Vorbește-ți pozitiv! Iată care sunt beneficiile vorbitului cu sinele
Vorbitul cu sinele este dialogul tău intern. Este influențat de subconștient și arată gândurile, credințele, întrebările și ideile tale.
Vorbitul cu sinele poate fi pozitiv și negativ. Poate fi încurajator și de-stresantă. Mare parte din vorbirea cu sinele provine din personalitatea ta.
Vorbește-ți pozitiv! Iată care sunt beneficiile vorbitului cu sinele
Dacă ești optimist(ă), dialogul cu sinele tău s-ar putea să fie plin de speranță. Opusul este valabil atunci când ești pesimist(ă).
Gândirea pozitivă poate fi un instrument eficient de gestionare a stresului. Într-adevăr, o viziune optimistă despre viață are beneficii asupra sănătății. Un studiu din 2010 arată că optimiștii au o calitate mai bună a vieții.
Poți învăța să schimbi dialogul cu tine dacă ți se pare că este prea negativ.
De ce e bună pentru tine?
Vorbirea cu sinele îți poate spori performanța și starea de bine. De exemplu, studiile arată că îi poate ajuta pe atleți cu rezistența sau să ducă la capăt exerciții cu greutăți.
Mai mult decât atât, vorbirea cu sinele are și alte beneficii asupra sănătății, cum ar fi:
- Vitalitate crescută
- Satisfacție mai mare asupra vieții
- Sistem imunitar mai bun
- Durere scăzută
- Sănătate cardiovasculară mai bună
- Risc de deces scăzut
Nu e clar de ce optimiștii și persoanele care vorbesc cu ei înșiși au parte de aceste beneficii, cu toate că studiile arată că oamenii care vorbesc pozitiv cu propria persoană e posibil să aibă capacități mentale care le permit să-și rezolve problemele, să gândească diferit și să fie mai eficienți în a se adapta la provocări.
Cum funcționează?
Înainte să înveți să practici mai mult vorbirea cu tine, primul pas este să identifici gândirea negativistă. Acest tip de gândire duce în general în 4 direcții:
- Te învinovățești pentru orice.
- Te concentrezi doar pe aspectele rele ale unei situații, ignorându-le pe cele bune.
- Te aștepți la ce e mai rău și nu te lași convinsă de logică sau rațiune că ar putea fi altfel.
- Vezi lumea în alb și negru, bine și rău. Nu e nimic între și niciun teren de mijloc pentru categorizarea evenimentelor din viață.
Când începi să-ți recunoști tiparele de gândire negativistă, poți începe să o transformi în cea pozitivă. Este un proces care necesită timp și exercițiu, nu are loc peste noapte.
Vestea bună e că se poate. Un studiu din 2012 arată că și copiii mici pot învăța să corecteze gândirea negativistă.
Care sunt câteva exemple?
Mai jos sunt câteva scenarii de exercițiu în care vă puteți regăsi gândurile negative în așa fel încât să le corectați în timp.
Negativ: Voi dezamăgi pe toată lumea dacă mă răzgândesc.
Pozitiv: Am puterea de a mă răzgândi. Ceilalți vor înțelege.
Negativ: Nu am mai făcut asta și nu mă voi pricepe.
Pozitiv: Aceasta este o oportunitate pentru mine să învăț de la alții și să cresc.
Negativ: În niciun caz nu va funcționa.
Pozitiv: Voi face tot ce pot să o fac să funcționeze.
Cum faci în fiecare zi?
Formarea unui nou obicei necesită timp și efort. După mai mult timp, gândurile tale se pot schimba, iar vorbirea pozitivă cu sinele poate deveni norma ta.
Aceste trucuri te pot ajuta:
Identifică momentele vorbirii negativiste. Anumite scenarii pot accentua îndoiala față de propria persoană.
Evenimentele de la muncă, de exemplu, pot fi dificile. Dându-ți seama când vorbești cel mai negativist cu tine te ajută să anticipezi și să te pregătești.
Verifică-ți emoțiile. Oprește-te uneori din ce faci și evaluează cum vorbești cu tine. Devine negativ? Cum poți schimba?
Găsește amuzamentul. Râsul te poate ajuta să eliberezi stres și tensiune. Când ai nevoie să vorbești mai pozitiv cu tine, găsește căi prin care să râzi (videoclipuri amuzante cu animale sau comedianți).
Înconjoară-te cu oameni pozitivi. Chiar dacă nu îți dai seama, poți absorbi energia oamenilor cu care stai, așa că ai grijă să fie oameni cu energie pozitivă.
Spune-ți afirmații pozitive. Câteodată ajută să vezi cuvinte pozitive sau imagini care te inspiră. Lipește mici mesaje în birou, în casă sau oriunde petreci mult timp.
Redactat de Ana Maria Niță-Bungrezeanu