diabetice. Noi depunem toate eforturile şi ne dorim ca şi rezultatele să fie cele asteptate. Persoanele cu diabet au nevoie de noi toţi şi acesta este motivul pentru care am ales să facem această campanie. Ne dorim și depunem toate eforturile ca „Stand up for you r feet!' să poată contribui al îmbunătățirea calității vieţii persoanelor cu diabet, la diagnosticarea cat mai precoce si la tratamentul adecvat al neuropatiei diabetice, si nu in ultimul rand la reducerea numarului de amputatii in Romania.”

Dr. Jan Christoph Wollmann, Global Medical Director Wörwag Pharma Germania: „În Germania, Worwag Pharma a inceput activitățile de conștientizare privind polineuropatia diabetică înca din anul 2013 cu un „roadshow', în care persoanele interesate au avut ocazia să se informeze despre boală și să beneficieze de simple examinări ale picioarelor la cabinele organizate ad-hoc in mall-uri și târguri comerciale. Ideea principală a fost și este încă, să se combine educația publică, prin creșterea gradului de conștientizare, cu colectarea de date științifice. În Germania, am colectat date în urma acestor examinări ale picioarelor și am descoperit că 50% dintre persoanele testate aveau într-adevăr semne de polineuropatie. Și totuși, 70% dintre persoanele afectate au răspuns cu „Nu' la întrebarea dacă au fost vreodată diagnosticate cu neuropatie și, prin urmare, nu erau conștiente de starea lor.”

Prof. Dr. Cornelia Bala, Președintele Asociației Române de Educație în Diabet: „Ca specialiști în diabet, depunem eforturi continue în ceea ce privește educația terapeutică a pacientului cu privire la neuropatia diabetică. Și pentru că vorbim de educație, aceasta poate fi una dintre cele mai eficiente metode de intervenție pentru prevenirea și salvarea piciorului. În ceea ce privește pacienții, cred că ar trebui să începem prin a găsi un conținut simplu, în care să le explicăm acestora tot ceea ce înseamnă complicațiile neuropatiei diabetice. Este foarte important ca pacienții să aibă acces și la un specialist podiatru care să îi ajute ajute în această călătorie.”

Dr. Gabriela Crețeanu, Vicepreședinte al Societății de Neuropatie Diabetică -Neurodiab: „Campania Stand up for your feet!', este excepțională, este unică în România, și se adresează tuturor persoanelor cu diabet zaharat. Am asistat la lansarea ei, mesajele tuturor speakerilor au fost convingătoare, dovedind cât de important este să prevenim, să diagnosticăm și să tratam corect această patologie. De acum este de datoria noastră, a medicilor, a întregii echipe interdisciplinare implicate în îngrijirea picioarelor persoanelor cu diabet zaharat, să transmitem aceste informații și să monitorizăm permanent îngrijirea picioarelor persoanelor cu diabet zaharat.”

Interviu cu Dr. Armand Frăsineanu, Medic primar neurolog, Spitalul Clinic Colentina: „Pentru specialist, neuropatia diabetică reprezintă un mare semn de alarmă. Uneori este un regret, deoarece nu putem interveni datorită faptului că este mult prea târziu. Există un punct de la care, în ciuda efortului medicului, poate şi a pacientului şi a familiei, nu se mai poate face ceva în beneficiul pacientului, şi evoluţia duce de cele mai multe ori, către amputaţie sau către invaliditate. Pentru pacient înseamnă o suferinţă care poate să fie pe parcursul anilor, o suferinţă care poate să fie amânată în sensul că se obişnuieşte cu ea şi nu se prezintă la medic. Dar, din păcate, această reticenţă a multor pacienţi duce, în final, la o intervenţie mult prea întârziată.”

Interviu cu Prof. Farm. Gabriel Șaramet, Prodecan Facultatea de Farmacie UMF 'Carol Davila' București: „Orice campanie de conştientizare este binevenită. Pe de-o parte, neuropatia diabetică nu este cunoscută foarte bine de către pacienţi, pe de alta, este de dorit ca profesioniştii din domeniul sănătăţii să contribuie la prevenție, să recunoască semnele apariției acesteia cât mai devreme astfel încât să afecteze cât mai puţin viaţa pacienţilor. Sfatul este cam acelaşi pentru toţi pacienţii, indiferent de problemă, şi anume să vorbească deschis cu farmacistul nu doar despre reţetă sau despre problema pentru care au venit, ci şi despre alte îngrijorări pe care le-ar putea avea. În decursul formării, insistăm ca farmaciştii să întrebe pacientul dacă are şi altă preocupare, altă îngrijorare, cum ar fi simptomele neuropatiei periferice. Dacă acest schimb de informație nu are loc, farmacistul nu va avea motiv să recomande vizita de urgență la medicul specialist.”

Dr. Daciana Toma, Coordonator al Grupului de Lucru de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice al Societății Naționale de Medicina Familiei: „Neuropatia diabetică înseamnă pentru medicul de familie o amenințare care pândește pacientul cu diabet zaharat încă din perioada în care diabetul zaharat nu este diagnosticat, când există factori de risc și sunt apărute, poate, modificări ale metabolismului glucidic. Ca medic de familie am obligația de a fi proactiv, de a acționa în scopul prevenirii apariției neuropatiei diabetice, de a depista precoce și de a încetini progresul acesteia în cazul în care aceasta deja a apărut. De aceea, pacienții cu factori de risc pentru diabet zaharat trebuie să înțeleagă că acesta înseamnă mai mult decât glicemii mari. Înseamnă neuropatie diabetică, picioare amputate, infarct, orbire și încă multe altele. Spaima nu trebuie să fie doar față de apariția diabetului ci mai ales față de complicațiile acestuia.”

Maria Mesaroș, Președintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România (FADR): „Neuropatia diabetică este o provocare destul de mare, mai ales atunci când nu eşti în cunoştinţă de cauză şi când toată lumea ţine să îți atragă atenţia că ţi se va tăia piciorul. Ceea ce este important este ca tu, ca pacient, să începi să iei măsuri și să respecți cele 10 porunci ale piciorului diabetic. Şi noi, Fundaţia „Speranța Diabeticilor', şi toate asociaţiile membre ale Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România îi îndrumăm pe pacienţi şi pe aparţinătorii lor şi le aducem în atenţie că, atunci când merg la medic trebuie să fie descălţaţi și examinaţi de medic.”

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Lifestyle sănătos